Чи існує безпечна доза алкоголю для вагітних? Чи справді не можна різко кидати курити? І як правильно займатися спортом під час вагітності? Розпитали в лікарки про основні заборони та рекомендації для вагітних жінок.

Наталя Лелюх

лікарка акушер-гінеколог, засновниця «Жіночого клубу»

МОЖНА:

Займатися спортом

Якщо порівнювати вагітність і олімпійські змагання, то в них багато спільного: тривала підготовка і фінішний ривок. Уявіть, що спортсмен, якому за 9 місяців треба показати найкращий результат, лягає в ліжко і безперервно їсть смаколики, мотивуючи це тим, що йому треба економити сили й набиратись енергії. Як думаєте, які результати на змаганнях він покаже?

Вагітність – це не привід лягати в ліжко і нічого не робити. Але через гормональну перебудову і зміни в обміні речовин тренування у цей період мають свої особливості.

  • За 40 хвилин до тренування варто з’їсти банан, кілька сухофруктів чи трохи ягід – це легкі швидкі вуглеводи, які додадуть енергії. Адже у вагітних швидше падає рівень цукру під час фізичних навантажень.
  • Гормони вагітності можуть стати причиною травмування суглобів. Тому обов’язково потрібно використовувати фіксувальні бандажі на коліна, особливо під час силових тренувань.
  • Протипоказання для занять визначає лікар. Насправді їх не так багато: кровотечі, гострі хвороби, неконтрольований тиск, хронічні захворювання з непрогнозованим перебігом чи загострення травм.
  • Щоб кожне тренування принесло користь, вагітна повинна відчувати, що її м’язам важко.

Харчуватися правильно

Жіночі журнали і блогери часто роздають рецепти «правильної» дієти під час вагітності. Але жінкам, які чекають дитину, потрібно лише корисно та збалансовано харчуватись. А це дуже легко, якщо дотримуватися простих правил.

  • Вживати просту їжу.
  • Уникати незвичних і нових продуктів, смаженого та копченого.
  • Пити достатньо рідини: це зменшить нудоту на початку вагітності та знизить ризик закрепів пізніше. Не думайте, що проста вода буде сприяти набрякам. Вони стаються через обмежений рух та їжу, в якій мало білка.
  • Якщо ви веган або сироїд, треба перевіряти рівень феритину і вітаміну В12 в крові. Якщо вміст їх низький, варто вживати залізо і В12 додатково у вигляді ліків. Але призначати ці препарати повинен лікар після відповідних аналізів.
  • Їжа мами не викликає алергії в дитини. Вагітній треба ознайомлювати малюка з різними корисними продуктами. Звичайно, якщо в жінки є алергія на арахіс чи мед, то не треба наражати себе на небезпеку заради ознайомлення дитини з цими продуктами.
  • Після 20 тижня вагітності треба зменшити об’єм порцій і не лягати відпочивати після їди, щоб уникнути печії.
  • Головне правило харчування під час вагітності: кількість калорій повинна відповідати вашим енергетичним витратам і не перевищувати 2000-2300 кілокалорій на день.

Подорожувати літаком

Якщо вагітна жінка не має індивідуальних протипоказань для перельоту, а їх визначає лише лікар на прийомі, то 1-2 перельоти суттєво не впливають ні на дитину, ні на перебіг вагітності. Такі висновки зробив у 2018 році Американський коледж акушерів і гінекологів (ACOG).

Вплив шуму, радіаційного фону та вібрації може бути шкідливим для тих, хто літає багато і часто. Тому вагітні стюардеси в групі ризику.

Перед перельотом варто проконсультуватись з лікарем. Летіти рекомендують у компресійних панчохах, навіть якщо у вагітної немає варикозної хвороби – так можна уникнути сильних набряків. Пити чисту воду й так планувати свій час, щоб була можливість відпочинку після перельоту. Водночас у більшості авіакомпаній заборонено брати на борт пасажирку після 36 тижня вагітності.

НЕ МОЖНА:

Вживати алкоголь

Не існує безпечної дози алкоголю під час вагітності. Жінка дізнається, що вона чекає дитину зазвичай на п’ятому тижні, а це вже кінець першого місяця. І саме на початку вагітності алкоголь може бути дуже шкідливим для плоду.

Якщо жінка не застосовує надійної контрацепції, кожен її цикл потенційно може привести до вагітності. І дія алкоголю на початку може навіть спричинити фатальні наслідки. Печінка плоду формується протягом усієї вагітності, а дитина в утробі ще не здатна вивести алкоголь зі свого організму.

Нервова система закладається у перші два місяці, але формується протягом усієї вагітності: алкоголь може нашкодити їй і призвести до проблем із психічним, фізичним та емоційним розвитком дитини. Навіть келих вина для плоду можна прирівняти з важким похміллям у дорослого.

Палити

Кидати курити треба, щойно побачите дві смужки на тесті про вагітність. А ще краще, як тільки вирішили завагітніти. Ідеально – не починати палити взагалі.

Інформація про те, що не можна кидати палити різко під час вагітності – міф. З погляду фізіології буде лише короткочасний закреп, бо ваше тіло звикло до ранкової кави і цигарки як до традиційного проносного засобу. Тому, коли ви перестанете збуджувати рецептори кишківника щоранку – вони розслабляться і будуть лінуватись.

Здебільшого негативні наслідки під час різкої відмови від цигарок – лише психологічний дискомфорт для жінки. Але треба розуміти, що він буде ще більший, якщо вагітність буде завмерлою або дитина народиться передчасно, з низькою масою тіла та поганою адаптацією до зовнішнього світу. А саме ці проблеми викликає у дітей тютюнопаління мами.

Призначати ліки самостійно

Вагітна жінка має в собі ще один організм, в якого інший метаболізм: своя печінка розміром три міліметри і свої нирки, які ще не вміють працювати так добре, як у дорослого. Тому дитину від впливу ліків захищає плацентарний фільтр, який не пропускає багато препаратів і є додатковим захистом.

Будь-які ліки, перш ніж потрапити до споживача, проходять безліч досліджень і затверджень. Перетворення препаратів у тілі людини ретельно досліджують, а всі побічні ефекти чітко вимірюють і занотовують. Але точно зрозуміти дію препаратів дослідники не можуть з етичних міркувань.

Тому будь-які ліки під час вагітності повинні мати «залізобетонні» показання для призначення. Ліки повинні бути ліками, а не БАДами та гомеопатією. І кожен препарат призначає лікар, а не гугл і фармацевт.

У червні 2019-го в Україні стартувала кампанія «Не_винна вагітність»,  яку спільно реалізовують Всесвітня організація охорони здоров’я в Україні та МОЗ. Основна мета – розповісти про шкоду вживання алкоголю під час вагітності.

Фото: Наталія Лелюх

Ілюстрація: кадр з фільму «Джуніон» (1994), Universal Pictures