У рубриці «Секс» The Village Україна разом з експертами обговорює питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. У новому випуску говоримо про еректильну дисфункцію.

Порушення ерекції в чоловіків можуть виникати в будь-якому віці, причиною цьому бувають як фізіологічні, так і психологічні проблеми. За словами уролога, еректильна дисфункція практично ніколи не виникає через суто фізіологічні порушення, найчастіше причини змішані або виключно психологічні. Так відбувається тому, що серед чоловіків не заведено говорити про порушення сексуального здоров’я, а визнати ці складнощі – уже серйозна психологічна проблема. Розбираємося, чому виникає еректильна дисфункція, чому деяким чоловікам простіше випити таблетку для стимуляції ерекції замість того, щоб піти до лікаря, і яку роль у цьому відіграють стереотипи про маскулінність.

Ігор Чорнокульський

Лікар уролог-андролог, сексопатолог, кандидат медичних наук

Що таке еректильна дисфункція та чому вона з’являється

Еректильна дисфункція – це порушення статевої функції у чоловіків, що характеризується неспроможністю досягти та утримувати ерекцію статевого члена, достатню для проведення задовільного статевого акта, що виникає періодично і триває більше одного місяця.

Оскільки ерекція – багатокомпонентна функція, залежить від органічних (судини та нерви) і психологічних факторів, то збої бувають і в молодих людей. Як правило, вони психологічні або трапляються внаслідок травм тазових органів.

Фізіологічні, або органічні, причини найчастіше пов’язані з судинними проблемами, як-от атеросклероз і недостатність венозного тонусу. Їх спричиняють усі ті ж самі фактори ризику, що і серцево-судинні хвороби – паління, надлишкова вага, цукровий діабет, сидячий спосіб життя тощо.

Навіть якщо причина еректильної дисфункції суто психологічна, все одно потрібно звернутися до лікаря

Психологічний аспект відіграє ключову роль в еректильній дисфункції. Суто органічної еректильної дисфункції не буває, буває або суто психологічна, або психологічно-органічна. Це можна пояснити тим, що для чоловіка визнання того, що він має такі проблеми вже є психологічною проблемою. Є захворювання, якими можна похизуватися, наприклад, спортивні травми чи «бойові рани», натомість еректильною дисфункцією ніхто з чоловіків не хизується.

Причиною психологічної еректильної дисфункції може стати навіть сильний стрес чи виснаження.

Якщо збої ерекції трапляються досить рідко і це не приносить дискомфорту чоловіку, це є нормою. До лікаря в такому разі можна звернутися лише з профілактичною метою. Проте якщо це явище є регулярним, приносить дискомфорт і триває більше одного місяця, потрібно звернутися до уролога-андролога. Навіть якщо причина еректильної дисфункції суто психологічна, все одно потрібно звернутися до лікаря, адже це може підтвердити в процесі діагностики лише лікар.

Самостійне приймання ліків є небезпечним для здоров’я пацієнта, тому перед вживанням стимуляторів ерекції обов’язкова консультація з лікарем.

Ольга Хайдукова

психотерапевтка

Як психологічний стан впливає на ерекцію

Ерекція статевого члена – це дуже чутливий барометр психологічного стану чоловіка, тому вона легко зникає, коли є страх, невпевненість, неадекватна поведінка партнерки чи партнера. Чоловіку, який вперше зіткнувся з ослабленою ерекцією, важливо не запанікувати, адже в багатьох єдина невдача може викликати страх, що це трапиться знову. А потім під час наступної інтимної зустрічі чоловік слідкуватиме не за еротичним образом свого партнера (від чого й виникає ерекція), а за станом свого члена, фіксуючись лише на ньому. Відповідно, фіксація на тому, буде ерекція або ні, яка вона, як довго триватиме, викликає цикл тривожного очікування невдачі. І що довше чоловік знаходиться в заручниках такої емоційної ситуації, то складніше йому звернутися по допомогу.

Ось кілька проявів, що можуть свідчити про те, що еректильна дисфункція викликана суто психологічними причинами:

 

Раптовий початок проблеми.

 

Спонтанні ерекції уві сні та за ранкового пробудження зберігаються

 

За мастурбації ерекція є, проте виникають труднощі під час партнерського сексу

 

Ерекція виникає під час ласк, але послаблюється під час статевого акту

 

Порушення ерекції відбувається тільки в певних ситуаціях або з конкретним партнером чи партнеркою.

 

Проблема зникає, коли зовнішня проблема розв’язується, наприклад, налагодилися стосунки з партнером або закінчився стресовий період – і все нормалізувалося.

Ми говоримо про еректильну дисфункцію, якщо приблизно чверть статевих актів не супроводжуються достатньою ерекцією тою мірою, яка задовольнить чоловіка. Але якщо проблема з ерекцією виникла раз чи два, це ще не еректильна дисфункція.

