У п’ятому (дуже серйозному) випуску подкасту «Простими словами» пояснюємо, як пов’язані між собою страх і тривога. Марк Лівін розповідає історію про турнікети та людей, які заходять за жовту лінію в метро, а Ілля Полудьонний пояснює, чому свідомість – це тусовка для одного.

Слухайте на зручній платформі:

Тривога – це коли людина переживає суб’єктивне відчуття загрози її існуванню. Йдеться необов’язково про загрозу життю. Під загрозою (реальною або уявною) може опинитися усе, що людина вважає цінним: життя рідних, улюблена справа, важлива річ.

Є два підходи до розуміння феномену тривоги – класичний і сучасний. Класичний підхід походить ще з робіт Фрейда. Тут тривогу розуміють як страх, що втратив свій об’єкт. Ми завжди боїмося чогось конкретного: клоунів, літати, загубити новий айфон. Але якщо забрати у психіки об’єкт страху і залишити лише страх, ми будемо відчувати тривогу. Можливо, об’єкт страху був, але зник. Це може статися через дуже ранній травматичний досвід: дитина злякалася, минуло багато років, ситуація забулася, а суб’єктивне почуття тривоги досі мучить.

Наприклад, людина звертається до спеціаліста із запитом про сильну тривогу. Вона була постійним щоденним фоном. Під час роботи з’ясовується, що тривога пов’язана з іспитом з англійської мови TOEFL, який треба буде скласти аж за пів року. Клієнтові й на думку не спадало, що він може тривожитися через подію, до якої ще купа часу. Стала зрозумілою і причина: від результатів іспиту залежало, чи справдиться давня мрія клієнта. Коли справжні причини тривоги усвідомлено, людина отримує варіанти для дій. У цьому випадку клієнт банально подвоїв кількість занять з англійської – і тривога зникла майже повністю.

Крім того, страх і тривога бувають екзистенційними й часто пов’язані з тим, як влаштоване життя. Ніхто ніколи точно не знатиме, що саме ми відчуваємо і не матиме наших переживань. Також існують речі, в переживанні яких ми внутрішньо завжди будемо самотніми. Наприклад, втрати, розриви, очікування, що не справджуються, тощо. У цьому сенсі страх і тривога – це тусовка, що розрахована лише на одну людину.

Що подивитися?

  • «Пастка» (Get Out) – американський фільм жахів 2017 року. Отримав «Оскар» за найкращий оригінальний сценарій.
  • «Воно» (It Follows) – ще один фільм жахів 2014 року. На сайті Rotten Tomatoes стрічка має рейтинг 97% на основі 200 рецензій із середнім балом 8,2 з 10.

Що почитати?

  • Марк Менсон «Витончене мистецтво забивати на все». Це книга, що вчить приймати себе та свої проблеми, а також фокусує на головному.
  • Ролло Мей «Сенс тривоги». Це книга, у якій феномен тривоги розглядають з різних боків: з історичного, філософського, теоретичного та клінічного. А головне – у ній автор роздумує, як використовувати це відчуття конструктивно.

У наступному випуску подкасту Марк та Ілля говоритимуть про образи та спробують начитися з ними жити. 


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFYGOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Для чого людям потрібен сором? Слухайте у попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний