«Рання чашка» – аудіопроєкт від The Village Україна та БРЕНДА КАВИ JACOBS. Це 5 ранкових маніфестів від п’яти героїв про їхній життєвий досвід, кар’єрні рішення та корисні (чи не дуже) висновки. Кожен випуск триває до 10 хвилин.

Герой останнього випуску подкасту – Дмитро Шуров, український артист, сонграйтер, піаніст і продюсер. Історія Дмитра – для всіх, хто на початку своєї музичної кар’єри. «Я також колись починав із нуля. Шукав себе, шукав своїх, шукав того чарівника, який найкраще продасть мою творчість, і сумував, коли мої найкращі композиції залишалася без овацій і любові. Але знаєте, що? Здається, я пройшов цей шлях і не втратив себе».

У новій історії із серії «РАННЯ ЧАШКА» ми разом із брендом кави Jacobs і Дмитром Шуровим розбираємося, як молодому музиканту досягнути успіху.

Слухайте випуск на зручній платформі

1

Заслужіть любов слухачів, а не менеджерів

1. Заслужіть любов слухачів, а не менеджерів

Не потрібно завалювати всіх артистів країни листами зі своїми геніальними віршами. Не знецінюйте себе. Зробіть так, аби ваші пісні спершу почули ваші люди та полюбили вас за вас. І нехай потім усі ці артисти самотужки спускаються до вас з Олімпу (чи з Палацу України), за римами й рифами. Повірте, для цього у вас є всі ресурси. Ми живемо в епоху, де креатор у будь-якій сфері – це найкрутіша професія (після криптотрейдера, звичайно). Люди готові платити вам за контент напряму, без продюсерів і лейблів. Просто тому, що ви їм подобаєтеся. Як це було в часи Баха та Моцарта, які б нічого не досягли без своїх патронів.

Будьте готовими до помідорів в обличчя або повної байдужості (що набагато гірше), але продовжуйте тестувати свої больові пороги. Заслужіть для початку хоча б статус гіршого серед гірших. Лише так можна стати «цукеркою».

Любіть свою аудиторію, годуйте її, плекайте її, живіть із нею, думайте про неї

І коли за вами буде ваша банда – до вас прийдуть промоутери та продюсери, які запропонують майже все, про що ви мріяли на старті. І навіть трішки більше.

Тільки прошу, не втратьте голову. А краще все-таки знайдіть продюсера. Ні, не так – знайдіть друга, соратника та просто класного хлопця. Він буде вашим Санчо Пансою, який братиме 10% від пропозицій. Разом ви заробите перший мільйон, який (точно знаю) ви відразу реінвестуєте у кліпи. А тоді буде і другий, який ви спустите на декорації для туру й альбом з оркестром. На третій мільйон ви нарешті купите собі омріяний Vespa.

2

Навчіться дружити із грошима

2. Навчіться дружити із грошима

Якщо ви готові залишитися в музиці надовго, тоді, окрім таланту й підтримки бабусі, навчіться дружити із грошима.

Пам’ятайте, на кожній роботі ви повинні отримувати і гроші, і задоволення.

Так, навіть на найкориснішому для людства проєкті, на найпрестижнішій роботі, навіть коли допомагаєте друзям. Це елементарний закон обміну енергією.

Інвестуйте свій гонорар у розвиток: технічний та особистий.

Це найкраща інвестиція, що повернеться сторицею. Прагніть заробляти так, аби жити без турбот на 10% свого доходу. Пити улюблене американо та відпочивати, коли заманеться й де: від Одеси до Карибів.

Постійно запитуйте себе: «Що унікального я даю цьому світові?».

Поглиблюйте свою унікальність і вчіться доносити її до людей. Це підвищує вашу цінність.

Охороняйте права на свою роботу.

Ліцензуйте більше, аніж продаєте, навіть коли це здається не дуже вигідним. Продавши свободу раз, її не можна купити назад.

3

Не бійтеся змінюватися, навіть якщо ваші слухачі до цього не готові

3. Не бійтеся змінюватися, навіть якщо ваші слухачі до цього не готові

На старті ваша індивідуальність поза ризиком – люди не будуть намагатися вас переробляти. Ви їм поки що не настільки потрібні. Але вони будуть підживлювати вас любов’ю і хейтом, хейтом і любов’ю. Ці два компоненти допоможуть вам розкритися, але не повністю – частину себе залиште для домашніх вечорів. І ось, вам хочеться рости та змінюватися. Але страшно: раптом ваша аудиторія, ваша банда з’їсть вас за перших змін? Можливо, так і буде. Але яка різниця? Подивіться назад – ви змогли реалізувати та продати себе. Не зраджували принципам і своїй аудиторії. Тому не бійтеся рухатися далі. Успіх так і не прийшов за три роки? Тоді змінюйте професію.

Щастя не в тому, аби битися головою об стіну та заробити струс мозку. Щастя – в самому пошуку щастя

Про каву

Кава для мене – це одночасно кілька речей. Вона тісно пов’язана з моєю творчістю, бо запах ранку в моїй студії – це аромат дерева від інструментів і свіжозвареної кави. А ще це фани, які з часом стали друзями із власним кавовим бізнесом, до яких завжди можна зайти на чашечку ароматного напою й розділити любов до кави. Окрім того, кава – це про подорожі. Ми з дружиною любимо подорожувати та пробувати різну каву, наприклад, з кардамоном чи щось зовсім екзотичне, наприклад, індійську. І так, кава – це обов’язковий ритуал нашого ранку та прекрасний спосіб проявити турботу й любов до свого партнера. Я саме з тих людей, які неймовірно радіють чашці з кавою в ліжко. Спробуйте!

А що послухати, насолоджуючись кавою? Для мене кава – це про Латинську Америку. Відчуйте мій ранок та увімкніть щось із:

• пісень кубинського гурту Buena Vista Social Club

• бразильського виконавця Антоніу Карлус Жобіна

• кубинської співачки Омари Портуондо

Успішна кар’єра в музиці – це пазл, який кожен складає по-своєму. Але головним залишається – не втратити себе. Слухайте як це вийшло у Дмитра Шурова

СЛУХАТИ ПОДКАСТ

Матеріал підготовлено за підтримки