Після початку повномасштабної війни в Україні збільшилася кількість подагричних артритів. Раніше подагру вважали хворобою панів і багатіїв, які вживали багато жирної їжі й алкоголю, а зараз подагричний артрит спричиняють нерегулярне харчування на фронті й холод в окопах, каже ревматологиня Катерина Заічко. 

У польових умовах не завжди можливо дотримуватися рекомендацій, але допомогти собі можна місцево мазями й знеболювальними всередину. Головне – не намагатись проколоти суглоб і не випускати з нього рідину, каже лікарка. Також допомогти може більш зручне і м’яке взуття.

Захворювання суглобів доволі поширені й у цивільному житті: спричиняти їх може не лише старість, але й аутоімунні хвороби або перенесена інфекція, як-от коронавірус чи вірусні гепатити.

Редакція The Village Україна запитала в сімейної лікарки й ревматологині, чи справді артрит – хвороба літніх людей, чи можуть суглоби боліти «на погоду», чи може після тренування виникати «робочий біль», що саме лікує ревматолог і як зрозуміти, коли час до нього звернутися.

 У новому форматі редакція The Village Україна що два тижні розповідає про найбільш поширені міфи щодо неінфекційних захворювань. Ми вже писали про серцево-судинні, онкологічні захворювання, захворювання легенів, цукровий діабет і захворювання печінки.

Віолетта Лійка

   

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти «Свій. Док»

Катерина Заічко

   

MD, PhD, ревматологиня

Що таке суглоб і як він працює

   

Якщо простими словами, то це місце контакту двох кісток, пояснює ревматологиня Катерина Заічко. Основний функціональний суглоб організму називають синовіальним. З’єднання двох кісток укриті окістям, які мають больові нервові закінчення. Також синовіальний суглоб складається із суглобового хряща й синовіальної оболонки. Деякі суглоби мають також пов’язаний волокнистий хрящ, який називають меніском.

Між кістками є порожнина, оточена суглобовою капсулою, це волокниста сполучна тканина. Ця порожнина також містить синовіальну рідину, яку виділяє синовіальна оболонка.

Саме ця рідина живить хрящ, у якому немає судин. Синовіальна рідина циркулює завдяки руху, а це означає: для живлення хряща потрібно, щоб м’язи регулярно працювали. Загалом різні суглоби мають різне живлення. Основні, синовіальні, живляться через скупчення артерій навколо суглоба (яке ще називають навколосуглобовим сплетенням). 

Не «солі в суглобах»: що таке артрит, остеоартрит і ревматизм

   

«Артро» з грецької – це суглоб, а латинське закінчення itis означає запалення. Тому фактично артрит – це запалення суглоба. Але артрит – це несамостійна хвороба, а загальна назва стану запалених суглобів. 

Причин запалення може бути багато. Це можуть бути аутоімунні хвороби, коли імунітет людини атакує свої ж клітини замість того, щоб з ними боротися (наприклад, ревматоїдний артрит). Також артрит може бути реактивним, тобто виникати після перенесеної інфекції. Спричиняти його можуть хламідіоз, вірусні гепатити В і С, коронавірус, бореліоз (або хвороба Лайма, яку може спричинити укус кліща).

Одна з поширених хвороб суглобів – остеоартрит (його також часто називають остеоартрозом, але це застаріла назва, яку раніше використовували в документах). У народі цю хворобу можуть називати «солі в суглобах». Насправді це не солі, це остеофіти (кісткові виступи, які утворюються на краях суглобів), коментує Катерина Заічко.

За словами ревматологині, раніше цю хворобу вважали виключно такою, яка викликає стирання й утрату хряща внаслідок підвищеного тиску на суглоб і, грубо кажучи, старіння хряща. За кілька десятиліть визначили, що основною причиною остеоартриту є накопичення патологічної речовини в порожнині суглоба й запалення синовіальної оболонки (синовіт).

У контексті розмов про суглоби також часто згадують про ревматизм. Таким терміном характеризують більшість проблем із суглобами, але насправді хвороб суглобів набагато більше.

Здебільшого ревматизм – це діагноз минулого, зараз такі випадки рідкісні, пояснює ревматологиня Катерина Заічко. Коли антибіотики були менш доступними, то стрептококова інфекція могла призводити до гострої ревматичної лихоманки. Серед її ускладнень – ураження суглобів і формування вади серця, яка з часом переростала в хронічну ревматичну хворобу серця. Такі стани називали ревматизмом або ревматичною гарячкою. Ревматизм лікували й продовжують лікувати пеніциліном. Але це не означає, що так само треба лікувати інші хвороби суглобів, які помилково називають ревматизмом, зауважує ревматологиня.

Хто такий ревматолог і як зрозуміти, що потрібно звертатися саме до нього

   

У вузькому сенсі ревматолог лікує захворювання суглобів, а в більш ширшому – захворювання сполучної системи, що включає більш системний підхід: через захворювання суглобів також можуть бути уражені інші органи й тканини, наприклад: нирки, серце, легені – пояснює ревматологиня Катерина Заічко. Діагностика суглобового синдрому може включати понад 150 різних патологій.

