Сезон грипу наближається. За інформацією Центру громадського здоров'я, цього року циркулюватимуть чотири штами вірусу. Найкращий спосіб захиститися від захворювання й ускладнень від нього – вакцинуватися. Цього року в Україні доступно три вакцини від різних виробників: «Джісі флю» (Південна Корея), «Ваксігрип» (Франція) й «Інфлувак» (Нідерланди). Отримати щеплення можна вже, придбавши вакцину в аптеці чи записавшись до приватної клініки.

Ми запитали сімейну лікарку, чому важливо вакцинуватися від грипу, які ускладнення він може мати та хто в групі ризику. І розповідаємо, як поєднувати щеплення від грипу та ковіду.

Дарина Дмитрієвська


сімейна лікарка, співзасновниця ГО «Медичні лідери»

Чому важливо вакцинуватися від грипу щороку?

Щороку на нашій території циркулюють різні штами вірусу грипу. Вони загалом споріднені, але мають відмінності. Вчені збирають та аналізують інформацію про їхнє поширення, щоб прогнозувати основні три-чотири на наступний сезон.

Щепитись від грипу потрібно всім. По-перше, хвороба може протікати тяжко навіть у здорових до того людей, і часом він стає причиною смерті. А по-друге, важливо зменшувати поширення інфекції далі.

Грип може протікати важко, з тривалою гіпертермією (підвищення температури тіла), ломотою, слабкістю, головним болем і болем у горлі. Також він може викликати сильну вірусну пневмонію та зниження сатурації крові (показник рівня кисню в крові). На тлі грипу досить часто приєднується вторинна бактеріальна інфекція на будь-якому рівні дихальної системи та загострюються супутні хвороби.

Будь-які супутні хвороби можуть стати фактором ризику. Найчастіше це:

  • хвороби дихальної системи – астма, хронічне обструктивне захворювання, саркоїдоз,
  • серцево-судинної системи – гіпертонія, атеросклероз, тромбофлебіт,
  • ендокринної системи – цукровий діабет, тиреоїдит.

Чому це особливо важливо в часи COVID-19?

Симптоми цих двох хвороб дуже подібні, хоча можуть бути варіанти й особливості перебігу. Скажімо, протікання грипу досить вивчене за етапністю. Він практично завжди починається з різкого та сильного підвищення температури, тоді як за ковіду температура буває будь-якою – і нормальною, і високою, і зниженою.

Можна одночасно захворіти на ковід і грип. Такі випадки у світі, на жаль, реєструються. Обидві хвороби небезпечні для життя, а в поєднанні спричиняють украй високі ризики смерті пацієнта, бо ускладнюють одна одну.

Коли потрібно вакцинуватися від грипу?

Щепитись варто, щойно з'явилися вакцини, тобто вже. На вироблення антитіл краще мати кілька тижнів до початку піку захворюваності. Але якщо не встигли у вересні-жовтні, варто зробити це все одно.

Які побічні реакції можливі від вакцини від грипу?

Серйозною побічною реакцією на будь-яку вакцину є анафілактичний шок. Однак таких випадків мізерна кількість. Цього не можна передбачити, і на такий випадок після щеплення ви лишаєтесь у медзакладі до пів години. Анафілаксія може статися в кого завгодно на будь-яку речовину, яку ви вживаєте, вдихаєте, контактуєте. І пункт вакцинації – найбезпечніше місце для цього, адже є укладка для першої допомоги та медичний працівник, який її надасть.

Чи є протипокази?

Так, анафілаксія на попереднє введення вакцини.

Хто може отримати щеплення від грипу безплатно?

Зараз вакцинація від грипу не внесена до Державного календаря щеплень, тому вакцини платні. Крім випадків, коли щеплення оплачує роботодавець, страхова, місцева влада громади тощо.

Чи потрібен інтервал між вакцинами від грипу та ковіду?

Поки що діє старий наказ, що передбачає інтервал між вакцинами в кілька тижнів. Щепитися від грипу можна й у проміжку між двома дозами вакцини від ковіду.

Але зараз готується нове рішення на основі міжнародних досліджень, яке зробить можливою вакцинацію від обох вірусів в один день.