Чому виникає психогенна еректильна дисфункція

Еректильна дисфункція може з’являтися внаслідок взаємодії кількох факторів. Їх можна розділити на:

 

Ситуативні

 

Травматичні

 

Партнерські

 

Особливості особистісного реагування

До ситуативних факторів належить відсутність умов для повного усамітнення, страх бути захопленими зненацька іншими людьми, страх небажаної вагітності партнерки, венеричних хвороб або актуальний психічний стан, наприклад, втома чи пережитий стрес. Що довше чоловік перебуває в складних емоційних станах, то більший негативний вплив на його ерекцію.

Травматичними факторами можуть бути болісні спогади про попередні сексуальні невдачі, незадоволення партнерки чи партнера якістю статевої близькості, тривожне побоювання щодо власної неповноцінності та страх бути відторгненим. Також причиною може бути страх втрати ерекції та передчасної еякуляції.

До партнерських факторів появи еректильної дисфункції відносять часті конфлікти, неможливість розрядити напругу в стосунках із партнером, накопичена та невиражена злість до людини або ж неадекватна поведінка сексуального партнера: коли під час сексу він чи вона поводяться холодно, агресивно або глузливо, виявляють небажання близькості. Причиною може стати й ситуація, коли секс стає інструментом маніпуляції чи шантажу, або у випадку, коли потреби партнерів у сексі сильно відрізняються і незадоволення через це накопичилося. Також дисгармонія в сексуальних стосунках може проявитися на тлі сильного стресу, життєвих змін чи втрати довіри між партнерами й зрештою призвести до проблем з ерекцією. Іноді чоловік може приносити цей досвід зі стосунків із попередніми партнерами та переносити його в нові взаємини. Також фактором впливу може бути неусвідомлена ворожість до свого сексуального партнера.

Четвертий фактор – особистісні особливості чоловіка, адже саме індивідуальність у сексуальній сфері дуже важлива. Якщо в чоловіка занижена самооцінка, схильність до постійного самоконтролю під час статевого акту чи установка на максимальний рівень задоволення від кожного сексуального контакту, це також може спровокувати появу еректильної дисфункції. Чоловік може переживати почуття провини, з яким не здатен впоратися, наприклад, через те, що в нього не виходить задовольнити партнерку чи партнера, а ця людина повідомляє йому про це агресивно чи висміює його. Знову ж таки, тут важлива індивідуальність. Якщо одного чоловіка не зачепить незлий жарт партнерки про нетривалу ерекцію, і він може також із цього посміятися та зняти напругу, то для іншого чоловіка це може стати травматичним досвідом.

Як міфи про маскулінність впливають на порушення ерекції

Еректильна дисфункція може бути викликана також сексуальною неграмотністю та сліпою вірою в міфи щодо чоловічої сексуальності. Наприклад, міфи про те, що кожен статевий акт має бути феєричним, сильна ерекція – це ознака мужності та спроможності чоловіка, тільки чоловік має бути ініціатором статевого акту та лідером у сексуальних стосунках – усе це додає величезного навантаження до психологічного стану людини. Чоловік від цього втрачає свободу і це напряму впливає на його ерекцію.

Реакція на проблеми з ерекцією в чоловіків може бути різною: від переживання жаху, вини, страху, розгубленості – до повної втрати сексуального потягу. У суспільстві проблема еректильної дисфункції стигматизована, щодо неї вживають застарілу назву – імпотенція. Тому коли чоловік дивиться фільми, гумористичні шоу, чує жарти від когось у компанії, бачить щось у Facebook про імпотенцію, він опиняється в заручниках ситуації. І що довше він у такому стані, то складніше йому наважитися звернутися по допомогу.

У будь-якій проблемній сфері стосунків, яка не обговорюється, виникає можливість щось додумати, дати шанс стереотипам пояснити те, що відбувається

Як правило, чоловіки соромляться говорити про будь-які труднощі в сексуальній сфері, і це теж відіграє велику роль у тому, звернеться чоловік по допомогу чи ні. Саме тому деяким чоловікам простіше купити таблетку для стимуляції, хоча вона й не розв’яже проблему, але людина вже настільки у відчаї, що втрачає здатність критично подивитися на ситуацію. Виходить, що чоловік має проблеми з ерекцією, і замість того, щоб звернутися до лікаря, він іде в секс-шоп і купує якийсь сумнівний препарат. Якби чоловік не боявся, що хтось дізнається про його проблему, або йому не було б настільки важливо не впасти в очах інших людей, то йому було б набагато простіше звернутися до лікаря.

Також важливо відверто говорити про це з партнером чи партнеркою, не вдаючись до звинувачень. У будь-якій проблемній сфері стосунків, яка не обговорюється, виникає можливість щось додумати, дати шанс стереотипам пояснити те, що відбувається. Розв’язання труднощів у стосунках часто стає неможливим, тому що неможливий контакт «я – ти», а є тільки я, твоя слабка ерекція і ти. І тоді все зводиться до звинувачення «ти – імпотент», а все напруження зливається в один симптом. Часто така сама історія відбувається у зворотному напрямку: чоловік починає дорікати жінці, що це з нею щось не так, вона його не збуджує, бо якось не так виглядає.

Натомість варто було б сісти й чесно поговорити про те, що відчуває кожен із партнерів. Чомусь у нас у культурі це здається не дуже прийнятним – ми звикли говорити про гроші, побут, відпустку, а про секс нібито говорити не прийнято.

Що робити

У розвитку психогенного порушення ерекції в чоловіків відіграють роль одразу декілька факторів, тому необхідна співпраця психотерапевта та лікаря – уролога або медика-сексолога. Часто лише психотерапії може бути недостатньо, і потрібно призначити медикаментозне лікування для підтримки певних фізіологічних процесів. Також досить часто відбувається навпаки: уролог не виявляє жодних фізіологічних проблем і направляє людину до психотерапевта.

Якщо людина не має ніяких фізіологічних причин еректильної дисфункції, вона може позбутися проблеми самостійно, але це не завжди працює, адже залежить від психологічних властивостей особистості, від партнерки чи партнера, який може знайти правильні слова та правильну підтримку, від того, в якому середовищі живе людина. Коли власних ресурсів не вистачає, на допомогу може прийти середовище – партнер, друзі, психотерапевт, сексолог, з якими можна відверто поговорити та отримати підтримку. Але, на жаль, одного фактора недостатньо, часто людині потрібне глибоке пропрацювання проблеми, тому саме психотерапевт може допомогти.

Тарас Крупа

засновник LOVESPACE

Зі спілкування чоловіків між собою та з досвіду взаємодії з клієнтами нашого простору знаю, що в більшості випадків чоловіки пліткують на тему сексу. Переважно вони діляться своїми успіхами або досягненнями сексуального характеру, проте не діляться своїми поразками та проблемами. І коли вони розповідають про досягнення між собою, чоловіку простіше сказати не про свої проблеми з ерекцією, а розповісти, що він вирішив для приколу спробувати «Віагру» і був просто «красавчик». Приблизно так і працює сарафанне радіо.

Саме через таке сарафанне радіо до нас приходять чоловіки в пошуку засобів для стимуляції ерекції. Чоловік почув подібну історію від знайомого і думає: «Я теж хочу бути красавчиком». І цьому може бути дві причини. Історія перша: в чоловіка дійсно є якісь психологічні або фізіологічні проблеми, і він хоче вирішити їх таблеткою, як його знайомий чи знайомий знайомого. Він дізнається, де той дістав препарат, як він називається та йде шукати його. Друга історія: в людини насправді немає ніяких проблем із сексуальним здоров’ям, але є якийсь психологічний момент, коли чоловік хвилюється, що щось піде не так. І це трапляється з усіма.

Чому люди взагалі шукають такі таблетки в секс-шопах? Тому що там дешевше, бо нелегально. Звісно, у нашому просторі LOVESPACE таке не знайдеш: ми не продаємо цих препаратів, бо це нелегально. У секс-шопах зазвичай продається дешеве та привезене контрабандою з Китаю, адже для того, щоб продавати подібні препарати, потрібна ліцензія. До того ж, усі ці нелегальні препарати навіть не мають перекладеної інструкції. Але тема чоловічого сексуального здоров’я настільки табуйована й для «шушукання», що люди готові пити незрозумілі нелегальні препарати з інструкцією китайськими ієрогліфами, які мають побічні ефекти, просто тому, що це йому якийсь знайомий порадив або продавчиня сказала: «Це хороша штука». І це з тим, що чоловіки дорожать своїм членом, як зіницею ока.

Коли вони розповідають про досягнення між собою, чоловіку простіше сказати не про свої проблеми з ерекцією, а розповісти, що він вирішив для приколу спробувати «Віагру» і був просто «красавчик»

Проблема насправді дуже глибока: чоловіки соромляться говорити про свої інтимні питання, про те, що десь вони були «не красавчиками» або що в них є проблеми з ерекцією. З цією темою до лікаря йдуть в останню чергу, коли вже припікає. Чому так відбувається? По-перше, тому що є уявлення, ніби в чоловіка не може бути слабких сторін. По-друге, тому що чоловік – це не про задоволення. Ми це дуже яскраво бачимо в роботі, коли продаємо масажери простати. Чоловіки не готові купувати їх для задоволення й мало не 99% клієнтів, які приходять за масажером простати, разів п’ять наголошують на тому, що це їм лікар призначив для медичного масажу. Швидше за все, він навіть не знає, як той медичний масаж має виглядати, але каже це для того, щоб ніхто раптом не подумав, що він не чоловік.

Але коли я консультую чоловіків і кажу: «Я постійно сиджу за комп’ютером, сиджу за кермом, сиджу за приставкою, у мене погіршується кровообіг, і з’являються такі-то проблеми», майже всі відповідають, що в них так само. Коли людина приходить за умовною «Віагрою», а ти їй кажеш, що існують профілактичні методи, які тобі особисто допомогли, наприклад, масажер простати чи гідропомпа, людина може дійсно відмовитися від препаратів. У нас буває так, що люди приходять за таблеткою, а йдуть із масажером простати. Чому так? Бо насправді йому не треба ніяких препаратів, йому потрібне сексуальне здоров’я, а таблетку йому порадили, як швидкий вихід. Але це не вихід взагалі.