Загалом захворюваннями опорно-рухового апарату можуть займатися різні фахівці: травматологи, неврологи, вертебрологи (відносно нова спеціальність, спеціалізуються на захворюваннях хребта).

На практиці людині може бути важко визначити, до якого саме фахівця варто звернутися. Скарга може звучати просто як «болить нога». Тому спочатку можна звернутися до сімейного лікаря, який допоможе спрямувати до вузького спеціаліста, каже сімейна лікарка Віолетта Лійка. Наприклад, дітей зазвичай спрямовують не до травматолога, а до ортопеда. 

У разі скарги на біль у нозі залежно від його ймовірної причини (їх багато: від вимиття кальцію до новоутворень у кістці) сімейний лікар може порадити дообстеження у флеболога (судинного хірурга), онколога, ендокринолога, невролога чи навіть дерматолога, розповідає Віолетта Лійка.

До ревматолога радять звертатися тоді, коли захворювання має не гострий, а хронічний перебіг (тобто пацієнт має скарги більше трьох місяців), додає ревматологиня Катерина Заічко. За гострого болю (наприклад, через травму сухожилку або кістки) найчастіше спрямовують до травматолога.

Як зрозуміти, що час іти до ревматолога

   

Найчастіше люди звертаються до фахівця, коли відчувають біль. Не потрібно терпіти біль у суглобах навіть низької інтенсивності, а за середньої й високої інтенсивності болю (4 із 10 й більше) треба обов’язково звернутися до лікаря, каже ревматологиня Катерина Заічко. Також має насторожити, якщо суглоби болять у спокої, наприклад, уночі.

Крім болю, може турбувати ранкова скутість протягом 20–30 хвилин після пробудження. Це таке відчуття, коли хочеться розрухатися: людина не може просто встати з ліжка й піти, їй спершу треба «розробити» пальці, руки, ноги, пояснює сімейна лікарка Віолетта Лійка. 

На суглобах може з’являтися припухлість, вони можуть стати гарячими на дотик і червоними, це ознаки запалення. Також може триматися температура більше трьох тижнів без чіткої причини, додає ревматологиня. Крім того, людина може відчувати загальну втому, коли робить буденні речі: важко розгинатися, підійматися сходами, відкривати пляшку.

Артрит – це хвороба літніх людей?

   

Ні, є багато аутоімунних захворювань суглобів, під які підпадають молоді й активні люди працездатного віку, каже ревматологиня. Наприклад, хворобою молодих може бути ревматоїдний артрит, який вражає дрібні суглоби рук і стоп. Людям із ревматоїдним артритом може бути важко стискати руки в кулак, застібати ґудзики чи зачісуватися. Ревматоїдний артрит не можна вилікувати, але можна досягти ремісії, додає Катерина Заічко.

Також звернутися до ревматолога варто людям до 40 років, які відчувають біль у спині, який триває більше трьох місяців; ранкову скутість; больові відчуття мають різкий початок, а фізичні вправи не приносять полегшення. 

Чи можуть суглоби боліти «на погоду»?

   

Так, під час похолодання чи перед дощем люди, які мають захворювання суглобів чи просто старі травми, можуть відчувати біль. Зазвичай це пояснюють тим, що синовіальна рідина в суглобі чутлива до змін атмосферного тиску, але це явище потребує більш детального вивчення й наукового пояснення, каже ревматологиня Катерина Заічко.

Чи існує «нормальний робочий біль» у суглобах?

   

Ні, такого поняття немає. Будь-який біль означає, що ви робите щось неправильно, коментує ревматологиня. Часто з «нормальним робочим болем» плутають крепатуру після спортивних занять. Це відчуття болю в м’язах унаслідок відкладання молочної кислоти, яке може виникати, наприклад, тоді, коли людина повертається до спорту після перерви.

Чи можуть бути проблеми із суглобами під час лікування лонгковіду?

   

У людей із COVID-19 майже у 15% випадків може виникати біль у суглобах (або артралгія), але наукових даних про запальні чи ревматичні прояви поки не багато. Загалом підтвердити діагноз вірусного артриту важко, лише 1% усіх випадків гострого запального артриту мають вірусне походження, розповідає ревматологиня Катерина Заічко.  

За її словами, у її практиці масових звернень зараз немає, було більше на початку пандемії. Здебільшого люди звертаються з приводу загострень хвороб на тлі перенесеного коронавірусу. Але в тих, хто звертався вперше, може бути реактивний артрит. У науковій літературі виділяють спеціальний термін, щоб описати цей стан. Він має назву «ревматоїдноподібний артрит через перенесений COVID-19», зазначає ревматологиня.

 Ми розповідали про досвід українців, які досі борються з наслідками коронавірусу, а також разом із лікарем-інфекціоністом пояснювали, хто найбільше схильний захворіти на постковід і наскільки затяжний COVID піддається лікуванню.

«Постковідний синдром може минути й сам (якщо імунна система не активувала аутоімунні захворювання, тоді потрібне лікування). Загалом так багато скарг на суглоби не лише через коронавірус, але й через те, що люди дедалі більше їдять і дедалі менше рухаються», – коментує сімейна лікарка Віолетта Лійка.

