The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Андрій Авдєєнко

Район

Шевченківський

Дизайн

Женя Засуцький

Площа

78 м²

Висота стелі

3,73 м


Квартира тижня розташована на четвертому поверсі історичного будинку на вулиці Стрітенській поблизу Львівської площі. Квартиру створювали для жінки, яка є співвласницею юридичної компанії. Вона просила зберегти історичну індивідуальність помешкання (залишити ліпнину, підкреслити високий рівень стелі) й водночас додати сучасних елементів і меблів. За проєкт відповідав архітектор Женя Засуцький. Робота над дизайном і його втіленням тривала рік.

Планування проводили з нуля – дизайнер почав роботу, коли перегородки у приміщенні демонтували, опорних стін чи колон не було. Отримали простору прохідну вітальню, окрему спальню, кухню, гостьовий і господарський санвузол, а також пральню. «Прохідна вітальня – не найбільш улюблене рішення для мене, але в цих умовах вирішили обрати саме таке. Власниця житиме одна, тож квартиру не хотіли перевантажувати якимись коридорчиками чи перегородками. До того ж намагалися підкреслити двосторонні двері, які ведуть до спальні», – розповідає дизайнер Женя Засуцький.

Визначає стиль дизайну інтер’єру як сучасний і технічно називає його «еклектикою». Для стін і стелі обрали білий колір, використали також лаконічні сірі кольори й фактуру дерева. Зберегли й відреставрували частину оригінальної ліпнини, решту за зразком виготовили з гіпсу. Для стін у спальні за побажанням власниці обрали «темно-шоколадний» колір», також вона самостійно обирала окремі предмети декору та освітлення.

«Ми вирішили не імітувати класику, а все-таки додати трохи контрастних кольорів, щоб підкреслити те, що ми живемо у XXI столітті», – пояснює дизайнер логіку, за якою синій колір обрали акцентним (штори у вітальні, санвузол). У квартирі також встановили нові вікна, посилили перекриття (виконали армування й заливку спеціальним легким бетоном).

Вітальня умовно розділена на дві частини: лаунж-зону з диваном, телевізором й журнальним столиком та обідню зону, облаштовану окремо від кухні. В обідній зоні встановили стіл і стільці від бельгійського бренда Flamant. Диван у вітальні – також Flamant, а журнальний столик у футуристичному стилі – бельгійський бренд Eichholtz. У цього ж бренда вирішили замовити люстру, яку розмістили над обіднім столом. Люстра над журнальним столиком виготовлена на замовлення. «Якщо поглянути на вітальню, стоячи спиною до кухні, то можна побачити цей контраст: ліворуч більш сучасний стиль, а праворуч – класика». У вітальні також є комод, на якому стоїть стилізоване під антикваріат дзеркало.

З вітальні переходимо в кухню, вона має невелику площу й відгороджена від вітальні металево-скляною перегородкою чорного кольору, яку виготовляли на замовлення. Перегородка має прохід і виконує декоративну функцію. Праворуч на кухні – стільниця із зоною для нарізання, вологою зоною та газовою плитою, кришка стільниці та фартух виготовлені з мармуру. Також у стільницю вмонтована посудомийна машина. У глибині кухні розташували монолітний фасад із МДФ сірого кольору, який контрастує з фактурою дерева на стільниці. У фасад помістили холодильник й духову піч. Люстра в кухні – Eichholtz.

Переходимо до спальні. Стіни «темно-шоколадного» кольору оздоблені молдингами, стеля – у білому кольорі, оздоблена ліпниною. Тут розташували велике двоспальне ліжко італійського бренда Flow, столик зі світильником і декоративну лампу-столик lbride. З декору у спальні – картина художниці Валентини Засуцької. У спальні також є телевізор. На вікнах – римські штори. Зі спальні є вихід до господарського санвузла: він має витягнуту форму, там умивальник, унітаз і душова кабіна, яку розташували за скляною перегородкою. У господарському санвузлі біла плитка конструє із сірими стінами та молдингами на стелі, підлога – дерево.

Вхід до гостьового санвузла з холу: там рукомийник та унітаз. Між ними встановлена шафа синього кольору з місцями для зберігання. Стіни частково пофарбовані в сірий, частково – вкриті синьою плиткою, підлога – керамічна плитка. Освітлення у квартирі має два сценарії: індивідуальне, яке освітлює конкретну зону, і декоративне у вигляді люстр. З декору – лише картини у вітальні та спальні.