Ситуація: ви вчили англійську в школі, потім в університеті, ще кілька місяців походили на курси, а потім кілька днів у безкоштовному додатку. Ви розумієте сенс майже всього, що дивитеся на Netflix в оригіналі, але як тільки справа доходить до розмови – у вас ступор. І така собі вимова.

Запитуємо засновницю школи англійської й людей, які знають понад шість іноземних мов, як розв'язати ці проблеми, нарешті довчити англійську та заговорити нею.

Аліса Гандзюра

засновниця школи англійської White Rabbit. Creative learning


Є кілька важливих порад про те, як вивчати англійську ефективно і що можна робити самостійно в самоізоляції. Якщо ви хочете не просто приємно провести час, а отримати результат, важливо системно підійти до питання вивчення мови. Найкраще розпочати із комплексного тестування: це лексико-граматичний текст і розмовні навички. Це перша цеглинка, яку важливо правильно закласти у фундамент вашого подальшого навчання, адже саме так можна визначити ваш рівень англійської, «пробіли», сильні та слабкі сторони, щоб правильно підібрати програму. Зараз можна пройти таке тестування онлайн у школах англійської мови безкоштовно.

Якщо ви плануєте займатися самостійно, все одно розпочати краще із разової консультації з кваліфікованим спеціалістом, який визначить рівень, допоможе скласти програму і дасть поради щодо вивчення англійської.

Особисто я прихильниця навчання у школі чи з професійним викладачем, вірю, що саме так можна досягти видимих результатів, адже самонавчання – це майже як самолікування, особливо, коли ще немає сформованої бази. Начебто люди це роблять, але щодо ефективності можна дискутувати.Проте самостійно також можна досягти значного покращення знань, навіть займаючись у групі чи індивідуально з репетитором, необхідно постійно прокачувати свою англійську поза уроками.

У заняттях важлива системність і графік, щоб мозок правильно запам’ятовував інформацію

У заняттях важлива системність і графік, щоб мозок правильно запам’ятовував інформацію і згодом ви могли застосувати свої знання.

Оптимально взяти за основу систему курсів, коли ви займаєтеся двічі на тиждень по 60-90 хвилин. Це час, який варто приділити роботі з граматикою, наповненням словникового запасу, вправам – тобто роботі із сучасними комплексними навчальними матеріалами. А в інтервалах між заняттями виділяйте по 30-40 хвилин на закріплення матеріалу – домашнє завдання.

І тут фантазія не має меж, оскільки найкращий спосіб – ввести англійську у своє повсякденне життя. Ось, що можна зробити:

  • Переведіть усі digital-меню у режим англійської.
  • Почніть читати книжку або статті англійською. Вони обов`язково мають бути цікавими й корисними саме вам.
  • Вечорами переглядайте фільми й серіали мовою оригіналу.
  • Слухайте подкасти. Це можна вдало поєднати із прибиранням вдома чи приготуванням обіду.
  • Зараз у вільному доступі можна знайти найрізноманітніші відео, телеграм-канали, додатки на смартфон.

Але, окрім навичок сприйняття іноземної мови, важливо розвивати так звані продуктивні навички – письмо і говоріння. Потрібно постійно практикувати їх, адже без активної практики ви не лише не розвиваєте свої знання і навички, ви їх поступово втрачаєте, і тоді постає проблема – ви багато чого розумієте, але вам важко говорити.

Щоб працювати над навичками письма, можна завести свій блог або спробувати писати пости у соцмережах англійською. Щодо розмовної англійської, зараз у багатьох школах є розмовні клуби з викладачем онлайн. Це найбільш ефективно, адже з вами працює спеціаліст. Також існують ресурси для розмовної практики з іноземцями, де можна знайти друзів і просто спілкуватись. Як варіант, можна домовитись із приятелями, які також вивчають мову, обговорювати разом фільми чи книги англійською.

Без активної практики ви не лише не розвиваєте свої знання і навички, ви їх поступово втрачаєте

Спробуйте кайфувати від самого процесу занурення в англійську, ви закохаєтеся в неї й досягнення високого рівня перестане здаватися вам виснажливим марафоном, а перейде у хобі вашого життя.

Світлана Сергійчук

Chief Business Development Officer


Знає вісім мов, зараз вивчає дев'яту – японську

Більшість людей, які вчили англійську в школі чи університеті й знають її на базовому рівні, мають проблеми з розумінням живої англійської та з говорінням. Оскільки час карантинний і навколокризовий, і не всі готові витрачати гроші на вивчення англійської, пропоную методи, які доступні практично кожному – подивитися на свої стандартні розважальні активності під новим кутом і використати їх для самоосвіти.

