Книгарню, у якій не буде художньої літератури, відкриває на вулиці Золотоворітській Наталка Кузьменко. На 50 м² розмістять стелажі з книжками, журналами, платівками та сучасним українським мистецтвом. Відкриття – 14 лютого. 

 

 

Де: місто Київ, вулиця Золотоворітська, 2-А (вхід із двору)

Instagram

Коли: 12:00–20:00 (з вівторка по п'ятницю), 10:00–21:00 (вихідні), не працюють в понеділок

Колекційний примірник Charlie Hebdo, книжки про фотографію, дизайн, їжу, мистецтво, історію, журнал 032с, біографія Івана Дзюби з підписом автора. «Є книжки, які мені шкода продавати», – жартує засновниця простору Наталка Кузьменко.

До повномасштабного вторгнення Кузьменко працювала в медіа, відповідала за нативну рекламу, була креативницею. У квітні 2022 року стала до лав Збройних сил. Через рік і сім місяців звільнилася за однією зі статей і вирішила, що зараз саме час робити те, що дуже хочеться.

   

Мене можуть мобілізувати знову через шість місяців, бо я військовозобов'язана в першому резерві. У мене є трохи часу, щоб зробити все, що я хотіла, бо далі буде невідомо що. Так усе і почалося

– розповідає засновниця книгарні

   

Кузьменко давно мріяла про книгарню, за спеціальністю вона – літературознавиця, однак власну книгарню уявляла без художньої літератури. «Є дуже багато класних книгарень, які закривають нішу художньої літератури. Для себе я хотіла нетипову книгарню, де можна було б знайти рідкісні видання, нон-фікшн, артбуки, зіни, журнали», – ділиться дівчина.

Засновниця досліджувала закордонні книгарні, питала про різний досвід і намагалася зрозуміти, чи реально не продавати в книгарні каву та їжу. На її думку, у районі Золотих воріт є велика кількість закладів, які всі люблять. Їй хотілося б, щоби люди купували книгу і йшли з нею в улюблене місце за їжею чи напоями. 

   

«Збірка» – місце, де гортають і обирають книги для себе

– каже Кузьменко.

   

 

Резиденти книгарні

У «Збірці» представлені книжки з історії, мистецтва, культури, соціології, дизайну, фотографії, еротичної фотографії, психології, літературознавства, кулінарії й архітектури. Основу селекції Кузьменко робить самостійно. Каже, що обирає книжки, які видаються вдалими й цікавими їй і мають довіру читачів. Але для глибшої роботи з темами запрошують резидентів, які відповідатимуть кожен за свій напрям і формуватимуть свої книжкові полиці.

Історик та арткритик Костянтин Дорошенко відповідатиме за книжкову полицю з історії.

   

Він складає добірку з 15–20 книжок, які доповнять ті базові видання на кшталт Грицака чи Плохія, які я вважаю за потрібне мати в книгарні»

– розповідає Наталка Кузьменко

   

Куруванням напряму візуального мистецтва займається мистецтвознавиця Галина Глеба. Еротичною фотографією – фотографка Юлія Радіонова. Кулінарну полицю формують засновники невеликого книжкового проєкту BookPie Яна Жадан і Тимур Габуєв.

Колекцію вінілових платівок зібрав ще один резидент «Збірки», медіаексперт Олексій Ковжун. «Він також не хоче ділитися цими платівками, бо вони колекційні», – сміється Кузьменко.

Для розширення асортименту залучатимуть й інших кураторів, імена яких поки не називають, бо ще ведуть перемовини.

Книги

Наталка Кузьменко замовляє книги в іноземних дистриб’юторів, зокрема в Парижі та Берліні, в українських видавництв, а також вишуковує на аукціонах рідкісні видання. Особливо «полюють», за її словами, на еротичну фотографію.

Деякі книжки та журнали приносять друзі, розповідає засновниця. Продаватимуть ті, які «мають історію», тобто є колекційними чи підписаними авторами.

Серед одного з постачань із Парижа лежав папірець із написом «Slava Ukraini». Кузьменко каже, що нікому з дистриб’юторів не писала про війну, але все одно отримала підтримку.

 

Простір

Кузьменко почала шукати приміщення в січні 2024 року. Знайшла його за два тижні. Ще за тиждень підписала договір оренди, заїхала й одразу почала ремонт і замовлення книжок.

   

 За два з половиною тижні ми з друзями зібрали все, що можна було зібрати

– розповідає засновниця «Збірки»

   

Вхід до книгарні пролягає через коридор, який розписав художник Тарас Ковач. Концепція роботи – у поєднанні світу зовнішнього: вуличних стін із графіті з внутрішнім, книгами, через алюзію до робіт художника Жуана Міро.

У просторі, крім стелажів із книгами, журналами та вінілами, є гобелен митця Олександра Ковача, урятований із Херсона до тимчасової окупації. На відкриття інсталяцію готує також Михайло Алексеєнко. Свою роботу книгарні подарувала й Галина Глеба.

Тимчасовий логотип книгарні намалював художник Гамлет Зінківський. «Я запропонувала йому також написати щось на стіні, і Гамлет розписався в туалеті», – сміється Наталка Кузьменко. Також харківський митець доклався до ремонту в «книжковому дарк румі» – кабінеті з раритетними книжками.

Книгарню не планують перетворювати на галерею, бо не мають куратора. Однак із радістю стануть співтворцями простору разом із митцями, які запропонують готову концепцію, що впишеться в це приміщення.

Наталка Кузьменко продовжує вести перемовини з художниками, бо їй подобається ідея привчати людей купувати живопис, фотографію чи графіку, щоб підтримувати художників й усвідомлювати сучасників.

Відкриття

Відкриття «Збірки» відбудеться 14 лютого з 18:00 до 23:00. Гостей пригощатимуть вином, слухатимуть музику.

   

Мені б хотілося, щоб ми трошки посвяткували життя, подякували Збройним силам, підняли за це келих. І нагадали одне одному, наскільки важливо розвиватися, читаючи книжки, чи будь-яким іншим способом»

– додає засновниця книгарні.

   

Фото: Серж Хуцану