За «офісного синдрому» страждає лише спина?

   

«Офісний синдром» – це комплекс симптомів, тож може боліти не лише спина, а й інші групи м’язів і суглобів. Наприклад, відчувати біль можна навіть у кульшовому, або тазостегновому, суглобі, каже сімейна лікарка.

У Фонді для медичної освіти й досліджень Mayo розробили керівництво з ергономіки робочого місця. Згідно з ними, відстань від обличчя до монітора має дорівнювати довжині руки (від плеча до ліктя), запʼястя мають бути рівними, руки на рівні або нижче ліктя, а висота стільця має бути такою, щоб коліна були на рівні стегон.

Крім правильної постави, радять також мати стілець, який підтримує фізіологічні вигини хребта, подбати про якісне освітлення (наприклад, працювати біля вікна), розмістити екран комп’ютера на відстані витягнутої руки. Можна навіть придбати комп’ютерну мишку для підтримки зап’ястя, яка допоможе розподілити точки тиску. Більше порад можна знайти за посиланням.

 Ми також розповідали, чи справді шкідливо хрустіти пальцями й чи «вбиває» біг суглоби.

Чи потрібно здавати «ревмопроби» про всяк випадок?

   

«Ревмопроби» – це набір лабораторних показників, які часто хочуть здати як скринінг на ревматологічну патологію. Насправді «ревмопроби» не є «золотим стандартом», у Європі й США їхні результати не використовують для діагностики, коментує ревматологиня.

«Ревмопроби» «працюють» лише в комплексі з іншими обстеженнями. Тобто самі собою «негативні» «ревмопроби» не виключають наявність патології, а «позитивні» не означають, що в людини є ревматологічна патологія.

Чи можна запобігти артриту, якщо вживати хондропротектори?

   

Хондропротектори, або добавки, що нібито захищають і відновлюють хрящ, популярні серед атлетів і людей, які мають різні форми артриту, але дослідження не підтверджують їхню дію. Так, є певні докази, що хондропротектори можуть помірно зменшити біль за остеоартриту у 20% людей на короткий термін (до пів року), але часом це досить суперечливі дослідження, повідомляли в МОЗ. 

Ба більше, так звані хондропротектори можуть навіть погіршити стан тих, хто їх вживає. Наприклад, комбінація двох найпопулярніших хондропротекторів (ходроїтин сульфату й глюкозаміноглікану) може мати побічні ефекти.

Раніше хондропротектори й справді використовували для лікування остеоартриту, але в останніх рекомендаціях Американської асоціації ревматологів хондропротекторів немає, зазначає Катерина Заічко. «Найчастіше хондропротектори – це БАДи, вони не мають доказової бази для лікування аутоімунних артритів», – додає ревматологиня.

«Хондропротектори – це не стовідсоткове зло, але й не панацея. Деякі лікарі й досі їх призначають. Але найкращий хондропротектор – це здорова їжа, рух і пиття достатньої кількості рідини», – коментує сімейна лікарка Віолетта Лійка.

Якщо дуже хочеться вживати хондропротектори, у МОЗ рекомендують час від часу готувати нежирний холодець, який містить компоненти хрящів та кісток, і доповнювати його великою порцією салату з оливковою олією й гарбузовим насінням.

Чи треба для здоров’я кісток вживати молоко?

   

Є думка, що для здоров’я кісток треба вживати склянку молока на день (молоко містить кальцій, який потрібен для збереження щільності кістки й функціонування кісткової системи). Але необов’язково вживати саме молоко, можна вживати інші продукти, які містять кальцій, розповідає ревматологиня. Це, наприклад, бобові, горіхи, капуста, морепродукти, тофу. 

Чи можна звернутися до остеопатів, щоб вони «вправили», що треба, і біль минув?

   

Остеопатичні корекції не рекомендують у Європейській та Американській спілках ревматологів, каже Катерина Заічко. Ревматологиня рекомендує звертатися до фізичних терапевтів, а також перевіряти наявність медичної освіти у фахівця. Також лікарка радить звертати увагу, чи перевіряє фахівець вашу медичну документацію (наприклад, рентгенівські скани) і запитати в нього, яку саме маніпуляцію він збирається провести.

Профілактика захворювань суглобів

   

Аутоімунні артрити профілактувати неможливо, але можна дотримуватися загальних рекомендацій здорового способу життя й за наявних хвороб суглобів, і для того, щоб їм запобігти.

Наприклад, люди, які мають артрит, можуть вважати, що їм не можна займатися спортом, але це не так. Також їм можна й навіть треба вакцинуватися, коментує сімейна лікарка Віолетта Лійка.

Також варто рухатися принаймні 30–40 хвилин на день, забезпечити собі гарний сон, підтримувати вагу в нормі й намагатися менше стресувати, додає ревматологиня Катерина Заічко. Для здоров’я суглобів можна дотримуватися середземноморської дієти, адаптованої під наші широти, зазначає ревматологиня.