Італія та Іспанія – європейські країни, де зафіксовано найбільше хворих на коронавірус. Нині там запроваджено жорсткий режим карантину, за порушення якого карають штрафами. Місцеві не можуть вийти на вулицю без поважної причини, закрито усе, окрім закладів торгівлі.

Лікарка онколог-гематолог Тетяна Скрипець живе у місті Барі, що на півдні Італії. Маргарита Гуркало – терапевтка, зараз перебуває в Іспанії. Лікарки розповідають про те, як живуть країни у період карантину, а також діляться новими дослідженнями щодо коронавірусу Covid-19. The Village Україна публікує короткий конспект їхньої розмови для спільноти «Свій. Док».

Маргарита Гуркало

лікарка-терапевт

Таня Скрипець

лікарка онколог-гематолог

Тетяна: Я зараз в Італії в регіоні Ломбардія, де зареєстровано найбільше випадків захворювання по всій країні. Станом на 18 березня тут 16 200 інфікованих. Варто сказати, що цей регіон найбільш розвинений, має найкращу систему охорони здоров’я, вважається, що тут найкращі лікарі. Але, враховуючи статистику, Ломбардія у прямому розумінні слова загинається: на всіх не вистачає ні тестів, ні персоналу.

Перший офіційний випадок коронавірусу зареєстровано в Італії 21 лютого. А за неофіційними даними, хворі були ще в січні.

Маргарита: Перший випадок в Іспанії було зареєстровано 1 лютого, а за 10 днів – другий випадок. Далі все розвивалось у геометричній прогресії. Так само зростає кількість випадків тепер: щотижня можна очікувати подвоєння попередньої кількості.

Іспанія готується дуже серйозно, усі на карантині, у країні запровадили режим надзвичайної ситуації. Ввели штрафи, які можуть становити від 100 євро до 600 тисяч євро, або від місяця до 11 місяців позбавлення волі.


Обмеження полягає в тому, що на вулицю виходити без особливої потреби не можна, а дітям це категорично заборонено

Виходити можна, якщо треба купити продукти, але лише по одній людині. Також можна піти в аптеку чи до банкомата. Вигулювати собаку дозволено лише біля дому, теж по одному. Ті, хто ходить на роботу, мають спеціальний дозвіл, який дають роботодавці. Переважно це представники професій, робота яких дуже важлива. Наприклад, водії вантажівок, які розвозять продукти. Можна виходити й людям, які доглядають старших людей або осіб з інвалідність. Але потрібно дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і робити це без прямого контакту.

Тетяна: В Італії все те саме. Ввели форми декларацій, де ти вказуєш ім’я, номер телефону та адресу. Ця форма для того, щоб відмічати цілі виходу на вулицю. Наприклад, робочі питання, магазин, аптека або повернення додому.

Тут теж працюють продуктові магазини, можна займатись спортом на відкритому повітрі, небагато людей є на набережній, але усі вони в масках. Перехожих на вулиці майже нема. Транспорт функціонує, але він порожній: у транспорті їздять діти, які зараз на карантині, а у дорослих є автівки. Школи забезпечили дистанційну освіту.

Маргарита: Усе, що робить Іспанія – обмежує прямий контакт, – для того, щоб якомога швидше зменшити поширення захворювання і щоб система охорони здоров'я хоч якось вижила. До прикладу, зараз у Мадриді бракує місць у лікарнях для інфікованих. Готелі починатимуть працювати як лікарні. Не вистачає і медичного персоналу: лікарі та медсестри, які контактували з хворим, мають йти на 14 днів на карантин. Сьогодні просять вийти на роботу лікарів, які вже на пенсії, або інтернів, які закінчують навчальні заклади.

Про симптоми та групи ризику

Маргарита: На UpToDate (медичний ресурс – ред.) відкрили безкоштовний доступ до протоколу з лікування COVID-19. Там є дані, які свідчать, що 99% випадків зареєстрованих були з температурою, далі втома, у 59% хворих – сухий кашель, у 40% зник апетит, у 20% були болі у м’язах, у 31% – складнощі з диханням і у 23% – виділення мокроти (нежить).


Передається вірус повітряно-крапельним шляхом, жити на поверхнях він може до 8 годин, залежно від матеріалів, з яких вони зроблені

Дуже важлива гігієна рук. Особливо, коли вийшли з дому: 20-30 секунд з милом під проточною водою.

Тетяна: За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірус передається, коли людина кашляє або чхає. Частинки вірусу можуть залишатись у повітрі ще деякий час, тому рекомендовано дотримуватись дистанції та перебувати на відстані одне з одним від двох метрів.

Чому в Іспанії та Італії реєструють так багато випадків?

Маргарита: Бо дуже якісна діагностика. Жителі Іспанії та Італії – це люди, у яких високий показник довголіття. Багато випадків фіксують у тих, кому за 70 років. Переважно саме вони помирають від вірусу.

Тетяна: Італія та Іспанія – це дві нації, які мають найбільший контакт до тіла. Вони дуже соціальні, ходять у бари, спілкуються, грають у шахи, тому велику роль у поширенні вірусу відіграла їхня активна комунікація.

Маргарита: 


Мені не подобається, що багато людей не хвилюються, що можуть постраждати від коронавірусу

Пояснюючи це тим, що вони не в зоні ризику. 3% населення – це літні люди. Якщо нічого з цим не робити, то 15% з них загинуть. Це навантаження на систему охорони здоров’я. І коли хворіє хтось молодший, він не зможе отримати допомогу через те, що літні люди будуть у лікарні.

Моїй сестрі 35 років, у неї немає хронічних захворювань. Її симптоми почались з головного болю, і їй здавалось, що у неї підвищується температура, але вона була 36,9. Ми зателефонували лікарці, яка порадила моніторити симптоми та нікуди не виходити. Також максимально обмежити контакти з сім’єю та спостерігати за своїм станом.

В Іспанії є номери гарячої лінії, куди треба телефонувати, якщо є температура 37.5 чи 38 та інші симптоми вірусу. Ми телефонували туди кілька разів, але так і не додзвонилися. Вирішили не продовжувати, оскільки є люди, які більше потребують допомоги.


Варто зазначити, що якщо симптоми досить легкі, то ніхто не буде робити тест

Порадять моніторити ситуацію, стежити за своїм станом і в разі його погіршення телефонувати у «швидку» або на гарячу лінію. Тоді вже зроблять тест і за потреби госпіталізують.

Тетяна: Люди мають думати не лише за себе, тут я процитую спікера з конференції ВООЗ: «Це не проблема однієї країни, це не проблема однієї людини, це справа всіх». На питання, чому закривають кордони, відповідають: щоб бачити конкретні країни, де вірус циркулює найбільше. Політики мають розуміти, що це проблема не лише сфери охорони здоров’я.

Маргарита: В Іспанії карантин спершу був запланований на 14 днів, але зараз ми чекаємо новин від влади, що його продовжать. У чому небезпека вірусу? У тому, що безсимптомний інкубаційний період може протікати протягом 14 днів і в деяких випадках навіть більше. Навіть сидячи в карантині, ми будемо реєструвати нові випадки.

Тетяна: За неофіційною інформацією, інкубаційний період коронавірусу розтягнувся до 28 днів. Від кожного останнього зареєстрованого випадку можна додати ще +14 днів. Поки ми не отримаємо жодного нового пацієнта, то не зможемо не додавати додаткових два тижні.

Текст: Наті Авдєєва, Віра Стадник