Жінки-військові, дружини військових, ті, хто живе в зоні бойових дій і на прифронтових територіях, внутрішньо переміщені особи й ті, хто евакуювався за кордон – жінки переживають безліч травмувальних подій, що шкодять психічному здоров'ю й, зрештою, впливають на фізичний стан. Зміни проявляються в різний спосіб: від зупинки менструального циклу до проблем зі шлунком, проте їхньою першопричиною часто є хронічний стрес.

The Village Україна разом із лабораторією CSD Lab розібралися, як стрес впливає на жіночий організм, які симптоми не можна ігнорувати та які аналізи варто насамперед здати, щоби потурбуватися про себе.

Ганна Дудіна

креативна директорка медичної лабораторії CSD Lab


Жінки часто ігнорують щорічні чекапи з різних причин: від відчуття сорому до фінансових обмежень. Натомість медичні обстеження допомагають встановити загальний стан здоров'я, а також обговорити з лікарем будь-які зміни в організмі або симптоми, що можуть виникнути. Для жінок це особливо важливо, оскільки їхнє здоров'я може піддатися впливу таких чинників, як вагітність, менструальний цикл, менопауза й інших.

Регулярне відвідування лікаря та здача аналізів також дає змогу вчасно виявляти й лікувати різні захворювання, зокрема рак, серцево-судинні захворювання й інші хвороби. Поза тим, лікар може запідозрити першопричину негативних змін в організмі, однією з яких буває хронічний стрес, особливо в умовах війни.

Ігнорування хронічного стресу може мати серйозні наслідки для фізичного та психічного здоров'я жінки. Він призводить до виснаження, зниження імунітету, проблем зі сном, а також до погіршення психічного стану, як-от депресія або тривожність, і зрештою може спровокувати серйозні фізичні хвороби. Тому дуже важливо звернутися по допомогу до професіоналів, якщо хронічний стрес став частиною вашого життя.

Як стрес впливає на жіночий організм і чи оборотні його наслідки?

Віктор Досенко

український патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України, керівник відділу розвитку та інновацій CSD LAB


Звідки зʼявляється стрес?

Стрес виробився в процесі еволюції – це фізіологічний механізм, засіб вижити за будь-яку ціну під дією смертельних чинників. Їх називають стресорними, вони сприяють запуску нейро-гуморальної регуляції, що спрямована на мобілізацію всіх ресурсів організму задля виживання. Реальний стрес, що дійсно ставить організм на межу між життям і смертю, трапляється сьогодні в людини вкрай рідко, навіть під час війни.

Цивільні люди зараз піддаються переважно психологічному стресу, адже з боку Росії ведеться професійна робота для порушення психічного здоровʼя наших громадян. Психологічний стрес – це запуск того самого комплексу реакцій на виживання, але не в результаті взаємодії з ушкоджувальним чинником, а в результаті того, що людина, наприклад, прочитала новину про от-от новий наступ на Київ чи потенційне бомбардування й почала безпідставно переживати.

Найкращий спосіб боротися з таким стресом – критичне мислення. Ви маєте навчитися перевіряти інформацію, адже у стані тривоги й невизначеності ефективність існування будь-якого організму – жіночого чи чоловічого – буде гіршою.

Як виникає хронічний стрес?

Хронічний стрес виникає внаслідок тривалої дії ушкоджувальних чинників. У результаті першої взаємодії з таким чинником ми відчуваємо гострий стрес і мобілізуємося, а далі, якщо він продовжує на нас впливати, – виникає хронічний стрес. Умовно, якщо ваш керівник звик хамити зранку, перший раз ви можете злякатися. Потім колеги кажуть, що це його стандартна поведінка, і ви можете піти двома сценаріями: призвичаїтися й не звертати уваги або щоранку реагувати, потрапляючи в ситуацію хронічного стресу.

Симптоми хронічного стресу дуже індивідуальні: окрім іншого, це може бути втомлюваність, роздратованість, поганий неглибокий сон, підвищена частота серцевих скорочень, особливо коли ви пригадуєте стресорну ситуацію. Мозок – це майстер віртуальної реальності, він може показати картинку, якої ніколи не існувало, і помістити нас у стан шоку, хоча нам нічого й не загрожує.

