Військові на фронті перебувають у важких умовах і можуть забувати про догляд за собою через постійний стрес і нестачу звичних зручностей. Проте дбати про себе необхідно для здоров’я, а іноді й для покращення морального стану. 

Ми поговорили з учасницями руху Veteranka Ольгою Нємцевою й Олександрою Рязанцевою, а також зі співзасновницею ГО «Землячки» Ксенією Драганюк про те, які запити щодо косметики на фронті найпопулярніші, яке паковання краще обирати і як змінюється догляд за собою на бойових позиціях.

Раніше ми розповідали, як Veteranka розробляють жіночу військову форму.

Обкладинка: з фотопроєкту «Фотографії з фронта.Щоденники колективних спогадів»

Ольга Нємцева

ветеранка, учасниця руху Veteranka, б'юті-редакторка журналу Mаrie Claire

   

Догляд за собою на бойових позиціях 

У моєму догляді на фронті були такі компоненти, як ретинол, АНА- і ВНА-кислоти, ніацинамід і вітамін С – постійні «мешканці» моєї цивільної косметички. 

На фронті може змінитись стан шкіри залежно від умов, у яких переважно перебуває людина, і завдань, які вона виконує у своєму підрозділі, а також від сезону, гормонального фону, води тощо. 

Не всі військові переймаються щодо якихось почервонінь чи лущень, бо на тлі застосування ворогом КАБів у великій кількості стягнута шкіра і її зволоження – останнє, про що ти хвилюєшся. Але я жінка, тому, звісно, не хочу стати схожа на зашкарублий пожований берць у перспективі. Тож у моєму арсеналі побільшало SOS-засобів із цинком, ліпідами, церамідами, центеллою азійською, вітаміном В5, пробіотиками та пребіотиками – компонентами, що дбають про бар’єрну функцію шкіри.

Мій догляд на фронті майже не змінився. Я завжди жартувала, що скоро буде потрібен окремий камаз для моєї косметички. У мене була гігантська миска, що подорожувала зі мною фронтом і була мені за ванну, я повністю в неї вміщувалась. Є навіть фото мене в цій мисці, зроблене для виставки фотографій про побут військових. Завжди зі мною були ароматичні свічки для атмосфери й навіть парфуми. На фронті я користувалась продукцією брендів, які любила й до потрапляння у військо: Colorescience, Medik8, Instytutum, Revitalash, Mixa, La Roche-Posay, Comfort Zone, Мon Moa.

Найпотрібніші косметичні засоби на фронті 

Вода – найпопулярніший гігієнічний запит чоловіків і жінок у моєму підрозділі. Проблема, з якою стикаються всі бойові підрозділи в зоні виконання завдань – брак водопроводу чи близького джерела води. Окрім неї, необхідні такі засоби:

  • крем для рук (у мене їх було штук десять одночасно, розфасованих по різних кишенях, у дверцятах машини, у хаті, у сумці, у рюкзаку. Іноді зволожувальний крем не справлявся. Наприклад, після опіків рук одна рана довго не загоювалася, доводилось використовувати креми з хлоргексидином, щільні мазі, бо умови не сприяли загоєнню рани, вона постійно мокла, травмувалася)
  • вологий туалетний папір або вологі серветки
  • ГІГІЄНІЧНА ПОМАДА
  • крем із SPF-захистом 50+ (Крем від UV-променів потрібен усім, але чоловіки не занадто переймаються його відсутністю, поки не покриються пухирями від опіків)
  • санітайзери для рук
  • прокладки й тампони

У жінок на фронті є окрема потреба в засобах індивідуальної гігієни на кшталт прокладок або тампонів. Але чоловіки також мають у них потребу, просто вони використовують їх, щоби прибрати вологу з взуття, а жінки ще й за прямим призначенням. 

Волонтери привозили побратимам великі коробки з прокладками, вони в нас були майже безлімітні, гарної якості, тому в мене не було потреби за ними їздити в місто. А в деяких прифронтових кафе на Донеччині, що орієнтовані переважно на військових, у жіночому туалеті завжди були безоплатні засоби гігієни. Це було так мило та зворушливо з боку власників, я досі згадую їхній сервіс із теплом і вдячністю.

