Психологи кажуть, що людям не потрібно спеціально вчитися задоволенню, ми просто відчуваємо, що нам приємно, а що – ні. Спочатку на рівні фізіології: «Як це відчувається в тілі», а тоді на рівні психіки: «Що я про це думаю».

Але через зовнішні фактори та соціалізацію людина може загубити зв’язок із цими простими запитаннями. І почати надто перейматися, наприклад, тим, що про це думають інші. У цьому місці може з’явитися проблема.

Слухайте детальну розмову про задоволення та секс у нашому подкаст-шоу «Сексуальний подкаст».

Що таке «сексуальне задоволення» й із чого воно складається?

Сексуальне задоволення – це переживання приємних відчуттів від взаємодії із собою чи іншими. Задоволенню не потрібно спеціально вчитися. Уміння переживати його є в кожної людини. Якщо людина з якихось причин не може отримувати сексуальне задоволення – не досягає оргазму, не відчуває збудження чи воно недостатньо сильне для контакту, то можна припустити, що на це могло вплинути щось зовні.

У сексуального задоволення є два компоненти:

  1. Фізичне задоволення – стимуляція чутливих зон, в яких є нервові закінчення;
  2. Емоційне задоволення від контакту з людиною, від фантазій, переживання любові та ніжності й так далі.

Крім того, важливими є потяг – бажання наблизитися еротично та сексуально до свого партнера чи партнерки, а також збудження – бажання отримати кайф від контакту.

У переживанні задоволення важко відокремити фізіологію від психіки. Це пов’язана реакція від взаємодії нервових закінчень і гормонального фону з емоційною складовою. І в ідеалі людина не замислюється, як це відбувається, їй просто приємно, і все.

Коли людина не ставить перед собою мету «отримати задоволення», а просто насолоджується процесом, прелюдія стає більш чуйною, зняття напруги потужнішим, а сексуальні взаємини – насиченими.

Вісім типів задоволення

Стелла Рєзнік, американська гештальт-терапевтка, після 25 років дослідження теми, виокремила вісім типів задоволення:

Дозвіл бути –

первинне задоволення

Задоволення

від ослаблення болю

Гра –

гумор, рух, вокалізація

Ментальне задоволення –

інтелектуалізація, естетична насолода

Емоційне задоволення –

усі варіації на тему любові: подяка, віра, мужність

Чуттєве задоволення –

захват від погляду, звуку, смаку, запаху, дотику, уяви

Сексуальне задоволення –

спектр відчуттів, які починаються з інтересу, бажання, еротичної любові, пристрасті, оргазму та екстазу

Духовне задоволення –

глибоке відчуття приналежності до чогось більшого

Кожен вид задоволення впливає на сексуальність у процесі сексу з партнером або самозадоволення. Якщо людям складно переживати їх, вони тривожаться, бояться чи сліпо слідують указівкам, то ніяка камасутра їм не допоможе.

Задоволення в чоловіків і жінок

Ми ніколи не говоримо про силу, з якою людина має відчувати задоволення від оргастичної розрядки. Таких вимог не існує, усе індивідуально. У терапії ми відштовхуємося від відчуття дискомфорту у клієнта: «Мені не подобається те, що зі мною відбувається, для мене цього недостатньо».

З темою відсутності сексуального задоволення в терапію частіше звертаються жінки. Тому що вони рідше знають свої анатомічні особливості й у них більше культурних заборон у житті: «Що можна, а що ні», «Що правильно, а що неправильно», «Як конкретно себе має поводити жінка». Адже наша культура андроцентрична – побудована для чоловіків. У них менше шансів не відчувати це задоволення.

У жінок часто може існувати заборона на дослідження власної сексуальності та анатомії. Через це можуть виникати проблеми з оргазмом. Причини різні – батьки вчили конкретним моделям поведінки, які не підходять, або ж існували інші табу на пізнання себе. У доросле життя така дівчина приходить із нерозумінням своєї сексуальної основи. Тут з’являються проблеми, бо хочеться одного, а думаєш про це щось інше.

Насправді, якщо в жінки є кліторальна тканина й на ній немає рубців, то спроможність до оргазму також є. Інше питання – чи знає вона, що їй приносить задоволення, яка стимуляція їй потрібна й що відбувається в цей момент з емоціями? Адже вміння рефлекторно отримувати оргазм ще не є ознакою задоволення.

Як працює збудження

Збудження також складається з двох компонентів: психологічного та фізичного. У чоловіків відбувається ерекція, а в жінок – зволоження. Від сили збудження може залежати сила розрядки. У процесі печеристі тіла наповнюють кров’ю й органи (член і клітор) збільшуються в розмірах. Коли відбувається оргастична розрядка, скорочуються тканини – це впливає на рівень задоволення.

Фізичний і психічний компоненти можуть іти окремо, або не збігатися. Буває так, що емоційне збудження є, а фізичного немає. Головою сексу хочеться, а ерекція чомусь не працює. А буває й навпаки – фізично все працює, але емоційний кайф не приходить. Цей процес називається «нонконкордатність генітальної відповіді». Серед жінок він зустрічається значно рідше, ніж серед чоловіків.

Важливе завдання терапевта у цьому процесі – показати людині, що нічого поганого не відбувається. Оскільки це два паралельні процеси, ми можемо працювати над тим, щоб вони частіше зустрічалися разом. Це не означає, що людина якась не така чи її потрібно довго лікувати.

Чи існує «правильне» й «неправильне» задоволення?

Немає правильних і неправильних форм задоволення, немає зразків або еталонів, за якими нам треба повторювати. Ми по-різному влаштовані, у нас різні історії життя, тому й сексуальність і задоволення в нас різні. Важливо вивчати себе, дозволяти собі щось нове та відстежувати, що це дає.

Наша сексуальність рухається протягом життя. Змінюється психіка та організм, змінюється чутливість наших рецепторів і нервових закінчень. Ерогенні зони можуть мігрувати по тілу. Крім того, люди постійно проходять через нові етапи життя – народження дітей, наприклад, може впливати на бажання займатися сексом. Воно може просто зникнути на якийсь час, тому що тіло відновлюється. І не потрібно себе до цього примушувати. Те ж зі стресом і депресією – часто вони знижують рівень лібідо.

У цьому сенсі чутливе ставлення та повага до себе – це те, завдяки чому можна уникнути зайвих внутрішніх конфліктів.


Слухайте детальну розмову про задоволення та секс у нашому подкаст-шоу «Сексуальний подкаст».

Apple Подкасти, Google Подкасти, SoundCloud, Spotify


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна