Згідно з опитуванням про потреби та проблеми внутрішньо переміщених осіб, масового запиту на психологічну допомогу в переселенців немає. Зазвичай це зумовлено тим, що люди уявляють психолога як людину, яка просто може вислухати, і звертаються по цю функцію до друзів або сусідів. Для того, щоб внутрішньо переміщені люди розуміли, коли слід звертатися за психологічною підтримкою, треба наголошувати на тому, що до психолога, як до лікаря, краще звертатися завчасно, не очікуючи на «критичний стан».

Зібрали ініціативи, які надають безоплатну психологічну допомогу українцям. Тим, хто вимушений був залишити свій дім і має труднощі з адаптацією, пережив втрату або будь-яку іншу травматичну подію. У добірці – застосунки та платформи, де можна знайти фахівця для дорослого та дитини, а також ініціативи, які допомагають військовим і їхнім сім’ям, ЛГБТ і людям, які пережили сексуальне насилля.

UA Mental Help

Благодійна організація UA Mental Help надає безоплатну допомогу від психологів-волонтерів. Пропонують звертатися, якщо відчуваєте труднощі в адаптації на новому місці, розпач, депресію, тривогу, провину, апатію, переживаєте горе або втрату.

Також команда готова працювати з людьми, які стикаються з панічними атаками. Батьки, які помічають, що психологічна допомога потрібна їхнім дітям, також можуть надіслати запит.

Безоплатно надають до 12 консультацій. Психологів стараються шукати поруч із місцем перебування клієнта. Також у проєкту є Telegram-канал із порадами та вправами для ментального здоров’я.

Подати заявку

«Хаб стійкості»

Це платформа психологічної підтримки в кризовий час від центру психічного здоров’я «Брейнкульт» і ГО «Фундація Суспільність».

На платформі можна знайти поради з психологічної самодопомоги, а також записатися на визначений час до конкретного психолога чи психотерапевта з бази контактів. Спілкування проходить у форматі відеоконференції.

Наразі з платформою співпрацюють 42 фахівці, які спеціалізуються на напрямах, як-от: переживання втрати або іншої травматичної події, надмірна тривога, депресія, залежності, розлади харчової поведінки, реалізація й продуктивність, стосунки. На сайті можна почитати про всіх спеціалістів.

Крім того, на платформі є інформація про українські й закордонні терапевтичні спільноти, Telegram-боти та сервіси. Щоб користуватися всім функціоналом платформи, потрібно створити особистий кабінет.

зареєструватися

«Сильні»

Це благодійний фонд, що надає конфіденційну та безоплатну допомогу людям, які пережили сексуальне насильство під час війни. Ініціативу запустила агенція соціальних змін Nudge.

У команді фонду – спеціалістки різних напрямів, які надають допомогу людям незалежно від статі, віку, гендеру чи сексуальної орієнтації, а також незалежно від того, хто вчинив сексуальне насилля: цивільна людина чи військова (з російського чи українського боку).

На платформі є клінічні психологи, психотерапевти та психіатри, які готові брати потерпілих у терапію чи надавати окремі консультації безоплатно. Окрім цього, є можливість поспілкуватися у форматі «рівний-рівному» з людьми, які в минулому також зазнали сексуальне насилля.

Щоб проконсультуватися щодо отримання психологічної допомоги, потрібно подати заявку або написати модераторам у Telegram.

Окрім психологічної підтримки, фонд також пропонує юридичні консультації та допомогу з оплатою медичних послуг.

Подати заявку

«Розкажи мені»

Це безоплатна інтернет-платформа для психологічних консультацій, яку розробила науково-дослідна компанія Інститут когнітивного моделювання. Команда спеціалістів, які працюють із платформою, здебільшого використовує метод когнітивно-поведінкової терапії (КПТ). Команда працює із широким спектром проблем, зокрема, тривожністю, панічними атаками, депресією.

Щоб отримати допомогу, потрібно залишити заявку, у якій коротко описати свій запит. Модератори платформи підберуть спеціаліста, кваліфікація якого дасть змогу якнайкраще впоратися із запитом. Далі психолог сконтактує з вами для узгодження дати та часу консультації. Запити приймають тільки від першої особи, а заявки від неповнолітніх команда перенаправляє на ресурси партнерів.

Спеціалісти надають консультацію тривалістю 30–60 хвилин (залежно від запиту на розсуд фахівця). Консультації проводять безоплатно в режимі онлайн. Можна записуватися повторно.

Засновники платформи гарантують, що кожен психолог має відповідну освіту, підтверджену належною ліцензійною документацією та практичною діяльністю. Про всіх спеціалістів можна почитати на сайті проєкту за посиланням.

