Міф простими словами – це стале уявлення, за допомогою якого можна пояснити як світоглядну позицію (наприклад, релігійну), так і побутове явище. Між стереотипом і міфом можна поставити знак дорівнює.

За словами психотерапевтки Ольги Хайдукової, наша сексуальність часто обтяжена міфами, за допомогою яких можна просто та зручно пояснити щось у своєму сексуальному житті замість того, щоб отримувати власний досвід. В основі міфів про секс лежить потреба в безпеці й подоланні розгубленості та тривоги перед невідомим.

Але якщо почати розбиратися, виявляється, що чоловікам потрібен не лише секс, а жіночий оргазм – ніяка не таємниця. Ми обрали та пояснили п’ять поширених міфів, які можуть нашкодити в сексі й житті загалом:

  1. «Секс – це фізіологічна потреба»;
  2. «Партнер (ка) має мене збудити»;
  3. «Секс і любов – це одне й те ж»;
  4.  «Чоловікам потрібен лише секс»;
  5. «Жіноче тіло – це якась загадка».

Слухайте детальну розмову про міфи в нашому подкаст-шоу «СЕКСУАЛЬНИЙ ПОДКАСТ», який ми записали разом із нашим партнером – брендом Libresse.

Секс – це фізіологічна потреба

Фізіологічні потреби – це ті, без яких ми не можемо жити: їжа, вода, сон, повітря. Відсутність сексу не впливає на життєздатність організму. Звісно, секс може виконувати репродуктивну функцію. Але навіть без неї можна мати наповнене, щасливе життя. Наприклад, асексуали можуть не відчувати сексуального потягу або бути незацікавленими в сексі, водночас не маючи до нього негативного ставлення.

Сексуальна потреба мотиваційна: вона підштовхує людей до якихось дій або досягнень. Сюди можна віднести секс заради задоволення або для втіхи інших потреб (наприклад, визнання, прийняття, любові й таке інше). У цьому випадку секс розглядається як форма комунікації для досягнення бажаного.

Партнер (ка) має мене збудити

Часто в сексі виникають уявлення, що це хтось інший щось робить зі мною, а я на це піддаюся чи ні. «Ти мене збуджуєш (або ні)». Ця позиція знімає з людини відповідальність за власні потяг і збудження. Звісно, інша людина може мене приваблювати, і вона може зваблювати. Але все ж моє тіло та психіка належать мені, і я та людина, яка обирає, як діяти у відповідь.

Цей міф часто експлуатується культурою гендерного насилля. Наприклад: «Ця дівчина сама одягла коротку спідницю та збудила мене. Я цього не хотів».

Секс і кохання – це одне й те ж

Це уявлення: «Якщо я когось кохаю, значить маю відчувати до цієї людини сильне сексуальне збудження». Але на практиці сильний емоційний зв’язок і прив’язаність можуть впливати навпаки та відбивати сексуальне бажання. За цим міфом може знаходитися, наприклад, заборона мати почуття до когось близького, сформовані в дитинстві, або ж попередній травматичний досвід.

Є й інша сторона цього міфу: «Сексом потрібно займатися лише з тими, до кого є сильні почуття». Це повідомлення часто транслюється нам з релігійної моралі чи нормативної етики. Але на практиці все буває дуже по-різному. Наприклад, є люди, що не вміють прив’язуватися до когось емоційно, але водночас мають сексуальну потребу. Або ж саме зараз у цієї людини немає ні до кого сильних почуттів, але бажання сексу є.

Хоча не варто заперечувати, що збіг «кохання = секс» теж буває.

Чоловікам потрібен лише секс

Є міф, що чоловіки бачать у привабливих для себе людях лише секс. У цьому сценарії відбувається об’єктивація, світ звужується лише до сексуальної потреби та закриває собою все інше. Цей стереотип також підсилюється міфом про маскулінність, у якому чоловіки завжди мають право на прояв агресії. Адже попкультура постійно транслює ідеали таких чоловіків – бабіїв і звабників, у яких більшість потреб сексуалізовані.

Звісно, на практиці так буває, проте не лише. Але для чоловіків, які не звикли дослухатися до себе, цей міф може стати трагедією, адже він диктує модель поведінки. Насправді, звісно ж, є чоловіки, для яких секс лише частина життя, і вони можуть мати низьку сексуальну конституцію й інші потреби, крім сексу, або ж бути асексульними.


Жіноче тіло – це якась загадка

У побуті, літературі, рекламі, кіно часто транслюється міф про «загадкову жінку» чи «загадкове задоволення жінки в сексі» тощо. Наша сексуальність андроцентрична: у центрі завжди знаходиться задоволення чоловіка. Чоловіки краще знають, як побудоване їхнє тіло, збудження, сексуальне задоволення, тому що заборон на дослідження та прояв себе значно менше.

Для жінок питання їхньої анатомії та приватного задоволення часто закрите. Є жінки, для яких секс – це обов’язок перед чоловіком, а не питання власного кайфу. І це не тому, що жінка не вміє отримувати задоволення через «загадкову фізіологію». А тому, що існує заборона на дослідження та проявлення себе.

Насправді, якщо в жінки є клітор і кліторальна тканина не пошкоджена, змога отримувати сексуальне задоволення для неї доступна. Інше питання, чи знає жінка загалом, що їй дарує кайф, яка стимуляція їй потрібна, що відбувається з емоційним компонентом задоволення та що в неї відбувається в парі.

«Це норм?» – це підрубрика «Сексуального подкасту» про табу в сексуальному житті та здоров’ї, яку ми створили разом із Libresse. У першому випуску розбираємо, чому активна жіноча сексуальність часто засуджується.

Кожну четверту жінку, яка зізналася, що їй подобається займатися сексом, назвали розпусною. Одна з причин у тому, що культурні й економічні фактори вивели жіночу сексуальність за межі дозволеного для жінок. Сексуальність несла лише репродуктивну функцію (виносити й народити дитину), а власні бажання засуджувалися та заборонялися.

Жіноча агресія та право на бажання

Суспільство також бачило жінку як неагресивного суб’єкта. Вона м’яка, любляча й не має власних бажань. Водночас проявляти та реалізовувати власні сексуальні потреби неможливо, якщо в людини немає на це прав. Це спонукає говорити про них голосніше, відстоювати й боротися за можливість власної реалізації. Чоловіків лякає жіноча агресивність: на неї треба зважати, приймати, що в жінок є свої потреби, бажання й особливості.

Неможливо відчувати себе комфортно в сексуальному спілкуванні з партнером, якщо в інших сферах життя ти не маєш такої свободи. Інтеграція жінки в соціум поза межами шлюбу та стосунків з чоловіками повертає жінкам їхні права. Зокрема, на задоволення й сексуальні бажання.

Жінкам важливо знати, що є їхньою особистою сексуальною нормою. Не опиратися на суспільні уявлення про те, якими мають бути бажання, «нормальний» секс та оргазм. Влада над своєю сексуальністю робить людину вільнішою, оберігає від зовнішнього впливу.

Світ, де жінка може вільно говорити про свої бажання

У такому світі інакше виглядала б політична й економічна системи: було би більше жіночих облич. Можливо, не існувало б поділу на чоловічу й жіночу роботу та було менше нездорової, конфліктної агресії.


Ви можете прослухати повну розмову про сексуальність у нашому новому шоу «Сексуальний подкаст».

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