Як стрес стає причиною фізичних захворювань?

За хронічного стресу відбуваються морфологічні зміни в органах, що реагують на стрес. Ідеться про так звану тріаду Сельє. Насамперед збільшується кора наднирників – шар, у якому відбувається продукування гормонів стресу: зростає кількість клітин, які їх виробляють, а, отже й вираженість самого стресу. Цей процес оборотний, але триватиме він певний час: місяці й, можливо, навіть роки.

Гормони стресу з кори наднирників провокують зменшення тимуса – центрального органу імунної системи. Вони, без перебільшення, убивають клітини цієї системи, провокуючи порушення її роботи. Тому що коли вам хтось намагається відгризти голову – організму не до інфекційних захворювань.

Коли стрес нашаровується щодня й переростає в хронічний, ми втрачаємо імунітет. Є чіткий показник, що на це вказує, – кількість натуральних кілерів, що зменшується під час хронічного стресу. Унаслідок цього організм стає дуже вразливим до будь-яких інфекцій. А відбувається це ще й тому, що гормони стресу впливають не тільки на наші клітини, а й на бактерії, що відчувають вразливий стан, активізуються й починають вгризатися в наше тіло, викликаючи захворювання. Це пояснює нескінченні запальні процеси в людей у стані хронічного стресу.

Третя морфологічна ознака хронічного стресу – виразкові ураження слизової оболонки шлунка й кишківника. Це результат самоушкодження соками травної системи слизової оболонки, у якої за стресу погіршується кровопостачання, і важче відбувається процес відновлення. Хронічний стрес провокує кишково-шлункові захворювання, аж до кровотеч. Наприклад, якщо в когось була виразка, вона активізується, людина буде страждати та лікувати її роками, якщо не впливати на першопричину – хронічний стрес.

Як стрес під час війни впливає на жіночий організм?

Стрес може спричинити військову аменорею – це припинення менструального циклу в статевозрілих жінок – як військових, так і цивільних. Така поведінка організму вже була підтверджена на різних театрах воєнних дій. У цьому є певна логіка: механізм менструації запрограмований на продовження людського роду, а як розмножуватися, коли летять ракети й гинуть люди?

Стрес ми сприймаємо органами чуття – бачимо, нюхаємо, чуємо. Після цього ці сигнали обробляються, через спеціальні гормони діють на ділянку мозку під назвою гіпоталамус. А в ньому якраз і виробляються гормони, що регулюють менструальний цикл.

Реакції на хронічний стрес є дуже індивідуальними, бо одні й ті самі подразники люди сприймають по-різному. Це стимулює нас робити певний чекап, бо організм не буде скаржитися на нього, він посилатиме багато різних сигналів і проблем, за якими може ховатися хронічний стрес. Тому ми в CSD Lab розробили важливу новацію в українській лабораторній діагностиці – тест на біомаркери хронічного стресу. Важливо, що це обʼєктивний показник, адже залежно від настрою людини змінюється світосприйняття: вона може почуватися чудово, проте фізично організм досі перебуватиме у стані хронічного стресу.

Якщо діагностика виявить у вас хронічний стрес, лікувати його традиційними способами безглуздо. Сімейний лікар має додати роботу з фахівцем із ментального здоровʼя. І взагалі: знайти свого психотерапевта, з яким буде комфортно, – хороше цивілізаційне завдання для жінки, навіть якщо зараз вона його не потребує.

Який скринінг жінкам не варто ігнорувати?

Загальні аналізи

Якщо жінки не проходять щорічний великий чекап, їм варто зробити хоча б загальні аналізи, результати яких можуть сигналізувати про зміни в організмі. Наприклад:

  • Загальний аналіз крові (ЗАК) – допомагає виявити можливі проблеми з кровотворенням, анемію та запалення.
  • Загальний аналіз сечі (ЗАС) – може виявити проблеми з нирками, сечовивідними шляхами або іншими захворюваннями.
  • Вимірювання рівня холестерину – допоможе виявити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Вимірювання рівня глюкози в крові – може сигналізувати про ризик розвитку діабету.

