Якщо ви досі не підписали декларацію із сімейним лікарем – пояснюємо, чому це варто зробити. А ще разом із заступником міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком відповідаємо на найпоширеніші запитання щодо медичної реформи.

Павло Ковтонюк


заступник міністра охорони здоров’я

Чи можу я отримати медичну допомогу, якщо досі не підписав декларацію?

Так, але це більш складний шлях до медичних послуг. Усі послуги первинної медичної допомоги, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, можна отримати без декларації за місцем проживання до липня 2019 року включно. До цього часу всі комунальні медзаклади будуть отримувати оплату від Національної служби здоров’я (це орган, який оплачує медичні послуги за новою системою) за пацієнтів, які проживають на території медзакладу і ще не підписали декларацію.

Це закінчиться в липні 2019 року. Відтак отримати довідку в басейн чи провакцинуватися у дільничного лікаря стане неможливим: доведеться укласти декларацію або йти в заклад, де ці послуги надають платно.

Важливо: ніхто не залишить без медичної допомоги пацієнтів у невідкладному стані. Для отримання невідкладної допомоги можна звернутися у будь-який медичний заклад України. У критичних випадках варто викликати екстрену медичну допомогу, декларація на її надання не впливає.

Я зобов’язаний підписати декларацію з лікарем у клініці за місцем прописки?

На щастя, ми вже не в СРСР і «прописка» в новій системі охорони здоров’я не значить абсолютно нічого. Ви маєте право вільно обирати лікаря в будь-якому закладі по всій країні. Навіть якщо живете на Подолі, можете обрати лікаря на Троєщині або в іншому місті, наприклад, Ірпені, Ужгороді, Краматорську чи Чернігові.

Ви також можете підписати декларацію зі своїм дільничним лікарем, якщо він вас влаштовує. Це питання зручності та здорового глузду. Обираючи лікаря у віддаленому від дому медзакладі, врахуйте, чи зручно вам буде їхати на прийом. Обмежень не існує, а вибір залишається за вами – МОЗ у цей процес не втручається.

Головна умова – заклад має працювати з Національною службою здоров’я. Сьогодні такі договори мають уже майже 100% комунальних закладів первинної медичної допомоги та понад 200 приватних медзакладів та лікарів-ФОПів.

Я можу потрапити на прийом до лікаря вузької спеціалізації без підписаної декларації?

Потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста, наприклад, лора чи хірурга, не можна без скерування сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Так працює наше законодавство. Але його всі ігнорують, безпосередньо звертаючись до потрібного фахівця.

З другої половини 2019 року запрацює програма «Безкоштовна діагностика», яка поверне забуті для всіх правила. Потрапити до вузькопрофільного лікаря і отримати безкоштовну послугу від нього без направлення буде неможливо. За таке звернення доведеться заплатити пацієнту.

Деяких спеціалістів (наприклад, гінеколога) та у визначених випадках можна буде відвідати без скерування. Пацієнт сам обиратиме медичний заклад і лікарів, де буде отримувати медичні послуги. Національна служба здоров’я оплатить їх там, де вони будуть надані.

Навіщо потрібні саме такі правила? Тому що сімейний лікар, терапевт чи педіатр для дитини повинні бути основною точкою входу в медичну систему. Саме вони мають знати про ваше здоров’я все та бути менеджерами вашого лікування.

До якого часу потрібно підписати декларацію?

Лікаря можна обрати і змінити будь-коли. Немає дедлайну, кінцевої дати, завершення реформи чи судного дня. Оголошення з вимогами «терміново укласти декларацію до 1 грудня, січня чи травня» – це провокація і самодіяльність лікарів, які хочуть заманити до себе більше пацієнтів не дуже прозорим способом.

Робіть обдуманий вибір. Але з пошуками лікаря варто поспішити, щоб мати змогу обрати саме того, хто підійде вам. Якщо вас примушують підписати декларацію чи відмовляють у невідкладній допомозі, телефонуйте 16-77 у контакт-центр Національної служби здоров’я України. Вони допоможуть нагадати медзакладам про їхні обов’язки.

Чи можу я взагалі не підписувати декларацію?

Медична реформа передбачає вільний вибір лікаря для кожного й, відповідно, вільну його зміну.

Але уявіть, що ваше здоров’я – це ваш бізнес. Сімейний лікар – ваш безкоштовний бізнес-консультант, який бачив тисячі таких кейсів. Звичайно, ви можете керувати здоров’ям-бізнесом самостійно. Але, повірте, лікар знає всі труднощі та підводні камені набагато краще.

