Саме час діставати пуховик із шафи або вирушити на пошуки нового. Знаєте, чому легший натуральний пуховик може виявитися теплішим? Або як зберігати пуховик так, щоб він не почав пахнути неприємно? 

Марія Монтьєва

засновниця українського бренда пуховиків MoonGoose Outerwear


Як обрати пуховик

Пуховик – це річ, яка має витримувати дуже низькі температури, негоду та компактно складатися в разі потреби. А отже, насамперед потрібно звернути увагу на тканину, яка має захищати від вологи та снігу, і на наповнювач, що відповідає за тепло.

Почнемо з наповнювача. Він буває двох видів: синтетичний і натуральний. Синтетичних наповнювачів велике розмаїття: синтепон, ізософт, холофайбер, синтепух та інші. Плюс таких пуховиків у тому, що за ними дуже легко доглядати й вони мають доступну ціну. Мінус – у тому, що вони досить важкі, в них слабка морозостійкість, така річ погано тримає форму, наповнювач швидко збивається в грудки, а отже, така річ не може бути довговічною.

Пуховики з натурального пуху за правильного догляду можуть слугувати мінімум 5 років, вони легкі та морозостійкі. Мінус – висока ціна та ретельний догляд.

Пуховики наповнюють здебільшого качиним або гусячим пухом. Одяг із качиним пухом – дешевший, цей наповнювач нижчої якості, він поступається гусячому в морозостійкості та легкості. Якісний пуховик із гусячого пуху суперлегкий і теплий, його можна спокійно носити п’ять років і більше. Ще одна перевага такого наповнювача – він дихає і пристосовується до температури тіла людини.

Також є різні співвідношення пуху й пера. Найкращим вважають співвідношення 80% на 20% і 90% на 10% (пух/перо). На жаль, вітчизняні виробники часто не дотримуються чесного маркування і пишуть на бирці склад, який не відповідає тому, що насправді всередині. Моя перша рекомендація: попросіть у виробника сертифікат IDFL – це міжнародний сертифікат, який видають у Швейцарії і який підтверджує всі параметри пуху: чистоту, пружність, співвідношення пера й пуху.

Проте є кілька більш доступних показників, які допоможуть перевірити якість натурального пуховика в магазині:

Стискання: Індекс пружності – Fill Power ‒ відповідає за тепло і легкість вашої речі. Це здатність пушини випрямлятися: внаслідок розкриття мембрани під час випрямлення забезпечується морозостійкість пуховика. А отже, в магазині ви можете стиснути пуховик і подивитися, як швидко він відновлює свою форму. Якщо річ не набуває колишнього обсягу протягом хвилини, то всередині пух із низькою пружністю і багато домішок пера. А це означає, що він буде гірше зігрівати та з часом зіб’ється.

Дотик: Спробуйте виріб на дотик. Якщо ви відчуваєте всередині дрібні щільні стрижні – це шматочки пера. Отже, одяг не дуже хорошої якості, і за півроку-рік цей пуховик може почати лізти через проколювання тканини пером.

Вага: Що більше в пуховику пера, то річ буде важчою. Так само можна зрозуміти, що саме всередині: справді гусячий пух чи качиний. Недобросовісні виробники часто маркують качиний пух як гусячий або ж домішують в гусячий пух качиний, і ви отримуєте річ відносної якості. Домішки качиного пуху додають ваги, проте не додають тепла. Тому візьміть у магазині дві однакові за об’ємом речі різних виробників і потримайте їх у руках. Яка річ виявиться легшою – та буде якіснішою і теплішою. Такий от парадокс, а все завдяки пружності та повітрю, яке є в мембранах пуху.

Ціна: Якісний пуховик із гусячого пуху не буває дешевим. І якщо вам пропонують таку річ за низьку ціну, це має насторожити. Адже щоб досягти потрібного Fill Power, пух проходить кілька етапів мийки, а потім на сортуванні найлегші та найякісніші пушини піднімаються в найвищий відсік сортувальної машини. І кількість цього пуху дуже невелика, і він справді на ціну золота. Тому дешевим такий наповнювач бути не може.

Тканина: Пуховик – це насамперед верхній одяг, і тканина має бути оброблена водовідштовхувальним засобом. Так ви точно будете впевнені, що все буде добре під час снігопаду або дощу. У міських пуховиках найчастіше використовують нейлон, поліамід, поліестер. Тут ви вже обираєте на свій смак.

Як доглядати за пуховиком

Якщо ви обрали пуховик із синтетичним наповнювачем, ви значно полегшили собі життя, адже цей пуховик можна просто прати в машинці з дотриманням рекомендацій виробника. Проте слід бути готовим до того, що такий пуховик може пережити 2–3 прання і наповнювач зіб’ється.

Якщо ви обрали пуховик із натуральним наповнювачем, тут я би беззастережно рекомендувала тільки суху чистку, і коли здаєте річ, кілька разів варто наголосити, щоб пуховик не прали, а саме чистили. Річ у тім, що виробники, які працюють із натуральним пухом, часто застосовують і дорогі тканини зі спеціальним просоченням, і деякі з них, особливо ті, що використовують провідні аутдор-бренди, бажано не прати, адже захисні функції під час прання можуть постраждати.

Проте якщо вам дуже хочеться і ви впевнені у якості вашого виробу, ви можете його випрати вдома в машинці. Чому я наголошую на впевненості у якості – в разі, якщо наповнювач неякісний, після прання на тканині можуть залишитися брудні жовтуваті плями – це все тому, що пух був погано промитий. Тому, щоб вбезпечити себе, несіть річ у перевірену хімчистку.

Як прати й сушити пуховик із натуральним наповнювачем

Якщо ви ризикнули й усе ж таки вирішили прати пуховик удома, є кілька правил: прати потрібно в машинці та викручувати на високих швидкостях, аби пух був максимально віджатий.

Річ у тім, що пух важко висушити, й на виробництві це дуже важливий і складний процес. Після прання пуховик потрібно розрівняти та сушити на максимально пласкій і дихальній поверхні. Це може бути звичайна сушарка для білизни. Потрібно, щоб приміщення опалювалось, бо в прохолодному приміщенні сушити пух небезпечно – він може залежатися вологим, і з’явиться неприємний запах.

Коли пуховик висохне, не лякайтеся, буде враження, що пух усередині кудись зник. Проте він просто збився в невеликі грудочки. Тут вам знадобиться багато терпіння, тому що кожну таку грудочку потрібно розім’яти в руках, а потім гарно розтрусити пуховик. Невдовзі він набуде попереднього об’єму. Але щоб не ризикувати річчю, ще раз наголошу на тому, що пуховики краще здати до хімчистки.

Як правильно зберігати пуховик

Перед тим, як відправити пуховик із натуральним наповнювачем на літо до шафи, його варто почистити або випрати. Він повинен зберігатися в чистому вигляді. Річ у тому, що бруд має властивість вбиратися глибше у структуру пуху, і він може набути неприємного запаху, позбутися якого буде нелегко.

Бажано використовувати для зберігання пуховика спеціальний чохол для одягу з тканини, яка дихає. Також і гардеробна чи шафа мають бути сухими та провітрюватися. Пух має властивість вбирати вологу й утримувати її, в результаті може з’явитися неприємний запах. Тому дуже важливо підтримувати місце зберігання сухим увесь період зберігання.

Якщо ж ви обрали пуховик із синтетичним наповненням, достатньо його зберігати чистим у чохлі для одягу, йому нічого не загрожує.