Як обрати штори для оселі залежно від їхнього завдання, скомбінувати кольори та зробити дім затишнішим − запитали в дизайнерок.

Ольга Соборова

Дизайнерка


Сучасні інтер'єри дедалі більше тяжіють до простоти й лаконічності, а текстильне оформлення повинно повністю відповідати простору і створювати цілісне сприйняття.

При виборі штор важливо зрозуміти, яке завдання ви хочете вирішити. На світло в кімнаті впливає не тільки кількість шарів тканини, а щільність і конструкція самої штори. Можна підібрати штори зі світлонепроникної тканини (blackout) – такі захищають кімнату від перегрівання, допомагають організувати затемнення під час денного сну або дивитися кіно без відблисків на екрані. Фонові римські штори і рулонні штори створюють розсіяне світло, прикриваючи лише частину вікон. Штори з бавовни та льону пропускають сонячні промені навіть коли зачинені, також створюючи приємне розсіяне світло.

Найбільш виграшно виглядають штори до підлоги або які лежать на підлозі. Чим щільніша тканина, тим довшими повинні бути штори і тим цікавіше виглядає вікно. Однак важлива не тільки довжина штор, але і висота. Приміщення здається ще вищим, якщо штори виходять за межу вікна і починаються під самою стелею.

Як підібрати штори за кольором

Штори не варто підбирати тон у тон з рештою текстилю в кімнаті − м’якими меблями, покривалами. Вони можуть бути на один-два тони темнішими або світлішими від кольору стін. Можна створити контрастне поєднання: наприклад, штори насиченого синього кольору, а стіни – оливкового.

Універсальний варіант − штори нейтрального бежевого або сірого кольору. Такий текстиль завжди має красивий і лаконічний вигляд. Теплі тони візуально збільшують вікно. Холодні відтінки створюють відчуття прохолоди і підійдуть для кімнат, які виходять на сонячну сторону. Також можна використовувати двоколірні штори − вони вдало поєднуються з гамою будь-якої кімнати.

Штори для різних кімнат

Для спальні вибирайте штори більш спокійних і нейтральних відтінків − вони створять тиху затишну обстановку. Можна використовувати один з відтінків покривала ліжка. Перегукуватися можуть колір, малюнок, мотив − але цей зв'язок не повинен бути занадто нав'язливим.

Для вітальні підійдуть глибокі однотонні або м'які пастельні відтінки. Слід надавати перевагу матовим щільним гардинним тканинам.

Очевидно, що для кухні необхідно підібрати не тільки красиві, але й практичні і функціональні штори. Вони повинні бути пошиті з міцного матеріалу, який легко переться.

Дарія Лобань

Дизайнерка he.D group


Як використовувати штори в інтер’єрі

За допомогою штор можна врівноважити несиметричні віконні прорізи на стіні, візуально пом'якшити кути. Також можна поставити необхідний акцент або ж доповнити той, що вже є в інтер'єрі.

Штори можуть бути прикрасою не лише вікон. Є класні інтер’єри, де штори використовують як перегородки для кімнат. Останні два роки це популярний дизайнерський тренд. Шторою можна відгородити кухонний простір від вітальні. Це дуже зручно, коли приїжджають гості і для них немає окремої кімнати, – ви можете кухню закрити шторою. Це недороге рішення, штору завжди можна швидко забрати. Єдиний мінус − звукоізоляція.

Легкі штори, зроблені з напівпрозорої тканини, завжди мають нейтральний вигляд. Їх зазвичай комбінують із більш важкими шторами з різних тканин, які частково пропускають сонячне світло. Тюль дає проміжковий ефект – згладжує перехід від штори до вікна, створює легку пелену, завдяки чому оформлення має набагато м’якший вигляд. Поєднання тюлі зі шторою часто використовується в основних приміщеннях − у студіях, вітальнях, кабінетах і дитячих кімнатах.

Фото: he.D group