Якщо ви разом із постійним партнером чи партнеркою вирішили займатися сексом без захисту, перш ніж відмовитися від презервативів, краще здати аналізи. Навіть якщо ви довіряєте одне одному й на всі 100% упевнені в партнері. Так ви проявляєте турботу одне до одного та зменшуєте ризики запальних захворювань і раку.

Запитуємо лікаря, які аналізи потрібно здати, через скільки часу після незахищеного сексу це варто робити та як розпочати про це розмову з партнером чи партнеркою.

Тетяна Осауленко

лікарка-гінеколог


Навіщо взагалі здавати аналізи?

Кожен незахищений статевий акт потенційно небезпечний із точки зору інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, щодня близько мільйона людей у світі інфікуються ними. Вони можуть викликати запальні захворювання статевої системи, а вірус папіломи людини (ВПЛ), гепатити В і С можуть призводити навіть до розвитку раку. Тому для того, щоб уникнути небезпеки й не наражати на неї свого партнера чи партнерку – обом краще перевіритися. За фактом, здаючи аналізи, ми знижуємо ризик розвитку запальних та онкозахворювань.

Найімовірніше, у кожного з пари є якесь минуле, попередні сексуальні стосунки з іншими людьми, тому краще обстежитися та переконатися, що ви здорові та просто отримувати задоволення від сексу, не переймаючись через інфекції.

Які аналізи треба здати?

Гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, мікоплазма генітальна, сифіліс, гепатити В та С, ВПЛ і ВІЛ-інфекція – інфекції, що зустрічаються найчастіше. Тому насамперед необхідно здати аналізи на їхню наявність.

ПЛР (зішкріб зі статевих органів):

  • Хламідія трахоматіс (chlamydia trachomatis)
  • Гонокок (Neisseria gonorrhoeae)
  • Трихомонада вагіналіс (Trichomonas vaginalis)
  • Мікоплазма генітальна (mycoplasma genitalium)
  • ВПЛ

Аналіз крові:

  • Гепатит B
  • Гепатит С
  • ВІЛ
  • Сифіліс

Перш ніж здавати аналізи, краще звернутися разом до сімейного лікаря або до гінеколога та уролога, які оцінять ваші ризики інфікування тією чи іншою інфекцією.

Усі ці аналізи потрібно здавати і жінкам, і чоловікам. Існує думка, що аналіз на ВПЛ не треба робити чоловікам, бо вони хворіють рідше. Але насправді його варто здавати, адже чоловіки часто є переносниками вірусу. У жінок ВПЛ може призводити до розвитку раку шийки матки.

Також слід пам’ятати, що більшість інфекцій, які передаються статевим шляхом мають інкубаційний період близько 1 місяця, а ВІЛ, гепатити B і C – до 3 місяців. Тож здавати аналізи потрібно не раніше, ніж через 3 місяці після останнього незахищеного сексу.

Чи має значення, які види сексу партнери практикують?

Статеві інфекції передаються не лише через секс із проникненням. Оральний секс і навіть рабінг (тертя статевими органами) також можуть призводити до передання інфекцій. Тому не важливо, який різновид сексу пара практикує, якого гендеру партнери – здавати аналізи потрібно всім.

Як запропонувати здати аналізи партнеру чи партнерці?

Важливо не казати фраз на кшталт: «Боюся, що ти можеш мене чимось заразити» чи ставити ультиматум, так ви лише продемонструєте недовіру й упереджене ставлення до партнера чи партнерки. Така розмова має бути не про недовіру, а про турботу. Це питання має вирішуватися в діалозі.

Тим, хто не впевнений, як почати про це говорити, можу порадити спочатку самим здати всі необхідні аналізи, показати партнеру чи партнерці довідку та запропонувати зробити так само. Так ви демонструєте турботу та повагу. Краще говорити «Я-повідомленнями», наголосити на тому, що ви дбаєте про ваше спільне майбутнє. Адже, наприклад, інфекції, що передаються статевим шляхом, викликають запальні захворювання, які можуть призводити до проблем із вагітністю та безпліддя.

Якщо це перший секс обох партнерів, аналізи все одно потрібно здавати?

Гіпотетично, навіть якщо люди не мали незахищеного сексу, вони можуть бути інфіковані. Наприклад, гепатитом B і С можна інфікуватися навіть під час манікюру. Тому краще все-таки здати аналізи.

Чи можна зробити щеплення, щоби захиститися?

Так, зараз існує лише 2 вакцини, які можна зробити. Це щеплення проти ВПЛ і проти гепатиту В. Важливий момент: вакцинація не гарантує захисту від самих вірусів, але від серйозних ускладнень, до яких вони можуть призводити – онкологічних захворювань і цирозу печінки.

Щеплення від ВПЛ в ідеалі потрібно робити до початку статевого життя (але можна й пізніше). В Україні мало говорять про вакцинацію хлопчиків, але в розвинених країнах їх також вакцинують. У нас це залишається на розсуд батьків.

Щеплення від гепатиту В роблять немовлятам. Але покоління людей, які зараз дорослі, найімовірніше, не вакциновані, тож зробити щеплення варто в дорослому віці.