В одинадцятому випуску «Здорового подкасту» Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка розповідають, як працює наша травна система, чому насправді виникає гастрит, чи винні глисти у ваших проблемах зі шкірою та ШКТ і чи потрібно лікувати перегин жовчного.

До виходу нового епізоду сімейна лікарка Віолетта Лійка розвінчує найпоширеніші міфи щодо хвороб ШКТ та їхнього лікування.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти лікарів-блогерів «Свій.Док»


Найчастіші проблеми з травною системою, що турбують людей, – це біль у ділянці живота, підшлункової залози та шлунка, здуття та газоутворення. А також питання зі стулом: запори чи діарея. Дехто з цими проблемами звертається не до лікаря, а в Instagram, де блогери й інста-дієтологи рекламують різноманітні дієти, антипаразитарні програми та «чистки», що обіцяють вирішити всі проблеми. Але це не тільки не ефективно, але й може викликати ще більші ускладнення.

Загин жовчного – не діагноз, а просто форма органа

Один із найпоширеніших комерційних діагнозів – загин жовчного міхура. Зазвичай лікар бачить на УЗД певну форму жовчного міхура та пише у висновку «загин жовчного». Але це просто особливість форми органа, це не потрібно лікувати. Це як колір очей чи довжина рук – вони в кожного свої. 

Зазвичай цей стан не викликає жодних скарг. Проблеми починаються тоді, коли в людини є запалення жовчного міхура. Та однаково знаходяться ті, хто каже, що загин потрібно якось лікувати. Наприклад, пропонують робити це з допомогою соків чи смузі. Але все це дурня – неможливо вилікуватися з допомогою соків, особливо коли лікувати нічого.

Ще один варіант, популярний серед не дуже кваліфікованих спеціалістів, – сліпе зондування. Це метод, що начебто покращує відтік жовчі. Його придумали ще в Радянському Союзі, де процвітали авторські методики лікування через відсутність доступу до світових досліджень. Але попри те, що зараз лікарі можуть вільно читати іноземні джерела інформації, дехто досі пропонує пацієнтам такі сумнівні методи.

Чистки жовчного та каменів – це маячня

Також поширена практика від інста-експертів – чистки. Людям пропонують чистити жовчний і показують у сторіз, як із нього начебто виходять камені. Але насправді це не камені, а просто пластівці. Узагалі жовчний міхур потрібен нам для того, щоб регулювати перетравлення їжі. Наприклад, коли ми з'їдаємо забагато жирного, він виділяє більше жовчі, щоб упоратися з цим. А коли людина починає голодувати, ставити тепле на жовчний, пити соки чи робити клізми, то з жовчного міхура можуть виходити пластівці. Але це не камені. Бо якби камені йшли жовчними потоками, то ніхто би це не знімав у сторіз, а викликав би «швидку». Адже біль у цей момент нестерпний.

Для тих, хто досі хоче щось почистити у своєму організмі, нагадаю, що в нас для цього є два чудові органи – це нирки й печінка. Якби не вони, ми б могли померти від просто отруєння чи переїдання бургерів. Ці органи потрібно берегти, для цього не їсти все підряд і не зловживати алкоголем. Але допомагати їм і робити чистки не потрібно.

ліки від глистів для профілактики пити не можна

У кожної людини в той чи той період життя були паразити. Кожен колись їв полуницю чи помідори прямо з городу або просто не мив руки перед їжею. Але це ще не означає, що у всіх є глисти в цей момент і потрібно з ними боротися. За даними ВООЗ, Україна не входить у число країн, яким необхідна паразитопрофілактика. Тому не потрібно вживати протипаразитні засоби про всяк випадок і профілактично давати їх своїм дітям. Це серйозні препарати, що мають токсичний уплив на організм, тому пити їх потрібно лише за призначенням лікаря. А найкраща профілактика від паразитів – це мити руки та їсти чисті продукти.

Більшість паразитів визначається за аналізом кала, також важлива клінічна картина. Тому якщо лікар каже вам здати аналіз на антитіла до глистів, це неправильний метод діагностики. Наявність у крові антитіл означає, що колись у людини були паразити, і її організм виробив імунну відповідь.

Ще один поширений міф говорить, що висипання на шкірі, атопічні дерматити, псоріази, екземи виникають через паразитів. А якщо їх позбутися, всі проблеми зникнуть. Але це неправда, захворювання шкіри жодним чином не пов’язані з глистами. Тож не ведіться на всілякі антипаразитарні системи, адже вони в кращому разі неефективні, а в гіршому – можуть бути токсичними.

Більше про те, чому не варто чистити кишківник, сідати на дієти та лікувати дисбактеріоз – слухайте в новому епізоді

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Яніна Сич