Косметика категорії «anti-age» містить у собі компоненти, що борються зі зморшками, обвисанням овалу обличчя чи пігментними плямами. До складу антивікового догляду можуть входити: гіалуронова кислота, арбутин, ретинол, пептиди, вітамін С, AHA-кислоти, кераміди, колаген. Використання засобів anti-age не є обов’язковим для кожної людини, адже природні зміни шкіри з віком є привабливими й не потребують обов’язкової боротьби з ними. 

Проте якщо ви вирішили використовувати anti-age компоненти у своєму догляді, варто знати, як їх вводити, правильно підбирати й комбінувати. Про це The Village Україна поспілкувалися з Яною Китаєвою, дерматологинею й засновницею медичного простору Method Clinic.

Яна Китаєва

дерматологиня й засновниця Method Clinic

Коли починати використовувати антивіковий догляд для обличчя

Більшість із нас звикли до «категоризації» доглядових засобів за віком. Це такий зрозумілий для багатьох користувачів підхід, проте трошки комерціалізований і розрекламований. Для спеціалістів, лікарів-дерматологів, зміни на шкірі й старіння розглядаються не за віком пацієнта, а за проявами, що спостерігаються. Тому й доглядові засоби та процедури вводять не за віком, а відповідно до скарг пацієнта. Якщо наявні перші прояви старіння, як-от: втрата тургору, еластичності, поява зморщок, тоді важливо додавати в догляд антивікові компоненти.  

На нашу шкіру негативно впливають багато чинників: УФ-випромінювання, погані звички, як-от паління, стрес, різні препарати, стиль життя, умови праці та багато іншого, тому швидкість старіння може зростати.

Які компоненти є в антивіковому догляді і як їх підібрати

У схемі антивікового догляду можуть бути: антиоксиданти, ретинол, пептиди, колаген, еластин, кераміди. Ретинол стимулює шкіру до оновлення, сприяє рівнішому й сяйнистому тону обличчя. Антиоксиданти захищають шкіру від пошкоджень і відновлюють її. Наприклад, Вітамін Е – жиророзчинний антиоксидант – легко проникає в роговий шар, захищає клітини від окислення. Вітамін С стимулює вироблення колагену, блокує утворення пігменту. Гіалуронова кислота надає зволоження шкірі. Пептиди стимулюють вироблення колагену. 

Важливо використовувати також засоби із SPF – захистом від сонячного випромінювання, найчастіше це креми. Вони містять фільтри, що поглинають або відбивають УФ-випромінювання, тому ми можемо перебувати на сонці довго й безпечно для нашої шкіри. Сонцезахисні креми варто наносити перед макіяжем за будь-якої пори року, проте особливо важливо робити це в теплий період. Протягом дня оновлювати шар SPF потрібно кожні дві години. Окрім передчасного старіння, надмірне перебування на сонці може спровокувати опіки та рак шкіри, тому не варто нехтувати цим етапом у догляді.

Підбирати антивіковий догляд потрібно з огляду на ваш тип шкіри:

  • Для сухого типу шкіри підходять кераміди (жири, які в нормі присутні в роговому шарі шкіри). Сухість і лущення провокує дефіцит ліпідів, а креми з керамідами допомагають відновити кислотно-лужний баланс шкіри.
  • Комбінованому типу підходить поєднання кислот і зволоження.
  • Для жирного типу добре працює саліцилова кислота. Важлива складова догляду за жирною шкірою – підтримання кислотно-лужного балансу на рівні РН 5.5, оскільки жирна шкіра має схильність до залужування. Для цього використовують тоніки, легкі емульсії з АНА-кислотами, підкисляючи роговий шар. Важливо пам’ятати, що жирна шкіра також потребує зволоження та відновлення.

Форма й матеріал паковання часто залежать від компонентів, що входять до складу засобів. Іноді компоненти не повинні контактувати з повітрям, тоді виробники роблять вакуумні паковання. Також може бути приклад паковання, коли в одній тубі два компоненти розподілені в окремих частинах. Антивікові складники додають у креми, сироватки, тонери, тому не має значення, на якому етапі догляду ви їх додасте, головне – правильно підібрати потрібні вам компоненти.

З власного досвіду Яна Китаєва рекомендує використовувати професійну дерматокосметику. Наприклад, сироватки від бренда IsClinical, засоби з вітаміном C і кислотами від ZO Skin Health Obagi, сироватка з вітаміном С від Jan Marini, ретинол від Medik8 та Jan Marini. Альтернативою можуть бути аптечні засоби, їх мають рекомендувати лікарі.

Міфи й помилки у використанні засобів anti-age

Першою найпоширенішою помилкою є використання активних компонентів, які не можна вводити в догляд і використовувати одночасно. На прийомах наші лікарі обов’язково розглядають домашній догляд, тобто всю косметичку пацієнтів. Ми дуже часто стикаємося з неправильним підбором або використанням засобів. 

Наприклад, не можна поєднувати ретинол і вітамін С в одне нанесення. Це може призвести до почервоніння, лущення та пошкодження епідермального бар'єра. Також разом не можна використовувати вітамін С і бензоїлпероксид. Останній нейтралізує дію вітаміну С.

Часто буває також, що пацієнти засоби з «агресивними» молекулами, тобто кислотами, можуть наносити дуже рясно й дуже часто, що може спрацьовувати навпаки. Тому важлива не кількість засобів і компонентів у них, а якість застосування, щоби був коректний алгоритм дій, прописаний дерматологом.  

Друга найчастіша помилка – різко вводити ретинол. Ретинол і кислоти треба вводити поступово, розділяючи в окремі проміжки часу. Ретинол наносять увечері на суху чисту шкіру за схемою ретинолові сходинки. Наприклад, два рази на тиждень протягом перших двох тижнів. Далі – три рази на тиждень протягом ще двох тижнів. За такою схемою потрібно додавати кількість нанесень на тиждень, доки не введете до нанесення кожного дня.   

Важливо також зважати на відсоток ретинолу у складі та його форму. Він буває ретинолом, ретинальальдегідом чи ретиноєвою кислотою, він цього залежить реакція вашої шкіри на препарат. Ретинол є формою вітаміну А, його широко використовують в антивіковому догляді, для боротьби з акне та гіперпігментацією, тому він такий популярний. Якщо у вас є дрібні чи глибокі зморшки або пігментація, ви можете вводити в догляд ретинол. Окрім цього, він вирівнює тон шкіри й робить її сяйнистою. Протипоказами до використання є вагітність і лактація.

Хоча часто кажуть, що ретинол можна використовувати лише короткий проміжок часу, два-три місяці, це міф. Його можна використовувати довготривало й не робити перерви. Інший міф – ретинол не можна використовувати влітку. Це також неправда, ретинол можна використовувати за спекотної погоди, проте обов’язково потрібно закривати кремом із SPF 50+.