За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 2021 року, до 2050 року майже 2,5 мільярда людей будуть страждати від проблем зі слухом тою чи тою мірою. Більше 1,1 мільярда молодих людей піддаються ризику втратити слух через прослуховування музики на занадто високому, небезпечному для слуху рівні гучності.

Постійний галас у місті та гучна музика травмують слух. Але його можна зберегти, якщо знати про правила безпеки й догляду за ним. Запитуємо про це в лікарки-отоларинголога.

Оксана Лазоренко

лікарка-отоларинголог клініки «Меділенд»


Гучність звуку вимірюють у децибелах, і будь-який звук, гучніший 85 дБ, може з часом пошкодити органи слуху. До звуків з гучністю вище 85 дБ відносяться рев мотора мотоцикла, прослуховування музики в навушниках на максимальній гучності, звук фена піднесеного близько до вуха, або звук літака, що злітає. Обмежте час поруч із таким шумом, щоб захистити вуха від пошкоджень.

Шум можна вважати занадто гучним, якщо від нього починають боліти вуха. Або якщо ви відійшли від джерела цього шуму, але все ще сприймаєте навколишні звуки як приглушені чи відчуваєте дзвін у вухах.

Посібник з оцінки рівня гучності

  • 70 дБ і нижче: можна підтримувати й добре розуміти співрозмовника; це норма.
  • 85 дБ: трохи голосніше норми; не перебувайте в зоні такого шуму більше 8 годин.
  • 90 дБ: ліміт часу – не більше двох годин.
  • 100 дБ: доводиться кричати у вухо співрозмовникові; не затримуйтеся більше ніж на пів години.
  • Понад 100 дБ: ви не можете чути інших людей, навіть коли вони кричать; у подібних ситуаціях завжди надівайте засоби захисту.

Як захистити вуха

Якщо ви будете поруч із гучними звуками, захистіть свої вуха. Для цього використовуйте беруші. А якщо ви працюєте в таких умовах, рекомендовано робити перерву що 15 хвилин.

Не слухайте музики в навушниках і машині на максимальній гучності, адже з часом це пошкодить слух і призведе до використання слухового апарата. Кращий спосіб захистити вуха від пошкоджень – зменшити гучність музики до комфортного й безпечного рівня.

Якщо ви відчули зниження слуху на одне або обидва вуха, шум, дзвін у вухах, якомога швидше пройдіть перевірку слуху в ЛОРа або сурдолога. Це допоможе зберегти здоров’я вух й уникнути незворотної втрати слуху.

Якщо вчасно пройти лікування, є шанс відновити частково або повністю слуховий нерв. Але лікування необхідно проводити якомога раніше. Після 1 місяця з моменту зниження слуху лікування майже не ефективне. А після 3 місяців можливо лише скорегувати слух слуховим апаратом або кохлеарним імплантом.

Якщо ви працюєте в умовах підвищеного шуму, часто ходите на музичні заходи й слухаєте гучну музику, перевіряйте слух 1 раз на рік.

Як зберегти слух на музичних заходах

  • не стійте під колонками, це небезпечно для слуху. Також довготривалі звукові вібрації можуть призвезти до порушення мозкового кровообігу та підвищення артеріального тиску;
  • намагайтеся не знаходитися без засобів захисту більше 15 хвилин;
  • надіньте беруші, щоб гучний звук був більш безпечним;
  • після відвідування музичних заходів знизьте навантаження на слуховий нерв, не вмикайте музики в автомобілі, не надівайте навушників, побудьте в тиші. Дайте відпочити та відновитися нервовим клітинам.