Подати заявку

«Поруч»

Це онлайн- та офлайн-групи психологічної підтримки для підлітків і їхніх батьків. Ініціативу запустили МОН, ЮНІСЕФ, Український інститут когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер». У межах проєкту працюють також групи підтримки для вчителів, які продовжують працювати з дітьми та потребують підтримки.

На зустрічах розповідатимуть, зокрема, про те, як підтримувати себе та своїх близьких; як керувати емоціями в складні часи; як утамувати біль і знайти себе в нових життєвих умовах; як планувати в часи невизначеності та де знайти ресурси для цього.

Участь у групах безоплатна. У кожній буде до десяти учасників і ведучий-психолог.

Онлайн-зустрічі проходять на платформі Zoom. Кожна триває 60 хвилин, час узгоджують з учасниками групи.

Teplo

Teplo – це застосунок для добору психолога та консультування в онлайн-форматі. Людям, чий запит пов’язаний із війною, зокрема, переселенцям, які втратили дім, чи військовим допомогу надають безоплатно.

Алгоритм роботи із застосунком такий: потрібно зареєструватися й описати свій запит. Далі модератор шукає потрібного фахівця та з’єднує вас із ним у чаті, усі консультації проходять у форматі листування. Писати психологу можна щоденно й у будь-який час доби, «скільки завгодно й коли завгодно впродовж усього тижня». Після етапу знайомства фахівець почне направляти вас, кажуть розробники.

Із застосунком працюють фахівці з вищою психологічною освітою з різних напрямів психотерапії. Стаж консультування психологів – від 3 до 15 років.

Завантажити застосунок

«ЇЇ підтримка»

Це платформа психологічної допомоги для жінок і ЛГБТ-спільноти, яку запустило видання Wonderzine Україна.

Уся комунікація в межах проєкту відбувається в чат-боті. Щоб отримати три безоплатні сесії з психологом тривалістю 40–50 хвилин, треба подати заявку в боті. Модератори знайдуть психолога за запитом і сконтактують із ним. На бажання можна залишити донат спеціалісту або ж домовитися з ним про умови подальшої співпраці.

Спеціалісти платформи працюють із низкою запитів, зокрема, ПТСР, депресією, панічними атаками. Також у платформи є Instagram-сторінка з порадами від психологів, рекомендаціями книжок і фільмів та інтерактивами.

чат-бот

Open Doors

Центр психологічного консультування та травмотерапії Open Doors надає безоплатні онлайн-сесії першої психологічної допомоги. Після першої сесії можуть перенаправити до іншого фахового психолога за конкретним запитом.

Фахівці центру мають досвід роботи з учасниками збройних конфліктів і надають травмофокусну допомогу за американським стандартом військовослужбовцям, їхнім сім’ям та іншим людям, чиє життя зазнало впливу війни або інших травматичних подій.

Щоб зареєструватися на консультацію, потрібно подати заявку (і тоді спеціаліст сам дасть зворотний зв’язок) або скористатися ботом.

подати заявку

TeleHelp Україна

Це платформа, на якій українці в Україні та Польщі можуть отримати безоплатні дистанційні медичні консультації та допомогу від психологів. Ініціативу запустила команда студентів Стенфордського університету.

Фахівці, які працюють із проєктом, надають допомогу українською, російською й англійською мовами. Після обрання однієї з опцій можна подивитися перелік спеціалістів і більш детальну інформацію про них. Серед фахівців є ті, хто працює з дорослими людьми, дітьми та підлітками, спеціалісти з роботи з травмами, депресією та тривогою, кризові психологи. Також є фахівець із перинатальної психіатрії.

Подати заявку

GotoHelp

Це платформа екстреної психологічної допомоги, яка координує фахівців і людей, які потребують допомоги, за допомогою відеочату, Telegram або WhatsApp. Окрім як у відеочаті, із психологом можна спілкуватися у форматі аудіодзвінка або текстовими повідомленнями.

Проєкт є добровільною ініціативою громадян країн СНД і Євросоюзу, які мають психологічну освіту та досвід надання екстреної психологічної допомоги в надзвичайних ситуаціях.

Якщо допомога потрібна екстрено, можна одразу зателефонувати психологу у відеочаті. Для цього потрібно перейти за посиланням, яке з’явиться після заповнення форми на консультацію, і далі очікувати на запуск відеоконференції.

Психологи працюють українською, англійською, російською та білоруською мовами

залишити запит

Матеріал створено в партнерстві з IREX у межах програми СИЛА (Єднання через спільні дії молоді), що працює над інтеграцією внутрішньо переміщеної молоді в Україні та забезпеченням найбільш комфортних умов для них