З появою різних сучасних матеріалів для підлоги на зразок ламінату, керамограніту або плитки ПВХ дерев’яні покриття перестали використовувати повсюдно. З одного боку, паркет або масивна дошка, безумовно, дорожчі від ламінату, а з іншого – така підлога впишеться абсолютно в будь-який інтер’єр: від мінімалізму і скандинавського стилю до класики. Архітектор Павло Герасимов розповів The Village про плюси й мінуси дерев’яного покриття, про те, від чого залежить фінальна вартість такої підлоги і як її доглядати.

Павло Герасимов

архітектор


Якщо говорити про використання дерева як підлогового покриття в квартирі, то насамперед варто згадати про тактильні відчуття: ходити по дерев’яній підлозі босоніж куди приємніше, ніж по плитці чи ламінату. Є, звичайно, безліч стереотипів про непрактичність і недовговічність дерев’яної підлоги, але треба відзначити, що знос деревини тільки прикрашає її. Якщо звернути увагу, наприклад, на дерев’яну підлогу в ресторані, можна побачити, як вона «живе»: всі її набуті потертості, навпаки, надають їй якоїсь естетики та унікальності. А ресторан – це громадське місце, де щодня у вуличному взутті проходить велика кількість людей. У квартирі або будинку такого точно не буде, тому переживати про сильне зношування дерев’яної підлоги не варто.

Яке покриття обрати


Паркетна дошка

Це найпопулярніший вид підлогового покриття. Паркетна дошка складається з трьох шарів, де верхній (корисний) шар – натуральна деревина, середній і нижній – хвойні породи. Ці три шари склеєні між собою, щоб дошка була більш стійка до зовнішнього середовища.

  • Паркетна дошка тонша, і під неї не потрібно робити підкладку з фанери. Це допоможе зберегти висоту приміщення при укладанні підлоги.
  • Може бути дешевшою в укладанні (якщо класти її плаваючим способом).
  • Верхній шар дошки – натуральна деревина будь-якої породи, тому паркетну дошку можна підібрати для будь-якого інтер’єру.

  • Чи не кожна дошка може бути приклеєна до підлоги, а якщо встановлювати їх плаваючим способом, то виникають проблеми в стиках матеріалів плитки та дошки. Якщо інтер’єр сучасний і зроблений без використання плінтуса – наприклад, з корковим компенсатором у кутку, і пробка вилітає, – то дошка нестабільна і «плаває».
  • Має тонкий корисний шар – реставрувати паркетну дошку не вийде.
  • Якщо дошку клеїти, то лише на ідеально рівній поверхні, а це робити дорожче. Якщо вирівнювати поверхню фанерою, то збільшується «пиріг підлоги», що зробить висоту приміщення меншою.

Інженерна дошка

На Заході немає таких понять, як «паркетна дошка» та «інженерна дошка», – вона вся називається інженерною. Але у нас воно з’явилося й утвердилося. Інженерна дошка схожа на паркетну, це три- або двошарова конструкція, де верхній (корисний) шар – цілісна деревина, що має товщину більшу, ніж у паркетної дошки, а нижній шар – фанера.

  • Корисний шар дошки має більшу товщину, тобто її можна буде відреставрувати один-два рази.
  • Таке покриття більш стабільне, оскільки дошка не сильно деформується при перепадах вологості (зроблена з кількох шарів).
  • Візуально має вигляд як масивна дошка.
  • Немає проблем зі стикуванням матеріалів, наприклад з плиткою (оскільки дошка приклеєна).
  • Можна використовувати на кухні за умови, що готування там відбувається нечасто.

  • Інженерну дошку тільки клеять, тому укладка коштує дорожче.
  • Найчастіше потрібна додаткова фанера як підкладка, що зменшує висоту приміщення.
  • Висока вартість.

Масивна дошка

Масивна дошка – найбільш екологічно чистий вид підлогового покриття. Це планка, вирізана з цілісного шматка масиву дерева, без склеєних шарів.

  • Естетичний вигляд і натуральність.
  • Великий вибір екзотичних порід дерев.
  • Зносостійкість: масивну дошку можна реставрувати багато разів і вона прослужить дуже довго.

  • Найбільш складне укладання, яке, відповідно, буде коштувати дорожче від укладання паркетної та інженерної дошки.
  • Товстий «пиріг підлоги», що з’їдає приблизно до шести сантиметрів від висоти приміщення.
  • Таке покриття нестабільне, потрібно підтримувати мікроклімат усередині квартири.

Від чого залежить вартість дерев’яної підлоги

Вартість паркетної, інженерної та масивної дошок залежить від різних чинників: наприклад, від породи дерева, з якого буде виготовлений корисний верхній шар дошки (у випадку з інженерною та паркетною) або ж весь масив цілком (у випадку з масивною дошкою). Якщо покриття зроблено з рідкісних екзотичних порід деревини, його вартість буде вищою. Але переважно ціна залежить від обраного бренду.

Загальна вартість дерев’яної підлоги залежить від типу дошки та її укладання. З урахуванням цих чинників найдорожча за всіма параметрами – масивна дошка: для монтажу потрібна підкладка та клей. Інженерну дошку укладати простіше й дешевше, ніж масив. А паркетна дошка, якщо укладати її плаваючим способом, вийде найдешевшою.

Як доглядати за дерев’яним покриттям

Звичайно, дерев’яну підлогу найчастіше доводиться захищати від потрапляння води, яка так чи інакше вбирається в дерево. Через це на кухні або в передпокої рекомендують використовувати тільки інженерну або масивну дошку. Сліди, які утворилися в результаті потрапляння води, можна прибрати реставрацією.

Також на дерев’яну підлогу не варто впускати важке, а якщо це все ж сталося, то є проста порада: ставитися до невеликих ямок і подряпин на деревині спокійно. Дерев’яна дошка набуває свого по-справжньому натурального вигляду в процесі експлуатації. Правда, цю думку поділяє далеко не кожен, тому класти дерев’яну підлогу в квартиру чи ні, вирішувати тільки вам.

Виробники рекомендують обробляти деревину олією, оскільки у разі пошкодження достатньо буде відреставрувати лише ушкоджений фрагмент підлоги. Якщо покривати дошку лаком, то при реставрації доведеться знімати весь лак і знову обробляти всю поверхню – для рівномірного покриття.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: обкладинка, 3 – Катя Закливенец, 1 – Оля Шангіна, 2 – Яся Фогельгардт