Про сексуальне здоров’я говорити не заведено, тим паче якщо в людини труднощі. За словами психотерапевтки Ольги Хайдукової, проблеми в сексі бувають двох типів: ендогенні пов’язані з роботою тіла й біологічними процесами; психогенні пов’язані з уявленням про секс, а також психологічними травмами.

Про них і йтиметься в цьому тексті. Говоримо про труднощі зі збудженням, тривожний розлад, що може спричиняти еректильну дисфункцію, і болісний статевий акт.

Слухайте детальну розмову про труднощі в сексі в нашому подкаст-шоу «СЕКСУАЛЬНИЙ ПОДКАСТ», який ми записали разом із нашим партнером – брендом Libresse.

Що мається на увазі у фразі «в мене проблеми в сексі»?

Коли ми говоримо про труднощі в сексі, ідеться про різні стани, за яких людина не може брати участі в сексуальних взаєминах, і це приносить їй дискомфорт і суб’єктивні страждання.

Проблеми можна поділити на три типи:

Органічні (біологічні)

– травми мозку, ендокринні захворювання, зловживання наркотиками чи лікарськими препаратами.

Психічні

– клінічні розлади, наприклад: шизофренія, афективний розлад, невротичні стани, пов’язані зі стресом.

Психогенні

– сексуальна травматизація, антисексуальне виховання, утома й емоційне вигорання, зневажливе чи надто поважне ставлення до партнера(ки), негативне ставлення до власного тіла, труднощі в комунікації з партнером.

Як правило, за психогенними проблемами в сексі ховаються труднощі в житті загалом. У цьому сенсі секс – верхівка айсберга.

Чи можна класифікувати проблеми за гендерною ознакою?

Звісно, є проблеми, які трапляються серед чоловіків (проблеми з ерекцією, наприклад), а є ті, що трапляються серед жінок (труднощі з досягненням оргазму під час пенетрації). Але є й більш загальні проблеми, що не стосуються статі чи гендеру. Наприклад, зрив сексуального контакту чи проблеми виховання або взаємин.

Якщо говорити про запити від жінок:

  • «Не можу в контакті з партнером досягти оргазму»;
  • «Мені складно розслабитися»;
  • «Секс перестав приносити задоволення».

Коли психотерапевт говорить про секс з клієнтом, це завжди вивчення життя загалом, а не лише того, як людина займається сексом. Адже в процесі розмови може з’ясуватися, наприклад, що в дівчини проблеми на роботі, великі навантаження чи стрес, і їй зараз геть не до сексу, тому вона постійно напружена. Але сексом займається, «бо так треба», щоб не відчувати провину перед чоловіком.

Ще один варіант – диспауренія (частіше трапляється серед жінок). У наших широтах ще вживають термін «болісний статевий акт», який перешкоджає отриманню задоволення. Звісно, проблеми можуть бути цілком гінекологічними. Але часом так буває через хибну установку дівчини: «Я маю терпіти». У таких запитах часто йдеться про відсутність опори на власний досвід, віра в поради зі статей у пошуковиках.

Якщо говорити про запити від чоловіків

  • Труднощі з ерекцією;
  • Передчасна еякуляція;
  • Невроз очікування невдачі.

Чоловіки часто є також носіями міфічного мислення. Наприклад, частина міфу про маскулінність – це віра в те, що чоловік може (і хоче) сексу постійно. Тож, коли це не так, чоловік «якийсь не такий». Це уявлення також спричиняє багато суб’єктивних страждань серед чоловіків.

Якщо говорити про труднощі з ерекцією, у центрі також може бути попередній травматичний досвід взаємин. Наприклад, одного разу щось пішло не так, ерекція зникла (і цьому могли бути зовнішні причини, скажімо, секс в екстремальних умовах чи просто відсутність бажання), цей досвід закріпився як негативний. Тож під час наступних контактів страх зазнати умовної «невдачі» стає сильнішим за бажання займатися сексом. Так може виникнути те, що називають «неврозом очікування невдачі». Ще один класичний приклад психогенних проблем з ерекцією – це коли під час мастурбації все гаразд, але в контакті з партнером з’являються ускладнення.

Труднощі можна розподілити між чотирма фазами сексуальної реакції:

Потяг

Хто / Що нас приваблює? Фаза включає в себе фундаментальні питання особистої мотивації, уподобань, установок.

Складнощі: знижене сексуальне бажання, відсутність або втрата потягу, відраза до сексу, страх і тривога, підвищений сексуальний потяг (німфоманія, сатиріаз).

Збудження

Які реакції виникають у тілі? Фаза складається із суб’єктивного відчуття сексуального задоволення й супутніх фізіологічних змін.

Складнощі: недостатність або відсутність генітальної реакції (труднощі з сексуальним збудженням у жінок і з ерекцією в чоловіків), диспауренія, вагінізм.

Оргазм

Точка найвищої сексуальної насолоди, після якої сексуальний потяг спадає.

Складнощі: ускладнена еякуляція чи її відсутність у чоловіків, проблеми з оргастичною розрядкою у жінок.

Дозвіл

Розслаблення й загальне відчуття кайфу, м’язова релаксація. Чоловіки на певний час (залежить від статевої конституції) втрачають здатність до нового оргазму.

Складнощі: посткоїтальна дисфорія – відчуття суму чи пригнічення, тривоги; посткоїтальний біль (зокрема головний).

У питаннях сексуальних ускладнень психотерапевт, як правило, працює в парі з лікарем-гінекологом, урологом, андрологом, сексологом, які мають дати клінічну картину справ. Для цього призначаються відповідні аналізи. І коли в цьому питанні є ясність, за справу береться психотерапевт.

«Це норм?» рубрика про табу в сексуальному житті та здоров’ї, яку ми створили разом з Libresse. У другому випуску розбираємо, чому жінки соромляться говорити про менопаузу.

Третина жінок намагаються тримати свій досвід з менопаузою в секреті, через що страждають наодинці. Сором через менопазу ізолює її від світу й власних бажань.

На це є кілька причин. У суспільній моралі тема сексуальності тісно пов’язана з репродуктивністю. А жінка, яка переживає менопаузу, більше не може виконувати свою «функцію». Крім того, існувало уявлення, що жінка може займатися сексом, лише аби мати дітей. Менопауза була ознакою старіння.

Як менопауза пов’язана із сексуальною свободою

Менопауза не означає відсутність сексу. Навпаки, у цей період жінки часто отримують додаткову сексуальну свободу: діти вже виросли, немає потреби переживати через можливість завагітніти.

Наша сексуальність розвивається впродовж усього життя. І жінка у 40–50 років має набагато більше досвіду, ніж у 20. Вона краще знає своє тіло, бажання й потреби. Усе це дозволяє отримати набагато більше задоволення від контакту з партнером.

Світ, де не соромно говорити про менопаузу

У такому світі жінка не перестає піклуватися про себе. Крім того, не зациклюється на уявленні, що більше «не має» постійно комусь подобатися. У жінки не накопичується виснага від життя, її сексуальність також не втомлюється – продовжує розвиватися. А суспільство є більш відкритим до таких тем.


Ви можете прослухати повну розмову про труднощі в сексі в нашому шоу «Сексуальний подкаст»

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