Після затяжної зими та декількох місяців без сонячних променів хочеться оновити все і всюди, але робити щосезону косметичний ремонт – ідея не з найкращих. Зміна текстилю – найлегший і дієвий спосіб освіжити інтер’єр: правильно підібрані штори та покривала можуть задати настрій усій кімнаті. Катерина Галочкіна, засновниця ательє постільної білизни, розповіла, на що потрібно звернути увагу передусім.

Матрац

Матрац потрібно міняти раз на 7-10 років, а протягом цього терміну перевертати кожні півроку: так навантаження розподіляється рівномірно і матрац прослужить довше.

На ринку представлені матраци, поверхня яких відрізняється з різних боків. «Літній» бік матраца з використанням льону, бавовни або синтетичних аерувальних матеріалів. Такі матеріали відводять тепло і вологу від сплячої людини. «Зимовий» бік – це зазвичай шерсть мериноса або інший матеріал, що утеплює.

При переході на літній режим рекомендуємо замінити наматрацник на бавовняний. Він натуральний і добре захищає матрац від забруднень.

Подушки та ковдри

Перш ніж прибрати ковдри до наступної зими, рекомендуємо їх випрати (якщо на етикетці немає заборонних знаків), провітрити та висушити на свіжому повітрі. Періодично прати варто і подушки.

Ковдри розрізняються складом і вагою наповнювача для зими, літа та міжсезоння:

 вовна, пух, перо прекрасно зігрівають, але не рекомендовані алергікам.

 синтетичні наповнювачі гіпоалергенні, але погано пропускають повітря, створюючи «парниковий ефект».

 ковдра з шовком підтримує комфортну температуру. Вага шовкової ковдри залежить від сезону: для літа підійде річ вагою близько 1 кілограма. Правда, такі ковдри не можна прати – їх рекомендують провітрювати на свіжому повітрі.

Влітку можна використовувати полегшені вовняні та шовкові ковдри. Ці матеріали є білковим волокном, яке зігріває в холод і залишається комфортним у спеку.

Постільна білизна

Зміна текстилю в спальні – така ж необхідність, як і зміна сезонного гардеробу. На літній період відмовтеся від візуально важких комплектів з темними кольорами, віддавши перевагу світлим відтінкам і рослинним орнаментам. Зимові комплекти білизни зберігайте в індивідуальних мішках того ж забарвлення або в одній з наволочок комплекту.

Для літньої білизни – це стосується і піжам, і ліжка – вибирайте матеріали, які «дихають»: натуральні (прохолодний льон або бавовняний сатин) або штучні (бамбук, віскоза, тенсел).

Штори

День стає довшим, а ніч коротшою, але прокидатися на світанку добре тільки тим, хто рано лягає. Для всіх інших яскраве ранкове сонце – проблема, для вирішення якої є кілька варіантів.

По-перше, рулонні штори. Вони призначені для захисту приміщення від прямих сонячних променів. Такі штори є декоративним полотном, яке намотане на металевий вал. Конструкція кріпиться на рамі усередині віконного отвору або над ним. У разі потреби рулон розмотується, поступово закриваючи все вікно тканиною.

По-друге, штори блек-аут. Вони не пропускають 99% сонячного світла, а це означає, що в спальні буде темно, поки ви їх не розсунете. Є величезна кількість моделей і забарвлень цього матеріалу, так що можна досить легко знайти штори, які матимуть органічний вигляд в інтер’єрі вашої спальні.

Кольоротерапія

Головні відтінки літа – фарби природи. Базовими вибирайте кольори неба та лісу, каменів і квітів. Сині відтінки налаштовують організм на спокій та відпочинок, а сірий колір створює відчуття внутрішньої захищеності. Зелений вважається кольором здоров’я, він заспокоює нервову систему. Салатовий, лимонний, запорошений рожевий кольори постільної білизни будуть піднімати вам настрій щодня. Біла постільна білизна відмінно впишеться в будь-який інтер’єр і завжди матиме свіжий вигляд.

Літній декор

Літній інтер’єр – це легкі фактури, натуральні тканини та природні кольори. До літа варто замінити важкі синтетичні покривала на бавовняні – так спальня стане більш екологічною, а вам буде легше дихати. Для настрою додайте декоративні подушки з ботанічними, морськими або поп-ап принтами.

Якщо ви любите відпочивати на природі, рекомендуємо розставити в спальні зелені рослини та свіжі квіти: вони не тільки роблять інтер’єр живим і свіжим, а й покращують якість повітря. Серед іншого текстилю виберіть льон, використовуйте аксесуари різних текстур, наприклад, плетені кошики або дзеркальні поверхні. Дзеркала також додадуть трохи світла, якщо вдень у вашій спальні занадто темно.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Кріс Ілларіонова

фото: обкладинка – worldwide_stock - stock.adobe.com, 1 – MP2 - stock.adobe.com, 2, 3 – VTT Studio - stock.adobe.com