Ремонт, де все потрібне купують одразу за день у будь-якому магазині чи наосліп через інтернет, радше виняток із правил. Також крамницями замість господарів може ходити дизайнер, якщо у вартість проекту входить послуга комплектації. Інакше робити це доведеться самостійно і не раз. Щоб одного разу не виявити себе посеред будівельного гіпермаркету втомленим та заплутаним, потрібно все ретельно спланувати. Ми поговорили з дизайнерами, як краще діяти.

Анна та Михайло Кошельови

дизайнери

Тетяна Безверха

дизайнерка

 Визначтеся з критеріями відбору

Спочатку вирішіть, що ви очікуєте від майбутнього інтер’єру, які конкретні завдання він має вирішувати, який вигляд матиме. Також важливо зафіксувати бюджет на все та пріоритетні категорії витрат. Запишіть у таблицю все, що вам доведеться обрати та придбати: від покриття для підлоги до штор – розподіліть статті залежно від їхньої важливості.

Також вам знадобляться:

План квартири

(з меблями та обладнанням), щоб визначити приблизну кількість матеріалів та допустимі розміри предметів;

Стилістичне рішення

щоб відштовхуватися від бажаних форм, кольорів та фактур під час купівлі (це можуть бути картинки-референси);

Список вимог

Ніби «тільки не глянцеве, щоб не було відбитків пальців» або «не потрібно чекати з Італії два місяці».

Тетяна: Обов’язково розберіться, що вам подобається, інакше прийдете в магазин і очі розбігатимуться від великого асортименту. Єдиний спосіб визначитися з перевагами самостійно – продивлятися мільйони картинок в інтернеті та зберігати те, що вам подобається. Зіставте відібрані фото одне з одним, так можна зрозуміти, що у них найчастіше повторюється, та скласти список. Він має бути конкретним: якщо це плитка, наприклад, то під мармур, великий розмір, колір біло-сірий.

Михайло: Я рекомендую знайти один інтер’єр, який вам подобається, і взяти з нього загальний образ та кольорову гаму. Якщо ви не плануєте робити меблі на замовлення, то конкретні предмети немає сенсу дивитися, особливо на фото іноземних інтер’єрів. Тверезо оцініть свої сили, якщо ви не впевнені, чи добре у вас з просторовим мисленням, або у вас недостатньо навичок, щоб накидати план розміщення меблів і намалювати невеликий ескіз, то краще найняти дизайнера. Навіть молодий спеціаліст дуже вам допоможе, а його послуги коштуватимуть не так багато.

 Знайдіть будівельний гіпермаркет

У будь-якому місті є великі торговельні центри з будівельними матеріалами та меблями. Можна знайти найближчий і перевірити його сайт, чи достатній там асортимент товарів, що вам потрібні.

Тетяна: Часто торговельні центри спеціалізуються на чомусь одному: десь оздоблювальні матеріали, в інших меблі та декор. Відрізняються і ціни, вибирайте, що вам потрібно – елітні меблі чи IKEA.

Анна та Михайло: Хороший компроміс щодо асортименту та цін – спеціалізовані шоуруми поза великими торговельними центрами. Саме в таких місцях можна отримати корисні консультації та домовитися про вигідні умови. Враховуйте, що не все ефективно дивитися офлайн: світильники, наприклад, варто шукати в інтернеті й можна замовити з-за кордону.

Сплануйте час

Навіть якщо у вас є цілий день на походи магазинами, краще не розраховуйте ходити більш як дві години поспіль (і понад чотири години в сумі). Постарайтеся розбити закупки на кілька поїздок, щоб усе перевірити та проаналізувати.

Тетяна: Щойно відчуєте якісь ознаки втоми, все, пора закінчувати, тому що скоро ви нічого не зможете вибрати. Робити перерву треба обов’язково кожні кілька годин: пообідати, випити кави, поїхати ще кудись. Втомлюються всі, цей момент потрібно відстежувати і, якщо ви не впевнені у своєму виборі, ще раз приїхати на свіжу голову.

 Обирайте матеріали та предмети з певною послідовністю

Двері, наприклад, встановлюють наприкінці, але знати, які вони, потрібно на етапі чорнового ремонту – щоб зробити правильний отвір. До того ж набагато краще підібрати підлогу до дверей, ніж двері до підлоги, якщо і те, і інше має текстуру дерева. Якщо двері однотонні, білі чи сірі, вибір їх можна залишити на потім.

Як краще вибирати:

1. Двері

2. Паркетна дошка, ламінат тощо

3. Плитка на підлогу (кухня)

4. Плитка у ванну та вбиральню

5. Сантехніка

6. Кондиціонери та обладнання

7. Фарба, шпалери, декоративна штукатурка для стін

8. Кухня

9. Плитка для кухонного фартуха

10. Карнизи і плінтуси

11. Розетки та вимикачі

12. Корпусні меблі

13. М’які меблі

14. Світильники

15. Текстиль

16. Декор

В ідеалі все, окрім останніх двох пунктів, має бути вибрано до початку ремонту, щоб вибудовувати стіни та готувати поверхню вже під конкретні матеріали та предмети. Це велика робота, але так і вам, і ремонтній бригаді буде набагато простіше в процесі.