Окрім того, в новій системі охорони здоров’я сімейний лікар – це перепустка для отримання безплатних медичних послуг у комунальних і деяких приватних закладах. Тож відмова від сімейного лікаря – це відмова від гарантовано оплачених із ваших податків медичних послуг. Від безкоштовних консультацій спеціалістів, скринінгу захворювань і безплатного доступу до медичної системи.

Я зможу змінити сімейного лікаря після підписання декларації?

Так, для цього не потрібно йти до попереднього лікаря і розривати декларацію. Достатньо просто підписати нову – дані оновляться через електронну систему. Уже наступного місяця ваші гроші «підуть» від попереднього спеціаліста до нового терапевта чи сімейника.

Чи можна підписати декларацію онлайн?

Можливості укладати декларації онлайн поки немає. З часом ми плануємо запуск онлайн-кабінету пацієнта в електронній системі охорони здоров’я, де можна буде підписати договір онлайн.

Із сімейним лікарем вам потрібно буде довго й методично працювати над вашим здоров’ям. Тож радимо піти до нього особисто, познайомитися, поставити йому важливі для вас запитання й зробити правильний вибір.

Я можу підписати декларацію із сімейним лікарем у приватній клініці?

Сьогодні уже понад 200 приватних медичних закладів та приватних лікарів (ФОП) надають пакет послуг первинної медичної допомоги безплатно за декларацією. Ці послуги за договором гарантовано щомісячно оплачує Національна служба здоров’я, тобто держава, за кожного, хто підписав декларацію у цих медзакладах.

Консультації, довідки, базові аналізи, кардіограма та інші послуги приватні заклади надають безкоштовно. Знайти таку клініку, яка підписала договір з НСЗУ, можна тут.

Що таке електронна картка пацієнта і як вона працюватиме?

Перескочити від паперових карток до такого кабінету за рік дуже складно. Але перші кроки до діджиталізації медичних даних зроблять уже цього року.

Навесні 2019 року сімейні лікарі, терапевти і педіатри починають вносити записи про візити пацієнтів в електронну систему охорони здоров’я. У липні в рамках програми «Безкоштовна діагностика» цей процес стартує на рівні спеціалістів у поліклініках. 2020-го – у стаціонарах.

Медичну інформацію пацієнта зможе побачити лише його сімейний лікар або лікар-спеціаліст, до якого скеровуватимуть на діагностику. Вся особиста інформація буде в безпеці – у захищеній центральній базі даних.

Чи зможете ви подивитися свої дані? На першому етапі – ні. Для пацієнта за потреби будуть роздруковувати набір даних, наприклад, запис про візит. Планується, що згодом через кабінет пацієнт зможе отримати доступ до своїх даних.

Які послуги в державній поліклініці зараз є безкоштовними, а за що треба платити?

«На папері» медичні послуги в державних і комунальних медзакладах безкоштовні для всіх. Але в реальності пацієнт часто платить з кишені за аналізи, плівки, шприци та інше. Зміни в охороні здоров’я передбачають замість абстрактної «безкоштовної медицини» визначений гарантований пакет медичної допомоги, яка надається пацієнту безкоштовно. Це оплачує Національна служба здоров’я.

З початку квітня 2018 року, підписавши декларацію із сімейним лікарем, ви отримуєте право на безлімітну кількість послуг первинної допомоги: це діагностика, планова вакцинація, ведення неускладненої вагітності, оформлення довідок, невідкладна допомога, а також низка аналізів і досліджень.

З 1 липня 2019 року зі стартом програми «Безкоштовна діагностика» доступний набір безплатних послуг розшириться ще на кілька десятків діагностичних послуг: аналізів, ендоскопії, операцій одного дня тощо.

За що потрібно платити?

Є законодавчо визначений перелік послуг, за які комунальні медичні заклади можуть брати плату з пацієнтів. Це немедичні або не критичні для здоров’я, часто косметологічні чи lifestyle-послуги, наприклад:

  • Оздоровчий масаж
  • Оздоровча гімнастика
  • Бальнеологічні процедури
  • Стоматологія, окрім дитячої та екстреної
  • Підбір окулярів, послуги логопеда
  • Щеплення поза календарем щеплень

Крім того, медичні заклади можуть вимагати оплату за консультації спеціалістів без скерування сімейного лікаря. Важливо, що вона можлива лише в правовому полі – через касу за затвердженими тарифами. Обов’язково вимагайте чек про оплату.

Ілюстрації: ilikes