Вчитися на YouTube

На карантині всі ми дивимося YouTube, але можна це робити ще й продуктивно. У світі є багато YouTube-спільнот для вивчення мов із різними цілями. Ось кілька перевірених:

Learn English With TV Seriesце канал із пів годинними випусками, у яких розбирають лексику з популярних серіалів, фільмів і пісень. Тут можна знайти багато уроків за серіалом «Друзі» чи за фільмами про Гаррі Поттера, а викладають їх нейтів-спікери. Кожен урок супроводжується субтитрами, тому в будь-який момент відео можна поставити на паузу й перекласти незнайомі слова. Це дуже корисно для того, щоб ту базову англійську, яка була закладена шкільною освітою, перетворити на живу мову, якою можна спілкуватися в реальних життєвих ситуаціях. І це дійсно цікаво, адже навчання базується на фільмах і серіалах, які ми всі знаємо.

BBC Learning English – це канал для тих, хто хоче підтягнути офіційну англійську, адже він орієнтується на мовні стандарти BBC. Випуски тут короткі, буквально на хвилину, зате дуже інформативні. Наприклад, у них є розбір вживання слова all замість everybody/everyone, speak vs talk, огляди найчастіших помилок.

Business English Pod – для тих, кому потрібна бізнес-англійська на всі випадки життя. На цьому каналі можна знайти серію уроків із підготовки до співбесіди англійською, серію відео з фінансів чи переговорів. Я особисто знаю кілька людей, які готувалися до співбесіди за цими уроками, і це дійсно допомогло. Уроки на цьому каналі тривають у середньому 8-12 хвилин, ви можете їх послухати, а потім самостійно розібрати нову лексику й попрактикуватися. Це займе не більше, ніж пів години, але цей час буде справді продуктивним.

Поставити вимову за реп-піснями

Багато людей розуміють англійську, але комплексують нею говорити, бо вважають, що їхня вимова має занадто сильний акцент або інтонація занадто слов'янізована. Часто це є блокером, який не дає виговоритися. Чудовий спосіб поставити вимову – просто слухати й повторювати, як би це банально не звучало. Для цього ідеально підходять реп-пісні. По-перше, інтонаційно вони найбільше наближені до розмовної мови. По-друге, в них часто вживається такий прийом як sound morphing – перетворення окремих слів у безперервний мовний потік, тобто зливання слів між собою. Наприклад, do you у вимові носіїв звучить не як «ду ю», а «дь'ю». Часто якраз це явище викликає проблеми в розумінні мови носіїв. А реп-виконавці дуже часто користуються цим прийомом.

Дуже зручно увімкнути текст пісні під час прослуховування на Apple Music, Genius, Lyrics або просто ввімкнути субтитри на YouTube.

Окрім цього, реп дуже ідіоматичний, у цих піснях можна зустріти багато ідіом, які вживаються в живій англійській мові, яких не знайти в підручниках. Лише серед своїх знайомих я можу згадати десяток людей, які заговорили англійською завдяки пісням Емінема. Цей метод дуже продуктивний для постановки вимови, ознайомлення з ідіомами й нативним інтонуванням.

Дивитися Netflix із субтитрами

Ще одна активність, яку всі роблять для розваги – перегляд серіалів і фільмів на Netflix, але це можна також перетворити на освітню активність. Переглядаючи будь-який контент, вмикайте субтитри й ставте на паузу, коли зустрічаєте незрозумілі слова чи фрази та перекладайте їх.

Після перегляду кожної серії рекомендую додавати розмовну активність – розповідати про неї другові або члену сім'ї англійською мовою своїми словами. Якщо немає кому розповісти, можна просто стати перед дзеркалом і переказати побачене собі. При цьому слід зафіксувати моменти, де вам було складно говорити, де не вистачало слів. Цю лексику потрібно знайти й записати та спробувати використати наступного разу.

На Netflix є безліч фільмів, які дозволяють подивитися на англійську з різних боків, наприклад, є контент, що базується лише на високій лексиці, а є стрічки про кримінальне середовище з активним вживанням сленгу.

Підтягнути граматику в додатках або школах

Усі попередні методи актуальні для людей, які вже мають хоча б базове знання англійської. Якщо говорити про вивчення мови з нуля, в пригоді стане безкоштовний додаток Duolingo. Також він дуже добре працює як додатковий інструмент для закріплення граматичних правил. Їх можна вивчати за підручниками й закріплювати з додатком.

