Російська агресія порушила багато запитань у світу про українців і в нас про себе самих. Що таке ідентичність, нація, національність, як вони формуються та де наше місце в умовах мультикультурного світу?

Щоб знайти відповіді на ці запитання, з 9 до 23 листопада Американський дім у Києві спільно з мережею американських центрів у світі проведе міжнародну онлайн-програму обміну, до якої долучать молодь з України, США, Молдови та Грузії. Учасники дізнаються про культуру, дипломатію та розроблення політики в різних країнах. Подати заявку на участь можна до 31 жовтня.

The Village Україна спільно з America House Kyiv розповідають про деталі програми.

Хто може взяти участь у програмі та як на неї податися?

Прослухати лекції та доєднатися до дискусій можуть учасники віком від 15 років. Участь у програмі – безоплатна. Відбір проведуть на основі конкурсної заявки, яка складається із 16 запитань. Претенденти мають розповісти, як вони розуміють поняття ідентичність, пояснити, навіщо їм ця програма, і розповісти про себе. Під час оцінки враховуватимуть інтерес і мотивацію людей.

У якому форматі відбудеться кемп?

Лекції й обговорення проводитимуть англійською мовою в онлайн-форматі, а сама програма складатиметься з трьох сесій тривалістю одна чи півтори години. Дві загальні дискусії включатимуть виступи спікерів і спільні обговорення з усіма учасниками й організаторами. Крім того, проведуть зустрічі в малих групах, де учасники зможуть ближче познайомитися та поспілкуватися на теми кемпу в неформальній атмосфері.

Які теми порушать під час обговорень?

Спікери й учасники шукатимуть способи формування ідентичності людини та намагатимуться зрозуміти, скільки загалом їх може мати людина. Крім того, вони досліджуватимуть, як на нашу ідентичність впливають географія, клімат, геополітика, ЗМІ, попкультура та пропаганда. А також побачать, як молодь у Грузії, Україні, Молдові та Сполучених Штатах сприймає себе, і презентують свої національні та культурні ідентичності сьогодні.

Хто зі спікерів візьме участь в обговореннях?

Під час програми українська дослідниця культури та мисткиня Маріам Наєм виступить із лекцією «Множинність: ідентичність в Україні сьогодні». Американський професор політології Кріс Грант розповість про національну ідентичність в Україні, Молдові та Грузії та про їхню американську перспективу. Молдовський експерт із соціальної політики Вадим Пістринчук виступить із темою «Незалежна Молдова: у пошуках втрачених ідентичностей». А грузинський дипломат Георгі Бадрідзе поділиться міркуваннями на тему «Я грузин, а тому європеєць».

Що кажуть організатори про кемп?


«Кемп орієнтований на країни, які мають схожий досвід, що надає ґрунт для пошуку майбутніх шляхів розвитку кожної з них. Питання ідентичності східноєвропейських держав зараз гостро стоїть у світі. Важливо зрозуміти, хто ми та як нас бачить міжнародна спільнота. Кемп дасть можливість молоді з чотирьох країн поспілкуватися в неформальній атмосфері та спільно знайти відповіді на ці й інші запитання»,

– розповідають в America House Kyiv.

Для чого брати участь у кемпі?

Під час кемпу ви зможете поспілкуватися з дослідниками, дипломатами, культурологами, фахівцями з питань політики з України, Молдови, Грузії та США. Дізнаєтеся про історичний контекст кожної країни та краще зрозумієте проблеми, з якими стикаються сучасні багатоетнічні держави. Крім того, ви матимете можливість кинути виклик усталеним переконанням і сформуєте особисте розуміння важливих соціально-політичних і культурних питань.

А ще ви знайдете однодумців із різними культурними бекграундами, познайомитеся з культурами, відмінними від вашої, і побудуєте нові дружні зв’язки завдяки груповим обговоренням і розмовам віч-на-віч.

Матеріал підготовлено за підтримки Американського дому в Києві