15 липня Харківська школа архітектури проведе День відкритих дверей У ХША online Vol.2. Крім іншого, на події потенційним студентам та їхнім батькам розкажуть про роботу над проєктами в навчальних аудиторіях і майстернях, студійні проєкти, магістерську програму, а ще – про життя в Харкові та особливості переїзду.

Захід триватиме з 17:00 до 19:30. Усі охочі можуть відвідати подію безкоштовно за попередньою реєстрацією.

«Уже вдруге ми проводимо День відкритих дверей онлайн: цього разу розкажемо про життя школи, наші освітні програми та проєкти студентів, над якими вони працювали протягом року. Тому 15 липня День відкритих дверей проведемо за участі головних героїв наших студентів і викладачів ХША», – розповідає перша проректорка ХША Олександра Нарижна.

The Village Україна разом із Харківською школою архітектури запускають серію історій «Нові архітектори» про сучасну архітектурну освіту. У першому матеріалі розповідаємо, які події та навчальні програми школа запустить найближчим часом.

Старт: 25 липня

Вартість: безкоштовно

Ніхто не був готовий до 2020 року, навіть архітектори. У школі додають: «Пандемічний світ у 2020 році не залишив нікому вибору, адже важко врятувати місто в самоізоляції». Проте за рік студенти ХША встигли досить багато. Наприклад, попрацювали в Черкасах, у Задержпром’ї, у 522-му мікрорайоні Салтівки, у селі Коропове та на Рибальському острові в Києві.

Про результати роботи 19 студентів першого й другого курсів планують розповісти на спільній виставці року. На безкоштовній події говоритимуть від студентської спільноти ХША та запрошують усіх охочих на відеохостинг. Додають, що виставку проведуть у форматі серіалу.

«Дуже цікаво починати роботу над завданням, в умовах якого вже є неможливість його виконати. Щороку виставку проводили у стінах ХША, де студенти демонстрували всі свої напрацювання за рік. В умовах нової реальності та пандемії ми переходимо в онлайн формат – серіал», – ділиться куратор виставки, викладач ХША, арткритик, редактор видавництва IST Publishing і куратор другої Бієнале молодого мистецтва Борис Філоненко.


Старт: 20 липня

Вартість: 9 000 грн

Інтенсив у ХША – місткий підготовчий курс з архітектури та урбанізму, що триває 8 днів. За цей час студенти отримують базову теоретичну основу та практичні навички на старті професії. Курс допомагає студентам більше дізнатися про професії архітектора та урбаніста, а також про те, як влаштована архітектурна практика, отримати навички, необхідні для подальшої діяльності.

Інтенсив проведуть в онлайн форматі. За словами організаторів, це не вплине на дружню атмосферу та тісну взаємодію команди з тьюторами. Студентам надішлють необхідні матеріали та куруватимуть кожного з учасників індивідуально. Інтенсив складається з лекцій, дискусій, індивідуальної роботи під кураторством тьюторів, командної роботи та практикуму з отриманням базових навичок архітектора.


Старт: 5 жовтня

Вартість: 30 000 грн

Курс «Нульовий рік» триває два семестри. За цей час студенти заглиблюються в сучасну професію архітектора, завдяки дисциплінам і проєктам у ХША. А також визначаються з професією та готуються до подальшого навчання на програмі бакалаврату.

Річний курс надає базові навички, ознайомлює з теорією, дає студентам можливість спробувати себе в різноманітних проєктах, по-іншому поглянути на професію та отримати нову точку відліку. Протягом «Нульового року» студенти стають частиною української та міжнародної архітектурної спільноти, дізнаються про можливості в професії й отримують нові знайомства та досвід.

Для кого ця програма?

  • Охочих вступити на програму бакалавра ХША чи закладів вищої освіти в усьому світі.
  • Школярів, які хочуть визначитися з професію, цікавляться архітектурою та урбанізмом.
  • Студентів архітектурних, мистецьких і технічних спеціальностей.
  • Сформованих професіоналів, які хочуть розширити свої горизонти.
  • Тих, хто мріє стати архітектором і хоче спробувати себе у професії


Старт: 21 вересня

Дедлайн подачі документів на вступ:

17 серпня – для вступників на основі базової середньої освіти

22 серпня – для вступників на базі попередньо здобутого рівня вищої освіти

Вартість: 120 000 грн

Найкращі вступники можуть отримати стипендії, що покривають 25–75% вартості навчання.


Команда ХША створила нову для України освітню програму бакалаврату «Архітектура та Урбанізм» і впроваджує її під кураторством міжнародних експертів. Мета програми – підготувати нове покоління українських архітекторів, які знаються на методах будівництва, чутливі до природного й штучного контексту міста, а також є відповідальними, уміють критично й системно мислити та співпрацювати у команді.

Головний фокус бакалаврату – ґрунтовні знання з архітектури та проєктування, які студенти отримують за допомогою постійної практики та розробки власних проєктів у студії. І все в умовах, наближених до реальної роботи архітекторів.

«Ми хочемо, щоб наші випускники могли проєктувати, ухвалювати просторові рішення, бути чутливими до соціального й матеріального контекстів. Щоб кожен їхній проєкт був критично осмисленим і наш студент розумів особливості контексту: хто буде жити у цьому просторі тощо», – ділиться директор програми бакалаврату ХША, польський архітектор і дослідник, урбан-дизайнер, публіцист і колишній викладач інституту Strelka Куба Снопек.


Старт: 5 жовтня

Дедлайн подачі документів на вступ – 22 серпня

Вартість: 120 000 грн
(60 000 грн для вступників 2020 року)

Навчання на магістратурі в ХША триває два роки. За цей час студенти беруть участь у персональних і командних проєктах і дослідженнях, технологічних експериментах. А ще – зануренні в міждисциплінарну сферу, професійну практику та стажування.

Мета освітньої програми «Архітектура» – підготовка професіоналів, готових до архітектурної практики, які мають технічні знання, етичні переконання, є відповідальними, розуміють контекст і мають власне бачення майбутнього. Зі студентами-магістрами працюватимуть міжнародні професіонали-практики. За словами ХША, школа має значну ресурсну базу для професійної освіти, яка охоплює студії, майстерні, технічні лабораторії, сучасну бібліотеку та комп’ютерну лабораторію, які працюють 24/7.

Для кого ця програма?

  • Для випускників бакалаврату архітектури зі всієї України.
  • Для тих, хто бажає поглибити свої професійні знання та навички.
  • Для тих, хто працює у сфері дизайну міських проєктів і прагне досягти більшого.

Цього року ХША зробили 50% знижку для вступників на магістратуру. Вона діє протягом першого семестру та продовжується за результатами успішного навчання в кожному наступному семестрі та вчасної плати.

«Мабуть, найголовніше, що ХША – це величезне ком’юніті, міжнародна архітектурна спільнота, в якій високо цінують мислення «out of the box»», – говорить засновник ХША, головний архітектор Drozdov&partners Олег Дроздов.

Матеріал підготовлено за підтримки