Не лише генетика, а й те, як людина доглядає за обличчям і чим його витирає, впливає на стан шкіри. Наприклад, якщо витирати обличчя рушником, можна перенести на шкіру бактерії та спричинити висипання та подразнення.

Щоби зрозуміти, чим все-таки витирати обличчя, щоб не пошкодити шкіру, ми поговорили з лікаркою-дерматовенерологом. Дізналися, чи може рушник сприяти появі акне та почервонінню та навіщо витирати обличчя перед виходом на вулицю. А також запитали, чи можна залишати обличчя мокрим після вмивання та як правильно його витирати.

Каріна Паньків

лікарка дерматовенеролог, косметолог, учасниця спільноти «Свій док»


Важливо правильно підібрати те, чим ви будете витирати обличчя. Це потрібно для того, щоб, по-перше, не травмувати шкіру й не нанести механічних пошкоджень, і по-друге, не занести інфекцію.

Чим краще витирати обличчя після вмивання

Найбезпечніше витирати обличчя сухими одноразовими серветками, оскільки вони завжди чисті та найчастіше не травмують шкіру. Ба більше, паперові рушники зберігаються в коробці, тому на них не будуть потрапляти бактерії та вони не спричинятимуть запалення шкіри. Єдиний мінус полягає в тому, що не зовсім екологічно щоразу купувати нове паковання серветок. Тому замість них можна використовувати рушник.

Якщо ви хочете витирати обличчя рушником, треба зважати на декілька пунктів.

  • Тип шкіри. Проблемну та жирну шкіру краще не витирати рушником, оскільки він може завдати механічних пошкоджень і роздерти наявні прищі. Ба більше, на рушнику накопичуються бактерії, які після його повторного використання можуть перейти на шкіру та спричинити запальні процеси.
  • Правильне зберігання рушника. Якщо ваша ванна сумісна з туалетом, то не можна вішати рушник поруч з унітазом, оскільки від нього розбризкуються мікроорганізми. І хоча ми їх не бачимо, ці мікроорганізми залишаються на рушнику та можуть спровокувати запальні процеси. Ба більше, часто пил падає на рушник і під час витирання забиває пори вашої шкіри, тому його потрібно зберігати в сухому закритому місці.
  • Змінювати рушник після кожного вмивання. Ми звикли брати великі рушники для обличчя та щоразу ними користуватися, однак це неправильно. Якщо витирати шкіру одним рушником протягом двох-трьох днів, то на нього потраплять мікроорганізми, які будуть розмножуватися та рости у вологому середовищі. Тому використовуючи рушник повторно, ми розповсюджуємо бактерії обличчям, через що не можемо позбутися прищів. Також на шкірі можуть загостритися висипання або з’явитися акне в людей, у яких їх раніше не було. Щоб уникнути цього, потрібно мати приблизно 15 маленьких рушників, які ви зможете прати та висушувати після кожного використання.
  • Для нормального типу шкіри можна рідше змінювати рушник, наприклад, раз на день. Проте важливо зважати на рівень його зволоження, бо мокрий рушник краще випрати та не використовувати повторно. Найчастіше підібрати те, чим можна та не рекомендовано витирати обличчя, допоможе дерматолог.

Важливо пам’ятати, що людина обов’язково повинна мати окремий рушник для тіла, рук, волосся й обличчя. Різні мікроорганізми живуть на різних ділянках, тому якщо витирати всі частини тіла одним рушником, можна спричинити висипання та подразнення шкіри.

Часто обличчя витирають ватними дисками, але вони подразнюють шкіру. Також ватними дисками незручно промокати вологу шкіру, тому їх краще не використовувати. Не можна витирати шкіру рукавами від одягу, бо ними ми зазвичай найбільше торкаємося різних поверхонь, через що вони забруднюються.

На що звертати увагу під час вибору серветок і рушників

Під час вибору серветок потрібно зважати на їхню гладкість і кількість шарів. Важливо купувати гладкі та м’які серветки, бо жорсткі та шорсткі можуть так само як і рушник травмувати чутливу шкіру. Якщо ви хочете заощадити та швидше витерти обличчя, варто обрати багатошарові серветки. Одного шару навряд чи вистачить для того, щоб повністю витерти обличчя, шию та зону декольте.

Рушник краще купувати м’який, виготовлений із натуральної тканини. На відміну від синтетичних, натуральні тканини швидко вбирають вологу, тому вам не доведеться терти обличчя, щоб прибрати зайву воду. Хорошим матеріалом є бавовна, яка добре поглинає вологу та легко переться.

Як правильно витирати обличчя

Щоб не пошкодити шкіру, її потрібно легко торкатися та промокати серветкою або рушником. Це допоможе обережно забрати надлишкову вологу біля очей і на носі. У жодному разі не можна терти обличчя як серветкою, так і рушником, оскільки це може травмувати шкіру та пошкодити висипання. А це своєю чергою спровокує почервоніння, подразнення, під час же нанесення доглядових засобів ви відчуватимете дискомфорт і печіння.

Чи можна залишати мокре обличчя після вмивання

Після вмивання обличчя не потрібно витирати насухо – його можна залишати трохи вологим. Однак не варто лишати його повністю мокрим, бо волога довго випаровуватиметься, це сприятиме пересушуванню шкіри.

Також потрібно зважати на те, який доглядовий засіб ви наноситимете після вмивання. Якщо це кислоти або ретинол, тобто вітамін групи А, обличчя варто повністю витерти. Тому що такі засоби краще проникнуть у суху шкіру, й ви отримаєте більший ефект. А гіалуронова кислота, некислотні тоніки та засоби для зволоження краще поглинаються дещо вологою шкірою, тому її можна легко промокнути серветкою.

Чи потрібно витирати обличчя перед виходом на вулицю

Коли ви виходите на вулицю з мокрим обличчям, краплі води кристалізуються, шкіра може стати сухою. Тому краще обережно витирати її перед прогулянкою, особливо взимку.

Потрібно пам’ятати, що зволожувальні креми також насичують шкіру водою, тож виходити надвір можна лише через 20–30 хвилин після використання доглядових засобів.