Якщо потрібно підтягнути граматику, зверніть увагу на школи англійської. Багато з них на карантині перейшли в онлайн і влаштовують марафони з вивчення граматики. Взагалі школа – це те місце, де людина може взяти граматичну базу для того, щоб потім безліччю доступних матеріалів збагатити лексичну базу.

Закріпити в календарі час на вивчення мови

Раджу щотижня певну кількість годин блокувати в календарі для вивчення мови. Це дуже важливий пункт, який дозволяє мені вивчати мову за мовою, а зараз я вивчаю свою дев'яту мову – японську. Час, який я фіксую для вивчення мов, недоступний для жодних робочих активностей чи дозвілля.

Карантин звільнив більшості з нас час, який ми витрачали на дорогу до роботи й назад. Зараз його можна забронювати для вивчення англійської. Якщо вивчати мову через цікаві уроки, фільми, серіали та пісні улюблених виконавців, то цей час пролітатиме дуже швидко, а нові знання краще закріплюватимуться в пам'яті.

Відстежувати прогрес

Щоразу під час своїх лінгвістичних активностей фіксуйте свій прогрес. Мені дуже допоміг блокнот із японською мовою, коли я вивчала символи хіраґани. Мені було важко запам'ятати їх, як і слова з ієрогліфами, тому я просто взяла паперовий блокнот і перемальовувала туди символи кожного дня. У мене був стимул – я хотіла, щоби щодня в цьому блокноті з'являлося щось нове. У кінці тижня я переглядала свої записи й згадувала все. Такі записи допомагають фіксувати свій прогрес і досягнення.

У кожного може бути свій підхід: комусь буде достатньо зафіксувати кількість годин, яку ви займалися протягом тижня, комусь зручніше фіксувати пройдені теми й вивчені слова. Але мій улюблений метод – майлстоуни. Наприклад, я ставлю перед собою ціль до конкретної дати навчитися розповідати, як пройшов мій день у минулому часі японською мовою. Це майлстоун. Коли приходить ця дата, я просто розповідаю собі, як минув мій день й оцінюю, чи виконала його. Якщо в мене не вийшло, це привід відзначити, які місця були складнішими, які слова забулися, і додатково все повторити.

Сергій Святенко

Експерт із комунікацій, автор Telegram-каналу English as a beauty


Активно володіє шістьма іноземними мовами, пасивно – ще дванадцятьма

Англійську я вчу з першого класу, але по-справжньому вивчати її почав уже після закінчення Києво-Могилянської академії. Все почалося з книг. Я цікавлюся різними періодами історії, тому купив книгу про російську культуру авторства британського історика, і кожне третє слово в книзі було незнайомим. Я подумав: чому ж я не знаю так багато слів, якщо пройшов підготовку в академії? Так і почалося моє справжнє вивчення англійської – я став читати багато книг в оригіналі й збагачувати свій словниковий запас.

До цього я опанував німецьку, і на базі англійської та німецької вивчив нідерландську, згодом почав цікавитися скандинавськими мовами, став вивчати норвезьку, данську, шведську. Також мені завжди були цікаві романські мови, тому я опанував італійську, зацікавився французькою. Це як ланцюгова реакція – тобі постійно цікаво, що буде далі. Всі ці мови я вивчив уже після університету. Мені здається, що запорукою мого успіху у вивченні мов є зацікавленість і мої методи. Ось деякі з них.

Багато читати

Окрім книжок, я дуже люблю читати іноземні медіа, тому що вони дають відчуття живої мови, дають зрозуміти, як зараз описують ту чи іншу ситуацію. Я читаю американські (The New York Times і The Washington Post) та британські (в основному The Economist) видання на різні теми – коронавірус, політика, культура, авторські колонки. Саме це допомагає мені орієнтуватися в сучасній англійській – дізнаватися нові ідіоми, фразеологізми, сленг і таке інше. Це все тренує зорову пам’ять.

Влаштовувати години англійської вдома

Це допомагає розвивати розмовні навички й побороти ступор, який виникає, коли вам треба щось сказати англійською. Наприклад, ми з дружиною часто домовляємося протягом години-двох або навіть усього дня говорити між собою виключно англійською. Спочатку нам обом це видавалося дуже неприроднім, було незручно, але з часом це стало звичкою. У такий спосіб можна усвідомити й заповнити всі свої прогалини. Можна спробувати говорити також із другом або з колегою. Почніть хоча б із 15-20 хвилин на день, це дійсно дуже допомагає.