Будь-які аналізи та призначення треба узгоджувати з лікарем: пити ліки, вітаміни, гормональні чи інші препарати не варто за порадами друзів чи будь-кого іншого.

Крім того, жінки мають щонайменше раз на рік звертатися до гінеколога, щоби зробити скринінг на рак шийки матки, а за направленням лікаря в CSD Lab можна безоплатно пройти ПАП-тест, що є золотим стандартом діагностики цього захворювання.

Оскільки онкозахворювання бувають і спадковими, людині варто раз за життя зробити генетичний аналіз, що покаже, чи має вона мутантні «поламані» гени. CSD Lab роблять розлогий аналіз MyGene PanCancer. У межах нього «читають» понад 500 різних генів, що найчастіше спричиняють спадковий рак. Завчасне знання допомагає пацієнтам передусім модифікувати спосіб життя залежно від потенційної локалізації раку.

Первинний самоскринінг на ПТСР

ПТСР – це психічний розлад, що виникає внаслідок переживання травматичних подій, що ушкоджують психіку. А війна – найефективніший чинник індукції посттравматичного стресового розладу. Нині переважна кількість хворих на ПТСР – чоловічої статі, оскільки більше чоловіків беруть участь у бойових діях. Проте варто знати, що за рівних умов імовірність виникнення ПТСР у жінок вища.

Причиною цього є PACAP – нейропептид, що виробляється під час стресу. Він продукується в різних частинах мозку й тоді, коли ми дійсно контактуємо зі смертоносною ситуацією, і тоді, коли мозок постійно показує нам цей жахливий фільм із травматичною подією. Хворий на ПТСР застрягає в цій картинці, постійно пригадує її, і щоразу разом із цим виробляється PACAP. Цей нейропептид перебуває під контролем естрогенів – жіночих статевих гормонів. Тому рівень експресії PACAP вищий у самок.

Щоби запідозрити в себе ПТСР, варто почати з простої системи первинного скринінгу. Просто поставте собі пʼять запитань із простими відповідями: так чи ні:

  • У вас виникали мимоволі чи уві сні спогади про травматичну подію?
  • Ви намагалися не думати про травматичну подію або намагалися уникати ситуацій, що нагадували вам про неї?
  • Ви постійно насторожі, пильні та готові до несподіванки?
  • Ви відчували відмежування або відірваність від людей, подій, навколишнього світу?
  • Ви відчуваєте провину або не можете перестати звинувачувати себе чи інших у травматичній події, що сталася?

Якщо маєте понад три так, варто звернутися до фахівця з психічного здоровʼя. Що раніше він виявить ПТСР, то раніше ви його вилікуєте. Якщо ні – страх пустить корені в головному мозку й зруйнує його, а зрештою весь організм.

CSD Lab багато працює над розробкою діагностики посттравматичного стресового розладу та привертає увагу до важливості цього питання. Так, у червні планується проведення заходів, присвячених місяцю діагностики та скринінгу ПТСР. Це буде серія мистецьких, науково-популярних і наукових заходів для підвищення обізнаності про розлад і його лікування серед українців.

Біомаркери хронічного стресу

«Біомаркери хронічного стресу» – це комплекс лабораторних досліджень, що можуть вказати на наявність у людини хронічного стресу. Вони допомагають сімейному лікарю своєчасно призначити відповідну терапію, щоби забезпечити організму потрібний захист або ж скерувати пацієнта до профільного спеціаліста.

Біомаркери хронічного стресу варто розглянути, якщо у вас тривожність, безсоння, занепад сил, а також якщо маєте проблеми зі здоровʼям, як-от виразкові ураження слизових оболонок шлунку і дванадцятипалої кишки, інфекційні та запальні процеси й інше.

Загалом важко знайти захворювання, де хронічний стрес не ставив би людину в групу ризику: діабет, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, інсульт та інше. Тому варто серйозно ставитися до змін в організмі, вчасно проходити базові чекапи й звертатися до лікарів, щоби запобігти руйнуванню здоровʼя ще на ранніх етапах.

Дізнатися більше про ціни й аналізи, які роблять у CSD LAB

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