Стан шкіри й волосся на фронті

Одна з основних проблем зі шкірою – вологість ніг, мікози нігтів і шкіри. А ще шкірні інфекції, не тільки влітку, але і взимку, бо шкіра постійно волога, чи навпаки – пересушена, регулярно чимось травмується. Улітку ще можуть бути сонячні опіки.

Вчасна гігієна, захист бар’єрної функції шкіри й SPF-захист – це і є профілактика. Найзручніше на фронті використовувати засоби у флаконах із дозаторами, спреї, аерозоль. 

Це може прозвучати дивно, але моє волосся за рік на фронті стало краще, попри те, що я посивішала. У Києві дуже жорстка водопровідна вода, а на фронті мені доводилось мити волосся у воді з відкритих джерел, колодязів, і вона була м’якшою за київську. До того ж я майже не ходила з розпущеним волоссям, армійська комфортна зачіска – це коса. І я завжди була в головному уборі.

Ніколи не користувалася сухим шампунем, бо в зоні виконання й на полігоні нема нагальної потреби розпускати коси. За рік такого існування моє волосся відросло до поясу. Бували моменти, що я відмовлялася від кондиціонера для волосся, який треба змивати, щоб використовувати менше води, бо вона потрібна побратимам. Натомість віддавала перевагу засобам, які можна наносити на вологе волосся і які не треба змивати: сироватці, молочку-спрею. 

Стереотипи щодо зовнішності військових

Є стереотип, що солдат завжди виглядає брудним, змореним, має брудні нігті, замизкану бороду, інакше закрадаються підозри, що він не воює. Нещодавно був скандал у соцмережах, коли люди критикували військового за надто чисті нігті. Але на фронті є можливість митися, прати речі, навіть стригтися. 

Ми самі створюємо ці умови, було б бажання. Бо це є запорукою комфортного самопочуття, для мене точно. Є, звичайно, моменти, коли не до цього, але загалом можливість помити ноги й геніталії завжди є. У нас у батальйоні є цілий відділ, що займається мобільною лазнею. Де б ми не були, у кожній оселі ми робили баню з «буржуйкою» і камінням, кидали насос у колодязь, підвозили воду пересувними бочками, щоби дбати про гігієну.

Олександра Рязанцева («Ялта»)

військова, учасниця руху Veteranka

   

Найпотрібніші засоби на фронті

Запити щодо косметики на фронті залежать від умов перебування. Коли ти на війні, часто взагалі не звертаєш уваги на косметику з погляду краси, але є елементарні косметичні засоби, які дуже потрібні. До них належать:

  • вологі серветки (особливо потрібні під час місячних, тому що часто немає доступу до води)
  • міцелярна вода (для очищення обличчя від бруду)
  • гігієнічна помада (проти сухості й лущення губ)
  • мазь «Бепантен» (рятує від опіків, подряпин)
  • зволожувальні креми (шкіра рук і обличчя дуже страждає від сухості, почервонінь, лущення за складних погодних умов та умов проживання, тому це мастхев-засіб)
  • засоби проти паразитів, як-от комарів (на позиціях часто їх дуже багато).

Догляд за волоссям і правильне паковання

Окрема проблема постає на фронті з миттям волосся. Дуже часто заводяться воші, тому що немає доступу до води. Трохи допомагають сухі шампуні, але однаково волосся страждає й дуже сильно випадає від стресу. Якщо з’являється відпустка й можливість, ми їдемо в салон і робимо оздоровлювальні процедури, але на позиціях найчастіше взагалі не звертаєш уваги на волосся і його стан.

Насправді дуже велике значення на війні має паковання, воно має бути герметичним або зверху додатково запакованим у плівку чи фольгу. Усе це потрібно, щоби була змога швидко збиратися й переміщуватися, узявши із собою необхідне. У кожної жінки, коли є змога доглядати за собою, покращується настрій і додається внутрішня сила, це трохи підносить моральний стан на фронті. Хоча часто доводиться правильно ставити пріоритети, тож зовнішній вигляд відходить на другий план.

