The Village Україна дізнається у перукарки, як правильно доглядати за кучерявим волоссям, і розповідає про Curly Girl Method – альтернативний метод догляду за кучерями.

Лєнара Муслядінова

перукарка-стилістка


«У хвилястого та кучерявого волосся пориста структура, воно часто пересушене та пухнасте, тому догляд за кучерявим волоссям відрізняється від догляду за прямим.

Окремої техніки очищення для кучерявого волосся немає, але є певні особливості. Щоб зменшити больові відчуття під час миття, можна акуратно розчесати волосся від кінчиків до коренів.

Я радила б мити голову шампунем двічі й ретельно промивати. Спершу видалити залишки стайлінгових продуктів, пил і бруд з волосся. Під час другого миття зосередитись на шкірі голови, зробити масаж пучками пальців, але ніколи не використовувати нігті.

Після шампуню обов’язково потрібно використовувати кондиціонер або маску, бо кучеряве волосся зазвичай пересушене та потребує додаткового зволоження. Будь-який шампунь, що б там не писало на етикетці, виконує лише функцію очищення.

Перед використанням зволожувальних засобів варто злегка просушити волосся рушником: щоб воно було вологим, але з нього не капала вода. Так дія кондиціонера буде більш ефективною. Коли на волоссі ще є продукт – його можна розчесати. Тоді волосся зволожене і гребінець не так травмуватиме його.

Опісля потрібно дуже ретельно змити усі продукти з волосся. Також важливо не розтирати волосся рушником, а акуратно загорнути та промокнути. Так ми не травмуємо кучері, тож вони збережуть свою природну структуру.

Як вкладати і сушити кучеряве волосся

Багато моїх клієнток із кучерявим чи хвилястим волоссям вирівнюють його лише тому, що не знають, як красиво укладати кучері. Тут також є кілька особливостей.

Я раджу наносити стайлінгові засоби на вологе волосся. Це може бути крем, спрей-кондиціонер або олійка для волосся. Мені особисто подобається олійка: вона найкраще зволожує і це натуральний продукт. Головне, щоб у засобу був хороший склад – лише олія, без інших елементів.

Для кучерявого волосся дуже важливо зберегти завиток і зробити його менш пористим. З цим шампунь і кондиціонер впоратись самостійно не можуть, тому пропускати стайлінг не варто. Кучері не треба перевантажувати такими важкими засобами для укладки, як пінка чи лак: найкраще використовувати креми для укладки. Вони одночасно служать як зволожувальний засіб і стайлінг.

Сушити кучеряве волосся найкраще натуральним способом: просто дати йому висохнути самостійно. Якщо часу на такий спосіб немає, то використовувати фен із насадкою дифузор. Вона рівномірно розподіляє повітря і зберігає натуральний завиток. Також треба стежити за температурою повітря: його потік має бути теплим, не гарячим. Після сушки кучеряве волосся не можна розчісувати: так ви зруйнуєте структуру кучерів.

Відновити укладку наступного дня також досить просто. Я не раджу спати із тугими косичками та пучками, адже це травмує структуру волосся, краще легко зібрати його. Найкраще після сну активно розпушити волосся пальцями, щоб воно стало більш об’ємним. Також можна злегка зволожити його водою: так ви активуєте стайлінгові засоби – і після висихання завитки знову будуть акуратними та розділеними.

Як обирати засоби для волосся

Усе, що стосується догляду за волоссям – дуже індивідуально. Кожен продукт на різних людях працює по-різному, тому треба лише пробувати і знаходити свій ідеальний бренд. Також варто проконсультуватись із спеціалістом, який визначить тип шкіри голови та структуру волосся.

Основне завдання шампуню – очистити волосся від забруднення та залишків стайлінгових засобів. Кондиціонер повинен зволожувати волосся, зробити кожен завиток більш структурним та не робити його пухнастим.

Я проти того, щоб люди користувались засобами із мас-маркету. Для догляду за волоссям краще обирати щось із професійної косметики: у таких продуктів хороший склад і працюють вони набагато краще. Також раджу використовувати всі засоби з одної серії та бренду. Багато компаній випускає серії для кучерявого волосся, і я на власному досвіді переконалась, що вони працюють».

Одним із альтернативних методів догляду за кучерявим волоссям є Curly Girl Method. Його авторка – американська стилістка та перукарка Лорейн Мессі, яка у 2001 році видала однойменну книгу зі своїми секретами догляду за хвилястим волоссям. Книжка стала бестселером, а метод – дуже популярним.

Лорейн виділила кілька типів кучерявого волосся, для кожного з яких є свої секрети догляду. Перукарка також вперше описала технологію CO-washing (conditioner-only washing) – метод, за яким кучеряве волосся миють лише кондиціонером, без шампуню. Також Curly Girl Method радить не використовувати бавовняні рушники, не можна розчісувати кучері та сушити їх звичайним феном.

Маргарита Мурадова

стилістка, блогерка


Я завжди багато експериментувала з волоссям, підбирала різні види засобів, поки не дізналась про Curly Girl Method і зрозуміла, що все робила неправильно.

Одного разу я наткнулась на сторінку дівчини, у якої такі ж кучері, як у мене. Вона розповідала про свій догляд, про укладку та загалом про кучеряве волосся.

Я зрозуміла, що я неправильно користувалася шампунем та кондиціонером і найважливіше: я неправильно укладала волосся. Перше, що я зробила – це викинула свою звичайну щітку і перестала волосся розчісувати так, як робила до того.

Тепер я розчісую його лише під час миття: коли нанесла кондиціонер, руками акуратно розплутую усі вузлики у волоссі або використовую спеціальний гребінець із широкими зубцями. Так воно не пошкоджується і не руйнується його структура. Мені все життя розповідали, як шкідливо розчісувати мокре волосся, а виявилось, що саме так мені його і потрібно розчісувати.

Витираю голову я лише мікрофібровим рушником і лише певним способом: схиляю голову вниз і рушником притискаю завитки з кінчиків до коренів. Потім на вологе волосся наношу гель для укладки. Кучері я не розчісую, лише руками намагаюся вкласти завитки.

Коли я змінила свій догляд, волосся стало набагато красивішим, завитки розділені й не такі пухнасті. Раніше я розчісувала сухе волосся, чого робити не можна, деколи використовувала лише шампунь. Здається, я знайшла ідеальний спосіб догляду за волоссям для себе.

Фото: Наті Авдєєва