Часто люди думають, що зараз пройдуть курс, прочитають книжку чи подивляться серіал і одразу заговорять англійською. Але так не буває. Заговорите ви тільки тоді, коли почнете регулярно розмовляти англійською. Головний бар'єр, який треба подолати – це перші 10-15 хвилин розмови. Потім стає значно легше і слова самі з'являються в голові.

Розмовляти з собою

Коли немає можливості практикуватися з кимось, я розмовляю сам із собою. Це може виглядати дивно, коли людина йде парком і сама до себе говорить англійською, але в моєму випадку це працює. Все, що бачу навколо, я перекладаю іноземною мовою, тобто мозок завжди ввімкнений у мову та намагається зрозуміти, як у ній все працює. Наприклад, ви хочете зробити собі вдома каву і кажете собі: «Ok, let’s make some coffee». Якщо ж вам треба зателефонувати по роботі, кажіть собі: «And now I need to make a phone call with my colleague from Paris». Це працює. Коли я не можу щось перекласти або думаю, що роблю помилку, я записую ці моменти й звертаюся потім до носіїв мови.

Спілкуватися з носіями мови

Більшість іноземних мов я вивчив сам, не займався ні в групах, ні з викладачами. У мене є велика мережа друзів і знайомих із різних країн, які можуть допомогти мені з'ясувати всі проблемні моменти в мові. Коли я спілкуюся з ними, прошу їх завжди виправляти мої помилки. І коли отримую такий фідбек, у мене повністю відпадає потреба у викладачеві. Для мене це велика перевага, адже я можу вчити мови в будь-який зручний момент, можу просто завантажити посібник із граматики на смартфон і читати його в транспорті.

Вчити граматику поступово

Не варто за один раз намагатися засвоїти більше, ніж одне правило, бо це відбиває все бажання вчити мови. Спробуйте, наприклад, сьогодні відшліфувати артиклі, а завтра модальне дієслово must. Змиріться з тим, що спочатку ви будете говорити з помилками. Граматична чистота не приходить швидко, але це не означає, що не треба говорити, поки ви не вивчите всі правила. Є люди, які взагалі не переймаються через свою граматику, для них головне – щоб їх зрозуміли. На рівні спілкування з друзями це нормально.

Як зрозуміти, з якої теми почати? Подумайте, яка граматична чи лексична тема найчастіше виникатиме у вас на роботі або там, де ви збираєтеся використовувати англійську.

Займайтеся своїм хобі англійською

Щоб легше й ефективніше засвоювати нову лексику, спробуйте дивитися, читати й слухати контент англійською про те, що вам подобається. Наприклад, я дуже люблю снукер, тому вмикаю англійські трансляції. Так я запам'ятовую нові терміни, які для мене цікаві. З часом так ви зможете самі розповідати про ці активності, оскільки ви вже чули про них багато разів.

Вивчіть фрази

Зверніть увагу на фрази, які ви будете часто використовувати в діловому спілкуванні, якщо англійська потрібна вам для роботи, наприклад, «Перенесімо зустріч» або «Проведімо зустріч у Skype».

Часто можна зустріти пораду вчити phrasal verbs (фразові дієслова) і я з цим погоджуюся. Це дійсно те, що відрізняє носіїв мови від тих, хто вивчає англійську. Але тут важливо не потрапити в пастку. Фразових дієслів в англійській дуже багато і, якщо ви вивчили 100, це дуже класний результат, але треба зважати на те, що носій знає 1000. Якщо в розмові з ним ви хизуватиметеся своїм знанням phrasal verbs, він може сприйняти це як сигнал говорити з вами так, як із носієм. Пастка полягає в тому, що ви можете перестати розуміти свого співрозмовника десь на 30%. Тому вихід – вчити phrasal verbs, але використовувати їх у мові дозовано. Якщо ви не знаєте їх, це також не проблема, є купа різних способів пояснити те саме іншими словами.

Вчити слова у контексті

Коли ви зустрічаєте нове слово, не вивчайте його просто так, додавайте його до контексту. Наприклад, нещодавно я вивчив слово opprobrium (жорстка критика або ненависть). Це слово нічого не дає мені, якщо я не можу використати його в реченні, наприклад, to feel opprobrium. Ще один приклад – measures (заходи). Не можна сказати make measures, англійською правильно take measures (вживати заходів). Після вивчення нового слова обов'язково використайте його у своїй мові.

ІЛЮСТРАЦІЯ: Ouch.pics