Порядок вибору та порядок, у якому матеріали потрібні на об’єкт, відрізняються, але ви можете купувати все відразу, якщо:

– ремонт у квартирі проводять частинами і вам є де зберігати матеріали, доки вони не знадобляться. В іншому разі ремонтній бригаді доведеться носити все з місця на місце, вони цілком можуть брати за цю послугу додаткові гроші;

– магазин пропонує послугу зберігання на складі за умови внесення передоплати за товар. Дізнайтеся, як довго ваші покупки можуть там зберігатися, часто це місяць-два. Домовитися про зберігання меблів та світильників складніше, ніж з матеріалами, але також реально.

Анна та Михайло: Чим більший бюджет на ремонт, тим ширший асортимент стає доступним і тим простіше підібрати «партнера» до вже придбаного предмета. Якщо бюджет обмежений, краще дивитися основні позиції відразу в поєднанні.

Тетяна: Якщо ви придивляєтеся товари одночасно з початком ремонту, розумно буде передусім обрати те, що швидше знадобитися на будівництві. Головне – не починати з диванів: якщо диван запізниться, вашому будівництву нічого не буде, а якщо не привезуть плитку, то будівництво просто стане. Насамперед купуйте те, на що потрібно чекати, наприклад, інженерну дошку, якщо вона під замовлення, чи окремо меблі з-за кордону. Складні замовні позиції (наприклад, кухню) оформляйте, тільки-но приміщення буде готове до зняття точних розмірів.

Не дивіться все одразу

Обирайте максимум дві-три теми на одну поїздку, інакше не встигнете подивитися основне. Наприклад, сьогодні вибираємо тільки двері та покриття для підлоги, а плитку наступного разу, значить сьогодні на неї не варто відволікатися. Якщо ви впоралися з вибором, наприклад, тієї ж плитки, швидко, але залишилися сили чи щось привернуло увагу, можете охопити ще одну тему зі списку, який склали раніше.

Тетяна: Дуже важливо за можливості брати зразки матеріалів, щоб потім всі елементи зіставити. Зразок плитки отримати важко, а фарби легко, взірець паркетної дошки часто дають під заставу, а для шпалер підійде хороша фотографія.

Михайло: Під час вибору окремих предметів я рекомендував би не заглиблюватися в деталі та пам’ятати про загальну картину. Якщо купити «дуже красиву» плитку, «дуже красивий» паркет і «дуже красиві» меблі, то ви отримаєте мікс із надмірностей, які ще й погано одне з одним поєднуються. Не потрапляйте у цю пастку: деякі предмети мають бути фоновими та цілком звичайними.

Усе фіксуйте

Дуже неприємно знайти плитку мрії та забути написати, як вона називається. На практиці добре працює алгоритм:

1. Побачити щось, що подобається та підходить.

2. Сфотографувати це з чітким фокусом на цінник, якщо на ньому написана назва / артикул предмета і бажано ціна продукту, назва магазину, де ви дивитеся.

3. Або взяти в продавця візитку, попросити його виписати назву та вартість на її звороті, сфотографувати візитку з двох боків на тлі цього предмета.

4. Якщо в магазині подобається багато речей, сфотографувати його загальний план, щоб у кадр потрапила вивіска з назвою, – до чи після фотографій усього, що там сподобалося.

5. Вдома завантажити фотографії в окремий альбом, підписати його датою, назвою магазину та списком того, що переглянули.

Тетяна: Найпростіше записати інформацію в додатку на телефоні: в нотатки, наприклад. Фотографуючи, не забувайте про зворотний бік чи ребро (для плитки), де написано артикул та колір. Фотографуйте також рахунки, договори та чеки, де написано терміни, – на випадок, якщо паперовий носій загубиться чи його не буде з собою в потрібний момент.

Не поспішайте купувати

Подивіться вдома на речі, які сподобалися на фотографіях та сайтах виробників, свіжим поглядом. Перевірте розміри та інші параметри. Почитайте відгуки на виробників та конкретні моделі. Пошукайте в інтернеті більш вигідні умови. Якщо щось однозначно подобається, але бентежить ціна, не соромтеся дзвонити за номерами на візитках та запитувати про більш вигідні умови в продавців: якщо не зроблять знижку, то зможуть запропонувати більш бюджетні альтернативи, зекономивши вам час на пошук.

Водночас надто затягувати з покупкою теж не варто (як і придивлятися до конкретних позицій за рік до початку ремонту). Якщо товар не входить у нову колекцію чи не є бестселером, він може бути знятий з виробництва. Тоді доведеться обдзвонювати склади в пошуку залишків та підбирати альтернативу уже в заданих параметрах.

Якщо ви щось знайшли в інтернеті, то перед купівлею все ж краще подивитися матеріали чи предмети наживо: дуже часто колір та фактура на фотографіях спотворені.

Анна та Михайло: Уточнюйте, чи річ, яка сподобалася, є складською позицією. Якщо ні, і товар дивом є в наявності, його відразу потрібно бронювати чи купувати, інакше з ймовірністю 80% за тиждень його вже не буде. Якщо так, предмет завжди є на складі, тож проблем з покупкою не виникне.

Тетяна: Перевіряйте рахунки та договори, які підписуєте. Навіть якщо вас ніхто не хоче спеціально обдурити, достатньо помилитися в одній цифрі в артикулі, щоб до вас приїхав не той предмет. Перевірте формат, уточніть у продавця, чи вистачить вам запасу. Якщо ви не знаєте нюансів, зателефонуйте прорабу.

ТЕКСТ: Анастасія Вірна

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна