Повномасштабне вторгнення загострило потребу українців у психологічній допомозі: у 2023 році запит на неї зріс майже вдвічі в порівнянні з 2022 роком. Проте не кожен, хто потребує підтримки, готовий звернутися до фахівця: часто немає сил, часу, грошей, а пошук психолога викликає ще більший стрес у кризовій ситуації.

Відносно новим у психотерапії є напрям консультування в чатовому форматі. Людина пише повідомлення в комфортному месенджері, а відповідь надає не чат-бот, а професійний психолог. За такою методикою працює платформа професійної психологічної підтримки Krisenchat Ukrainian, яка надала українцям уже понад 22 тисячі безплатних консультацій.

The Village Україна разом із Krisenchat Ukrainian наводять 10 причин спробувати формат психологічної підтримки в чаті.

Хто такі Krisenchat Ukrainian

Krisenchat є найбільшою службою психосоціальної підтримки в Німеччині. Її заснували в травні 2020 року, з того часу фахівці надали понад 120 000 консультацій для дітей і молоді Німеччини. У березні 2022 року Krisenchat запустили свою платформу в Україні.

Нині Krisenchat Ukrainian – це команда з понад 50 фахівців, які працюють як штатні співробітники, а також психологи-волонтери. Консультують вони з найрізноманітніших питань: конфлікти та проблеми в родині чи з партнерами, тривожність, стрес, хвилювання щодо майбутнього, симптоми депресії.

фото: SEDUS STOLL AG

10 переваг психологічної допомоги в чаті Krisenchat Ukrainian

1.

Легше наважитись

Звертатися по допомогу непросто, особливо якщо це ваша перша спроба попрацювати з психологом. Krisenchat Ukrainian спрощує шлях до першого кроку, адже вам не треба шукати сили й час для запису на прийом: можна просто відкрити Telegram або WhatsApp і написати «Привіт». Середній час очікування консультації – приблизно 10 хвилин.

Зображення має ілюстративний характер, учасники та їхні історії вигадані, консультації в чаті відбуваються конфіденційно
  фото: krisenchat

2.

Конфіденційно

Не про всі теми легко говорити, саме тому в чаті Krisenchat Ukrainian не треба надавати жодну особисту інформацію. На початку розмови ви маєте представитися, але необовʼязково разом із тим вказувати справжнє імʼя, можете використати псевдонім. Крім того, щоби позбавити людину зайвого стресу й забезпечити повну конфіденційність, фахівці надають допомогу виключно в межах чату: жодних особистих зустрічей чи дзвінків.

3.

Безоплатно

Різноманітні фінансові витрати часто заважають поставити в пріоритет своє психологічне здоровʼя. Консультації в чаті є безоплатними, а, отже, доступними для всіх.

  фото: krisenchat
  фото: SEDUS STOLL AG

4.

Незалежно від локації

Для приватної розмови з фахівцем не завжди вдається знайти зручне місце. Проте в чаті ви можете створити свій безпечний простір, де би не перебували: чи то в Україні, чи за її межами.

5.

Щоденно й цілодобово

Тривожність, напруга, панічні атаки або нав'язливі думки не мають робочих годин, а підтримка може знадобитися навіть серед ночі. Розпочати чат із психологом можна в будь-який час доби, потрібно лише виділити до години на консультацію. Окрім того, ви можете зупинити спілкування в будь-який момент і написати знову в інший день – просто повідомте про це психологу.

  фото: krisenchat
  фото: SEDUS STOLL AG

6.

Професійно

Усі психологи Krisenchat Ukrainian відвідали великий внутрішній тренінг про особливості психологічного консультування в чаті. Вони перебувають під наглядом висококваліфікованих фахівців із психічного здоров'я, які керуються роками освіти й практики.

7.

Двомовно

На початку розмови ви можете самостійно обрати мову, якою буде зручно спілкуватися. Консультації доступні як українською, так і російською мовами.

  фото: SEDUS STOLL AG
  фото: krisenchat

8.

Толерантно

Психологи Krisenchat Ukrainian надають простір для обговорення будь-яких емоцій чи пережитого досвіду, якими важко ділитися. У чат-консультаціях не засуджують і працюють з українцями будь-якого походження, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, а також із людьми з інвалідністю.

9.

Результативно

Під час консультації в чаті фахівець може надати поради щодо самопідтримки та саморегуляції, які можна використовувати в повсякденному житті. Залежно від ваших потреб, психологи можуть запропонувати вправи для дихання чи розслаблення м'язів – усе, що буде доречним у вашій ситуації.

  фото: SEDUS STOLL AG
  фото: krisenchat

10.

Для людей будь-якого віку

Звернутися по підтримку в Krisenchat Ukrainian можуть українці будь-якого віку. Діти та підлітки не потребують для цього згоди батьків чи опікунів.

Як звернутися до фахівця Krisenchat Ukrainian?

Розпочати консультацію з психологом Krisenchat Ukrainian можна миттєво через Telegram (@krisenchatUA_bot), WhatsApp або SMS за номером (+49)1573599312.

Важливо памʼятати, що чат консультування не замінює довгострокову психотерапію, проте там можна отримати необхідну допомогу в кризовий момент.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