Ксенія Драганюк

співзасновниця ГО «Землячки»

   

Побут військових

Умови побуту військових значно відрізняються від звичних для нас. Для кращого розуміння я завжди прошу уявити похід у гори на кілька днів і побут, який вас там супроводжує, які предмети гігієни ви берете із собою? Ті, які не розібʼються, не залежать від електрики та мають компактне паковання. А тепер додайте до цієї фантазії ще різні погодні умови, інколи – -20 інколи – +35, до того ж небезпечна обстановка довкола та швидкі зміни дислокації, що передбачають швидкий збір речей.

Тож це мають бути засоби, які легко зберігати, возити в наплічнику чи баулі. 

Коли ми вдома, ми заховані від погодних і природних умов, коли військові на виїздах, то здебільшого їхнє житло – закинуті хати, бліндажі, а це означає, що вони живуть у прямому контакті з природою: комахи, миші, які кусають і гризуть речі, холод і спека, що впливають на шкіру. Ці умови вносять корективи до гігієни тіла. У жінок завжди із собою мають бути засоби інтимної гігієни, щоб мінімізувати часті захворювання на фронті, як-от молочниця й цистит. Хтось має із собою душ на батарейках, що гріє воду й також дає можливість дотримуватися гігієни, хтось – серветки для інтимної гігієни, хтось возить із собою «Мірамістин» (антисептичний і дезінфекційний засіб, може бути у формі розчину або мазі).

Косметичні бокси для жінок на фронті

Найкраще паковання на фронті – алюмінієва та пластикова тари, компактні й герметичні упаковки, що не потребують надто дбайливого зберігання. Косметика має відповідати запиту та бути якісною. Ми намагаємося класти такі засоби в бокси з жіночою гуманітаркою:

  • сухий душ (кілька штук)
  • крем зволожувальний для рук, бо обличчя – то надто індивідуально, хоча, коли партнери діляться професійною косметикою, то також докладаємо її до боксів
  • бальзами для губ
  • креми із SPF у літній період
  • жирні креми взимку
  • спрей від комах
  • загоювальні креми/бальзами для тіла
  • тальк для ніг, щоби не пріли ноги, коли довго перебуваєш у берцях
  • сухий шампунь (для жінок важливо й дуже зручно доглядати за собою за його допомогою)
  • вологі й сухі серветки для інтимної гігієни
  • резинки для волосся

Гігієна жіночого тіла більш делікатна, тому дотримуватись її в польових умовах важче, ніж чоловікам, проте й у цивільному житті так само. «До всього пристосовуєшся та звикаєш», – кажуть захисниці. 

Проблеми зі шкірою й ритуали захисниць

Проблеми, з якими стикаються дівчата на фронті, це висипання, лущення шкіри й обвітрювання, особливо за холодної пори року. На відміну від людей у тилу, у військових не завжди є час і доступ до лікарень або аптечних засобів. Погодні умови також впливають на стан шкіри. У спеку висипання зазвичай виникають через бруд і пил, а взимку це обвітрювання кінцівок та обличчя через тривале перебування на холоді та брак доглядових засобів. До всього цього додається знижений імунітет, оскільки у військових часто немає можливості отримати необхідні вітаміни. 

Не у всіх дівчат є можливість мити голову щодня. Тоді в хід іде сухий шампунь або пляшка води (дівчата кажуть, що, якщо захотіти, то пляшкою води можна помити все тіло). Якщо захисниця живе в більш-менш сприятливих умовах, то можна навіть зробити маску для волосся. 

Хочеться додати цитату від захисниці: «Коли є змога, то вириваюсь на манікюр або зробити війки, тоді маю відчуття, ніби їду в маленьку відпустку, і все добре». У кожної захисниці є свої ритуали: медитація, читання книжки, зробити маску для обличчя чи манікюр. Для більшості це важливо, оскільки допомагає відволіктися від усього, що відбувається навколо.

Рух Veteranka – це перша та єдина спільнота жінок України з військовим досвідом. Організація захищає права військовослужбовиць і забезпечує захисниць і їхні підрозділи на фронті.

ГО «Землячки» – соціальний проєкт на підтримку жінок, які боронять нашу землю у війні з російськими агресорами.