The Village Україна розповідає про 10 книжок про маніпуляції, фейки й дезінформацію від українських і закордонних авторів, які варто прочитати, особливо під час повномасштабної війни.

«Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності»

Пітер Померанцев

Що це: «Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності» – це книжка Пітера Померанцева, яка вийшла у 2019 році, а в українському перекладі через рік, у 2020-му. У ній британський журналіст виклав спостереження про індустрію маніпулювання нашими думками, про нові та старі інструменти залякування та брехні, які використовують політики, релігійні фанатики й популісти, і що можна їм протиставити. Книжка, зокрема, описує, як працює російська пропаганда та дезінформація.

Як допомагає виявляти маніпуляції: Книжка описує не тільки роботу машини фейків РФ, однак саме ця частина книжки, ймовірно, найбільше зацікавить читачів. Померанцев на прикладах, як-от пожежі в одеському Будинку профспілок, показує, як працює російська пропаганда та на що тисне, щоби посіяти в інформаційному просторі хаос. Поінформований – значить озброєний.

Yakaboo Publishing


ArtHuss

«Постправда»

Лі Макінтайр

Що це: Книжка американського дослідника з Центру філософії та історії Бостонського університету Лі Макінтайра досліджує поняття «постправда», яке ще у 2016 році Оксфордський словник назвав словом року. «У самій ідеї постправди вражає не лише те, що правді кидають виклик, а й те, що цей виклик стає механізмом для утвердження політичного панування», – пише автор, закликаючи читача дізнатися якомога більше про явище, що стало характерним для сьогодення. Як зрозуміти різні способи розхитати правду? Де межа між інтерпретацією фактів і фальсифікацією? Як наука стала заручницею маніпуляцій і до чого тут когнітивні упередження?

Як допомагає: Автор майстерно описує різні ареали поширення постправди – від політики до медіа та соціальних мереж – міркуючи, чи не стала вона породженням постмодернізму.

ArtHuss


«Нація овочів?»

Оксана Мороз

Що це: Інформаційний імунітет і правила інформаційної гігієни – те, над чим пропонує поміркувати авторка книжки «Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців». Оксана Мороз, яка працювала медіаконсультанткою, а також приміряла на себе роль вірусомейкера, виклала в книжці весь свій досвід зі створення і застосування маніпуляцій.

Як допоможе: Скільки коштує запуск вірусу? Чому не варто ностальгувати за 1990-ми? Куди заведе людство кліпове мислення? Як працює українська індустрія створення фейків? Авторка дає цікаві відповіді на безліч запитань. Поєднання трьох дієслів «аналізуй, розділяй і володій» має стати девізом кожного, хто прагне не бути овочем, або навпаки – того, кого захоплює перспектива долучитися до вірусомейкерів, адже будь-яку інформацію можна використати з різною метою.

Yakaboo Publishing


#Книголав

«Війна за реальність: як перемагати у світі фейків, правд і спільнот»

Дмитро Кулеба

Що це: Так, це книга, яку написав чинний міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У 2019 році, коли вийшла «Війна за реальність», Кулеба ще не працював у МЗС, однак мав досвід роботи в дипломатичних установах. Як дипломат і комунікатор він робить спробу допомогти читачеві знайти точку опори між правдою та фейками. Для цього автор пропонує скористатися п’ятьма перевіреними правилами: спиратися на реальність, критично мислити, керувати емоціями, відчувати спільноту, взаємодіяти з державою.

Кулеба пише про те, що пересічною людиною маніпулюють усі, хто вбачає в цьому якусь вигоду. Інформація стає зброєю, а головна боротьба відбувається не на фронтах, а в головах: «Війни вирують довкола та всередині нас.

Як допоможе: Застерігаючи й навчаючи, як обійти пастки, вміло розставлені медійниками, маркетологами чи політтехнологами, Кулеба створює змістовну книжку з чіткими інструкціями про те, як не потрапити на гачок маніпуляцій, уміти фільтрувати інформацію та працювати з комунікаціями.

#Книголав


«Нічого правдивого й усе можливо. Сходження до сучасної Росії»

Пітер Померанцев

Що це: Ще одна книга Пітера Померанцева розповідає про період життя британського журналіста під час роботи в Росії. Померанцев зокрема був продюсером документальних фільмів і реаліті-шоу на «ТНТ» у 2006 році.

Як допоможе: Книжка відкриває сам спосіб мислення «нової Росії» – глибоке розщеплення особистості, множинність, розшарування та порожнечу між ними. Розповідь не завершується в Москві: після повернення до Лондона Померанцев спостерігає, як «нова Росія» крокує Заходом, скуповуючи нерухомість, а її мислення універсалізується.

