З головним болем напруги протягом життя стикаються приблизно 80% відсотків населення. Він є найменш агресивним, проте може впливати на працездатність, настрій і загальний стан людини. При цьому, попри його поширеність, навколо нього існує велика кількість міфів. Наприклад, про те, що головний біль напруги краще перетерпіти.

The Village Україна разом із фармацевтичною компанією «Дарниця» розвінчують 5 міфів про головний біль напруги.

Міф 1

Увесь головний біль – однаковий

Загалом найбільш поширеними є первинні головні болі (ті, що не пов’язані з іншими медичними станами – ред.). Серед них: мігрень, головний біль напруги та кластерний головний біль. Найчастішим із них є саме головний біль напруги, із яким протягом життя стикаються до 80% відсотків населення.

На відміну від мігрені, такий біль майже не зустрічається з вираженою інтенсивністю. Найчастіше він слабкий або помірний і триває від 30 хвилин до 7 днів. Від інших різновидів головного болю його можна відрізнити за характером розвитку. Біль напруги двосторонній і монотонний, має стискальний, ниючий характер. Він починається з потилиці, стискає скроні та переходить на передню частину голови. І на відміну від мігрені не супроводжується нудотою, блюванням, фотофобією.

Міф 2

Голова обов’язково болить «від шиї»

І хоча вже багато років існує міф про те, що головний біль сигналізує про проблеми із шиєю та хребтом, це не зовсім так. Наразі всі причини та механізм розвитку головного болю напруги невідомі. Проте вважається, що основними факторами, як правило, є стрес, незбалансоване харчування, проблеми зі сном, емоційне перенапруження, спазми м’язів голови та шиї.

Міф 3

Головний біль краще терпіти

Часто можна почути, що якщо за головного болю вживати ліки, організм поступово втратить здатність боротися з ним самостійно. Проте терплячи головний біль напруги, ви тільки погіршите власний стан. По-перше, симптоми можуть розвинутися та спричинити ще більший біль. А по-друге, через біль ви не зможете сконцентруватися на щоденних завданнях і роботі.

Міф 4

Головний біль напруги може лікувати лише лікар

Головний біль напруги, навіть хронічний (триває до 15 днів на місяць – ред.) можна усунути самостійно. Для цього обирайте фармакологічні та нефармакологічні методи. До перших належать нестероїдні протизапальні засоби (група лікарських препаратів, що мають протизапальну, анальгезивну, жарознижувальну й антиагрегантну дії – ред.). До других – зміна стилю життя: покращення режиму дня, збалансоване харчування, стрес-менеджмент.

Швидко й ефективно полегшити симптоми головного болю напруги можна тільки фармакологічно. У цьому допоможе комбінація ацетилсаліцилової кислоти та парацетамолу з кофеїном. Кофеїн підсилить дію інших інгредієнтів, дасть більш комплексний і виражений знеболювальний ефект. А ось спазмолітичні засоби не включені до міжнародних протоколів лікування найбільш поширених типів первинного головного болю. При мігрені спазмолітики навіть можуть погіршити ситуацію, ще більше розширивши судини.

Якщо ж біль не знімається препаратами або ви вживаєте їх часто, й понад 10 днів без результату, тоді треба звернутися до лікаря-невролога.

Міф 5

Для виявлення причини головного болю необхідно робити повне обстеження

Аби виявити причини головного болю напруги, потрібно уникати факторів, що можуть бути потенційними збудниками. Для кожної людини вони можуть бути індивідуальними, тож спершу варто визначити ті, що впливають саме на вас.

До таких факторів належать:

  • порушення режиму сну (недосип або, навпаки, надмірна тривалість сну)
  • стрес, емоційне перенапруження
  • нерегулярне харчування (зокрема, голод) або окремі продукти
  • різка відмова від кофеїну або засобів, що містять кофеїн
  • певні запахи
  • гормональні зміни

Матеріал підготовлено за підтримки