Спільно з дизайнеркою інтер’єрів The Village Україна розбираються, який колір стін вибрати під час ремонту, як це впливає на настрій і які кольори можна поєднувати між собою, а які не варто.

Любов Миронюк

архітекторка-дизайнерка


Який колір обрати

Під час вибору кольору для стін передусім варто звернути увагу на освітлення кімнати. Для темних приміщень краще використовувати світлі відтінки теплих кольорів, наближених до жовтого й помаранчевого. Це дасть змогу зробити кімнату світлішою та затишнішою. Для світлих кімнат можна використовувати майже всі кольори, але варто уникати насичених теплих: жовтого, помаранчевого, червоного. Ці кольори будуть робити кімнату «спекотнішою».

Також варто врахувати призначення кімнати та психологію кольору. Червоний стимулює кровообіг і збуджує відчуття. Жовтій тонізує та створює позитивний настрій. Блакитний заспокоює та допомагає концентруватися. Зелений розслабляє.

Тому для спальні краще вибрати відтінки блакитного або зеленого. Для кухні підхожими будуть червоний, помаранчевий, жовтий і зелений. У кабінеті доречними будуть синій, блакитний або зелений.

Обираючи колір для кімнати, ви маєте подумати над тим, який настрій і відчуття хочете. У цьому також допоможе психологія кольору. Слід пам’ятати, що світлі відтінки створюють відчуття більшого простору, а темні, навпаки, візуально зменшують приміщення, але дають змогу зробити його більш затишним і камерним. Якщо обираєте для стін темний колір, необхідно використати його й для стелі. Такий прийом дасть змогу досягти максимальної цілісності інтер’єру та створить цікавий ефект.

За допомогою кольору також можна візуально міняти геометрію приміщення. У вузькому довгому приміщенні дальня стіна виглядатиме ближчою, якщо пофарбувати її в яскравий колір.

Загалом для житлових і робочих приміщень краще обирати спокійні природні кольори. Якщо ж хочеться використати яскравий колір, обріть для цього приміщення, у якому ви проводите найменше часу. Наприклад, ванну кімнату, коридор або гардеробну. Яскравий колір можна також використати для однієї або двох стін у приміщенні. Варто лише пам’ятати, що яскравіший колір, то менше його має бути використано.

Необхідно також ураховувати інші елементи інтер’єру: підлогу та стелю, двері, меблі, текстиль. Адже стіни – лише фон для них. Для того, щоб не схибити з кольором для стін, найкраще зробити зразки фарбування, можна прямо на одній зі стін кімнати, й оцінити їх під штучним і природним освітленням.

Якою має бути фактура стін

Зазвичай стіни до фарбування підготовляють ідеально рівними, але використання фактури також можливе. Варто лише враховувати, що активна фактура на стінах робитиме обраний колір трохи темнішим.

Глянцеві чи матові стіни

Найкращим варіантом є матове фарбування. Глянцева фарба на стінах виглядатиме незатишно, тому не слід використовувати її для житлових приміщень.

Як поєднувати кольори в інтер'єрі

Кольорову гаму приміщення обмежте 3–4 кольорами, ураховуючи те, що білий, сірий і чорний також кольори. З ними добре поєднуються всі інші.

Поєднувати кольори між собою можна, коли вони відрізняються на 2–3 тони або на контрасті, коли кольори зовсім протилежні. Вдалим рішенням буде взяти за основу один базовий колір, додати до нього 1–2, які доповнюють, й один акцентний. Пам’ятайте, що деревина й інші матеріали також уважаються як окремі кольори. Наприклад, якщо ви обрали для стін білий колір і доповнили його деревом на підлозі, у вас є ідеальний фон. Меблі та текстиль у такому випадку можуть бути або нюансними у відтінках бежевого та сірого, або ж яскравими.