Yakaboo Publishing


«Наш Формат»

«Мислення швидке й повільне»

Деніел Канеман

Що це: Книжка психолога й економіста Деніела Канемана ставить перед читачем питання: А чи справді ми завжди діємо раціонально? На основі досліджень із когнітивної та соціальної психології автор розкриває роботу людського мозку, описує неусвідомлені упередження та роль емоцій в оцінних судженнях.

Як допоможе: Автор книжки переконує, що його робота навчить вас ухвалювати правильні рішення, а також пояснить, що саме впливає на наш вибір.

«Наш Формат»


«Теорії змов. Як (не) стати конспірологом»

Максим Яковлєв

Що це: Український політолог-міжнародник Максим Яковлєв пише про інформаційне поле, у якому є безліч неймовірного, безглуздого, але з успіхом споживаного людьми контенту. «Про масонів, ілюмінатів, світовий уряд, віру в пласку Землю чули майже всі», – пише автор, додаючи, що, крім цих поширених конспірологічних теорій, є й локальні, такі, що притаманні лише певним групам. І все б нічого, мовляв, кожен ладен вірити в те, що хоче. Але часто теорії змов стають інструментом шахраїв або відіграють певну роль в інформаційних війнах.

Як допоможе: Книжка про те, як працюють теорії змов, може стати в пригоді й під час повномасштабної війни, коли кількість фейків і притягнутих за вуха обґрунтувань різних ситуацій досягає максимуму. Яковлєв переконаний, що «прочитання цієї книжки надихне по-новому поглянути на світ, бо він гідний того, щоб його досліджували, пізнавали, розкладали на зрозумілі компоненти, а потім збирали докупи в певне цілісне уявлення». У книжці також – про «Піцаґейт», некрокомунізм, «Біле братство», Conspiracy Cons, ковідну пандемію та загибель принцеси Діани.

«Віхола»


Yakaboo Publishing

«Війна у 140 знаках. Як соціальні медіа змінюють конфлікти у XXI столітті»

Дейвид Патрикаракос

Що це: Це збірка репортажів британського журналіста Дейвида Патрикаракоса, яка розповідає про вплив соціальних мереж на прикладі трьох воєн: Росії проти України, Ізраїлю й ХАМАСу, а також США й ІДІЛу.

Як допоможе: Природа воєн у світі змінилася, пише автор. За його словами, часто важливішою є перемога у війні слів і наративів, аніж те, хто має найпотужнішу зброю. «Усі ми вже в кібертраншеях нової глобальної війни, тож мусимо навчитися воювати та жити в створеному цією війною світі», – йдеться в описі до книжки.

Yakaboo Publishing


«У що вірити. 10 пропозицій для освічених людей»

Рудольф Ташнер

Що це: «Подібно до того, як кожна людина має свої неповторні відбитки пальців, вона має й власну віру, хоч би якою ця віра є», – переконаний австрійський математик, письменник і політик. Автор відверто кепкує з тих, хто вірить у забобони, наголошує на наївності та неосвіченості прихильників близькості з природою, з притаманною науковцю допитливістю та солідною порцією скепсису розглядає адептів, наприклад, католицької церкви. Свої думки автор викладає у формі есеїв.

Як допоможе: Есеї Ташнера – це насамперед заклик до критичного мислення, яке часто стає щитом проти маніпуляцій різних видів. Це не покрокова інструкція до того, як уникнути дезінформації, а радше свого роду «Букварик» – перша важлива сходинка, яка покаже, як аналізувати різну інформацію та скептично ставитися до неї.

«Видавництво Анетти Антоненко»/«Ніка-Центр»


«Наш Формат»

«Сила запитань»

Трей Ґауді

Що це: «Сила запитань» – це книжка американського політика, телеведучого й колишнього федерального прокурора Трея Ґауді про вміння переконувати. Він вважає, що у світі офлайн-спілкування вміння вправно комунікувати є інструментом захисту, як себе, так й інших. «Я хочу допомогти вам стати своїм адвокатом і навчитися захищати те, у що вірите, опанувавши мистецтво ставити правильні запитання у правильний час, у правильній послідовності й у правильній формі», – запевняє Ґауді. Фактично автор у формі мемуарів розповідає про те, як у певній робочій чи життєвій ситуації зміг вплинути на іншу людину.

Як допоможе: Уміння переконувати є важливим, але ще важливішим є розуміння та вміння відчути, коли тебе переконують або намагаються тобою маніпулювати. Маючи ці знання, можна збудувати певний захист у ворожому середовищі й налагодити інформаційну гігієну.

«Наш Формат»