Як правильно комбінувати елементи декору, підібрати освітлення та поєднувати кольори: запитуємо в дизайнерки, як обрати теплий декор для дому.

Любов Мирончук


дизайнерка

Освітлення

Насамперед потрібно звернути увагу на освітлення: неправильне світло може зіпсувати будь-який інтер’єр і зробити приміщення незатишним. Звертайте увагу на температуру LED-лампочок: для теплої атмосфери вона має бути 2700-3000 кельвінів. Якщо температура 4200-4500 кельвінів, це нейтральне освітлення, воно підходить для офісу чи робочого місця вдома. Понад 6000 кельвінів − лікарняне освітлення, і в жодному разі не можна такі лампочки використовувати вдома.

Створити теплу атмосферу допоможуть торшери. Локальне освітлення дуже важливе − воно освітлює не всю кімнату, а конкретну зону. Тому встановіть торшер біля крісла чи дивана, настільну лампу на тумбу біля ліжка. Це даватиме м’яке світло в кімнаті.

На кухні добре працюють світильники, розташовані над столом. На відміну від люстри, яка дає пряме світло по всій кімнаті, лампи над столом підкреслюють конкретну зону.

Як поєднувати кольори

Тема кольорів індивідуальна для кожного: комусь подобаються червоні, жовті кольори, комусь більш холодні, зелені та сині. Варто обирати природні відтінки, а не ті, що ми бачимо на дитячих майданчиках. Потрібно обмежуватися невеликою кількістю кольорів: якщо їх буде забагато, це буде надто активний дизайн і створюватиме напружене враження.

Синій колір часто асоціюється з водою і снігом, тому його краще уникати в декорі. Зелений колір заспокоює і добре впливає на психічний стан людини. Затишними є всі відтінки жовтого, бежевого та помаранчевого кольорів. Але не відкритий помаранчевий колір, а ближчий до коричневого.

У декорі речі можуть бути близькі за кольором або фактурою − це прийом, коли ми будуємо композицію на нюансі. Є ще контрастний прийом, коли поєднані протилежні кольори, а в декорі один елемент фактурний, а інший гладкий. Наприклад, у вітальні одна ваза глянцева, а інша з шершавою поверхнею. Так само у текстилі: поряд із спокійною тканиною може бути тканина з візерунком.

Вітальня

Будь-яка вітальня матиме інший вигляд, якщо правильно підібрати штори з цупкої тканини. Вони можуть бути спокійними й близькими до кольору стін або, навпаки, акцентними.

Додає затишку великий м’який килим, круто, коли він з візерунком. Зверніть увагу на декоративні елементи на дивані − подушки. Їх можна змінювати залежно від настрою та сезону, тоді оселя матиме зовсім інший вигляд.

Інтер’єр вдалий, якщо килим, штори та подушки близькі за кольором або перегукуються між собою.

Дуже важливими елементами декору є індивідуальні речі конкретної людини або сім’ї. Це можуть бути книги на поличках, статуетки з різних подорожей. Добре доповнюють декор предмети мистецтва − картини або постери на стінах.

Гірлянди є сезонним декором, але їх можна використовувати протягом усього року. Наприклад, повісити однотонну гірлянду, а не яскраву новорічну. Мені подобається, коли її розкладають на підлозі − освітлення знизу не сліпить в очі та створює теплу атмосферу. Також гірлянди можна розвісити на стінах чи на стелажах із книжками.

Спальня

У спальні важливим є світильник біля ліжка, який стоїть на тумбі. Він даватиме локальне світло. Теплий декор створює якісний текстиль, зазвичай дуже приємними й затишними є великі пухнасті ковдри, декоративні подушки з шерстяною наволочкою.

Можна використовувати рослини, вони дають відчуття чогось живого і домашнього. У спальні це можуть бути сукуленти.

Безпрограшним варіантом є свічки. Якщо хочете створити теплу атмосферу, розставте свічки в кімнаті − і все готово.

Кухня

Для теплого декору використовуйте природні матеріали, зокрема дерево. На кухні можна розмістити дерев’яний посуд, ложки та виделки.

Затишною кухню зробить і яскравий та акцентний текстиль. Ближче до новорічних свят стають популярними темно-червоний, бордовий та темно-зелений кольори. Вони створюють святкову і теплу атмосферу. Додати затишку допоможуть квіти, які стоять у мінімалістичній вазі на кухонному столі.

Ванна кімната

Ванна кімната − досить функціональний простір, тому тут немає великої потреби у декорі. Варто об’єднувати функціональні речі за кольоровою гамою: килимки, рушники, органайзери для речей, щоб усе це мало гармонійний вигляд. Для тримання речей можна використовувати плетені кошики, диспенсери та баночки. Завжди вдале рішення, коли речі для гігієни містяться не у власному кольоровому упакуванні, а в диспенсерах. Це допомагає зробити інтер’єр ванної кімнати більш цілісним.

Фото: обкладинка – Євген Карєв; 1 – Макс Артбович; 2 – Анна Бобирєва; 3 – Діана Андруник;  6 – Володимир Шуваєв