У другому випуску подкасту «Простими словами» розповідаємо, навіщо людям заздрість, чому вона не буває чорною та білою і що робити, аби це почуття не з’їло наш мозок, а служило за призначенням.

У нашій культурі заздрість вважається «поганим почуттям». Тому перша реакція на власну заздрість – запхати її подалі, ніби нічого й не сталося, а не обмірковувати та досліджувати її. Таке заперечення або самозасудження – дуже поширені реакції.

Що люди роблять із заздрістю?

 Знецінюють об’єкт заздрості: «Вона не сама заробила на новий телефон, це їй подруга / сестра / чоловік допомогли!».

Стратегія знецінювання жодним чином не допомагає втілити власні мрії, тому критикувати тих, кому заздриш, можна роками.

 Знецінюють себе: «Оце я невдаха, нічого не вмію, нічого не знаю. Не можу собі навіть на телефон заробити».

У цьому разі вся енергія заздрості спрямовується проти людини: вона засуджує себе, критикує, сумнівається у своїх здібностях.

 Здобувають те, що хочуть: «О, у нього новий телефон. Здається, я теж хочу собі такий. Час діяти».

Енергії заздрості зазвичай достатньо, щоб зрозуміти, яка потреба залишилася незадоволеною, а потім розробити хоча б приблизний план дій для її задоволення.

Що подивитися на цю тему?

«Статус Бреда». У цьому фільмі герой, досягаючи зрілого віку, починає займатися самокопанням і порівнює себе зі своїми друзями та колегами.

Що почитати на цю тему?

Ірвін Ялом «Шопенгауер як ліки». Книга не тільки про заздрість, але й про неї теж. За філософією Шопенгауера можна простежити чимало цього почуття.

Що буде в наступному подкасті?

Марк Лівін та Ілля Полудьонний у наступному випуску будуть говорити про почуття провини: як воно відрізняється від сорому та навіщо потрібне.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFYMIXCLOUD та GOOGLE PODCASTS Нові випуски виходитимуть щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний