Як оформити бібліотеку вдома, де краще розміщувати книги та як їх складати – запитали в дизайнерки.

Любов Мирончук


дизайнерка

Де найкраще в квартирі організувати бібліотеку

Насамперед треба подбати про безпеку, тому не варто розміщувати книжки у місцях, де висока вологість і потрапляє пряме сонячне світло. У такому приміщенні книги можуть намокнути, набратися вологи з повітря, і з часом на них може з'явитися пліснява. Під прямим сонячним промінням обкладинки вигорають, а папір жовтіє.

Для облаштування власної бібліотеки найкраще використати книжкову шафу або стелаж. Якщо ж бракує місця, підійдуть і звичайні полиці. Розмістити їх можна в будь-якому куточку оселі: на вільній стіні у вітальні, над робочим столом або в коридорі. Головне, щоб вони не заважали.

Крім того, можна розділити книжки за темами й розмістити у відповідних зонах, щоб вони завжди були під рукою у потрібний момент. Для кулінарних видань виділіть полицю на кухні. Важливо, щоб вона була розташована досить далеко від плити та раковини.

Дитячі книжки краще зберігати в дитячій кімнаті, а художню літературу в місцях відпочинку, вітальні або спальні. Професійну літературу розмістіть поруч із робочим місцем.

Насправді книжки можна зберігати на будь-якій горизонтальній поверхні: підвіконні, стільці або навіть підлозі.

Якщо книжок багато, а звичайні книжкові шафи не подобаються, пропоную зробити полиці власноруч зі старих ящиків, валіз або навіть корпуса від системного блоку. Підійдуть будь-які предмети прямокутної форми. Їх можна скласти в композицію і закріпити до стіни або просто залишити на підлозі під стіною. А книжки, якими користуються рідко, – зберігати у контейнерах під ліжком.

Як красиво та функціонально скласти книги

Щоб красиво розмістити книги на полицях, варто згрупувати їх за розміром. Обкладинки можна скласти за кольорами або, навпаки, перемішати кольори, що створить досить сильний акцент в інтер’єрі. Такий метод більше підійде для монохромних і спокійних приміщень.

Якщо вам не до вподоби різнокольорові обкладинки книг, можна зберігати їх корінцями назад. Проте мінус такого способу в тому, що можуть виникнути складнощі з пошуком потрібної книги.

А ще варто комбінувати вертикальне та горизонтальне зберігання. Тобто певну кількість книг ставимо вертикально, потім стос книг, що лежать горизонтально. Відтак знову вертикально. Так, наприклад, книги більшого формату можна складати в стоси, а меншого розкласти вертикально. Це допоможе вдало розмістити їх на полицях з невеликою висотою.

Якщо є бажання, можна розставити книги за змістом/автором/періодом написання тощо. І виділити під кожний такий розділ окрему полицю.