Як зробити дім святковим та обрати прикраси для ялинки – розповідаємо про особливості декору до Нового року та Різдва.

Яна Осіпенко

дизайнерка інтер’єру в Sobo studio


На період свят варто змінювати освітлення: додавати тепле світло та віддавати перевагу локальному, наприклад торшерам. Це дає змогу вимкнути основне світло та зробити приглушеним освітлення. Гірлянди та свічки одразу ж додають новорічного настрою навіть без особливого декору.

Також варто звернути увагу на кольори в декоруванні: вдало поєднуються білі й пастельні відтінки із зеленим. Якщо хочете урочистої, піднесеної атмосфери, використовуйте елементи бордового та темно-зеленого кольорів.

Прикрасити дім можна за допомогою живого декору: композицій з гілочок ялинки, у яку можна додати інші рослини, які довго стоять. Наприклад, евкаліпт або гілочки з ягодами. Їх можна придбати у флористичних крамницях. Композиції або окремі гілочки розмістіть на столах, комодах і тумбах біля ліжка, тоді кімната буде пахнути хвоєю і це додасть святкової атмосфери.

Щодо запахів, то класно додавати інтер’єрну парфумерію: спеціальні спреї або ароматизовані палички. Парфумерія може швидко задати відповідний настрій приміщенню.

Лайфхак

Нині інтер’єрну парфумерію можна купити де завгодно: в «Епіцентрі», Zara Home чи Leroy Merlin. До Нового року та Різдва шукайте запахи пряників, цитрусових або хвої.

Класно прикрашати святковий стіл хвоєю. Коли посередині столу стоїть ваза з фруктами, пряниками. Це додає запаху і має красивий вигляд. На бокалах і фужерах можна зав’язати червоні стрічки, це теж додасть святковості.

Любов Мирончук

Дизайнерка


Новорічний декор може бути готовий з магазину або зроблений власноруч з підручних матеріалів. Це можуть бути гірлянди, вінки, декоративні композиції. Для створення декору можна використати білий та різнокольоровий папір, тканину, стрічки, мотузку з натуральних матеріалів, фольгу, шишки, горіхи, гілки кущів та дерев. З усіх цих елементів можна створювати композиції для прикрашання ялинки, святкового столу, вікон, дверей та інших предметів інтер’єру.

Також в якості декору дуже ефектно мають вигляд електричні гірлянди та свічки. Гірляндами можна прикрасити вікна та двері, сходи та камін. Підсвічники, наприклад, не обов’язково купувати, а можна зробити зі старих склянок або невеликих скляних баночок, додавши трохи новорічних аксесуарів. Святкового настрою прикрасам також додадуть штучний сніг та блискітки.

Атмосферу свята добре доповнять елементи текстилю в традиційних різдвяних кольорах та натуральних матеріалах. Наприклад, класичні шерстяні пледи в клітинку або орнаментром сніжинок чи оленями. На кухні можна повісити рушники з різдвяною тематикою та скатертину в одному з традиційних кольорів. Біла скатертина завжди має святковий вигляд, але можна обрати й інший колір – червоний або темнозелений. На такому фоні вдалий вигляд має білий посуд. Варто додати на стіл декоративну композицію з різдвяним мотивом та свічки, це створить особливу атмосферу.

Кольори в декорі

Традиційно різдвяними кольорами є зелений, червоний, золотистий, білий і синій, вони всі символічні. Зелений використовується як нагадування, що зима не триватиме вічно і їй на зміну прийде весна. У декорі він представлений вічнозеленими рослинами − ялинками, сосною, туєю чи омелою. Червоний - колір життя, золотистий символізує сонце і світло, а білий асоціюється з миром і чистотою. Іноді серед святкового декору можна зустріти фіолетовий та сріблястій.

Усі ці кольори добре поєднуються між собою. Можна використовувати відразу 3-4 кольори. Наприклад, червоний, зелений, білий та золотий. Для більш мінімалістичних поєднань можна зупинитись на двох кольорах або відтінках одного. Вдало поєднуються зелений з золотистим, зелений зі сріблястим або палітра відтінків від темно синього до світло блакитного. Але не варто себе обмежувати і можна обирати кольори, які вам до вподоби.

Як прикрасити ялинку

Для прикрашання ялинки можна дотримуватися класичних прийомів або відпустити фантазію у вільне плавання, якщо звичайні прикраси вже набридли. Любителі мінімалізму можуть обмежитися електричною гірляндою. Якщо ж хочеться все ж таки трохи більше прикрас, можна додати іграшки в обраній кольоровій гамі. Це знову ж таки можуть бути відтінки одного кольору або поєднання двох-трьох або навіть чотирьох.

Для різноманіття ялинку можна прикрасити підручними матеріалами: фруктами, саморобними прикрасами зі стрічок або ниток, шишками. Також можна пофарбувати старі ялинкові кульки та дати їм друге життя.