Петиція з вимогою законодавчо врегулювати доступ до медичного канабісу з’явилася на сайті Верховної Ради 30 січня. Автори вимагають забезпечити право людини на доступ до ефективних лікарських засобів, зокрема і тих, що виготовляють на основі конопель. І також дозволити дослідження коноплі в Україні, яке наразі під забороною. За підрахунками, у нашій державі приблизно 2 мільйони людей, яким допомогло б лікування препаратами на основі медичного канабісу.

За два дні за петицію проголосувало понад 7 тисяч людей. Щоб її розглянули народні депутати, потрібно ще 18 тисяч підписів.

The Village Україна розпитали в організацій, які публічно підтримують петицію, що означає легалізувати медичний канабіс в Україні та що це змінить.


Тарас Ратушний

речник ГО «Українська асоціація медичного канабісу»

Канабіс – це рослина, у якій є низка активних компонентів. Сьогодні їх відкрито понад 100, і лише один з них має психоактивну дію. Решта речовин такого ефекту не має, але вони є досить дієвими в лікуванні різних хвороб. Під медичним канабісом ми розуміємо цілий спектр медичних препаратів, різних фармацевтичних форм на основі активних речовин, що містяться в рослині, вони можуть мати або не мати психоактивну дію.

Зараз в Україні є лише один формат обігу канабісу – незаконний.  Відтак у нас поза законом навіть ті канабіноїди, які не мають психоактивного ефекту, але походять з рослини, яку вважають «особливо небезпечним наркотиком». Легалізація коноплі в медицині означає створення законного обігу таких ліків – обмеженого та контрольованого.

Потрібно ухвалити відповідний закон, який передбачатиме порядок використання канабісу для наукових досліджень і в медицині. У ньому будуть зібрані ті правила, які відрізнятимуть незаконний обіг коноплі від законного.

Ми говоримо про те, що є проблема, і ця проблема полягає у порушенні конституційних прав близько 2 мільйонів українців. Це пацієнти, яким наявні в Україні методи лікування не допомагають або не дають достатнього ефекту. Якщо порівнювати з методами, що практикують в інших країнах, де обіг медичного канабісу врегульований.

В Україні є все необхідне, щоб почати дослідження та виробництво якісних препаратів на основі канабісу і стати конкурентоспроможними на цьому ринку. Про це говорять фармацевти, медики і виробники ліків. У нас є вчені, які досліджують канабіноїди, але роблять вони це в США, ОАЕ та Ізраїлі. Тому ця галузь є перспективною як у лікуванні, так і для економіки країни.

Індустрія медичного канабісу не повинна асоціюватися з чимось незаконним. Ми створили петицію, бо вважаємо, що це дієвий механізм розв’язати проблему. Якщо петиція набирає 25 тисяч голосів, то Верховна Рада бере її в роботу, або надає офіційну відповідь, чому це неможливо реалізувати.

Останній варіант ми навіть не розглядаємо. Тобто з 25 тисяч підписів, дискусія, яка нині відбувається в медіа чи соцмережах, автоматично переходить на експертний рівень і закінчується вирішенням проблеми поточним складом українського парламенту.


Дмитро Ісаєв

кандидат біологічних наук, дослідник медичного канабісу

Медичний канабіс призначає лікар, його використовують з лікувальною метою. Якщо використання рекреаційне (для задоволення), то та сама рослина буде називатись марихуаною.

Сьогодні канабіс у медицині застосовують як знеболювальне для важкохворих. Такі препарати підвищують апетит у хворих на анорексію. Рослина має перспективу і в лікуванні раку, розсіяного склерозу, хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера та ще низки неврологічних та імунних недуг.

Про перспективу канабісу як медичного препарату свідчать результати тисячі наукових досліджень з усього світу. Українські вчені теж беруть участь у створенні подібних лікарські засобів, але не в Україні. За підтримки держави наші науковці могли б швидко розробити канабіноїдні препарати для клінічних досліджень, якими б лікувались звичайні пацієнти.

Попри велику кількість досліджень, що показують позитивний ефект канабісу, нам багато ще невідомо. Заборона його обігу призвела до обмеженої кількості досліджень. Тому я закликаю всіх небайдужих підтримати петицію про державне регулювання досліджень канабіноїдів та їх медичного використання.


Тетяна Кузьменко

прес-аташе конопляного Маршу Свободи

В Україні приблизно 2 мільйони людей потребують ліків на основі канабісу. Йдеться про хворих на артрит і ревматизм, астму, хворобу Альцгеймера, хорею Гетінгтона, хворобу Паркінсона, герпес, виразки. Препарати на основі коноплі поліпшують стан хворих при втраті ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, при різних формах склерозу та багатьох інших важких хворобах, хронічному болю, епілепсії, анорексії, посттравматичному синдромі, захворюваннях імунної системи.

Чинний юридичний статус канабісу порушує права людини на доступ і використання ефективних лікарських засобів. Ідея врегулювати застосування коноплі для науки та медицини не має публічних опонентів. Є певний супротив бюрократії. На це питання не звертали уваги і через слабку зацікавленість і мобілізацію населення.

Після легалізації медичної марихуани люди, що живуть з тяжкими захворюваннями, отримають доступ до ефективного лікування. Медики отримають змогу поліпшувати стан пацієнтів, а не просто фіксувати та спостерігати за його погіршенням. Отже, страждання хворих будуть припинені.

Українські науковці та лікарі нарешті перебуватимуть на одному рівні зі світовою наукою. Буде створено нові робочі місця та відкрито нову перспективну галузь. Бо нині ситуація така, що українські вчені можуть тільки спостерігати за роботою своїх колег у цивілізованих країнах світу.


Наталія Гуран

голова ГО «Ліки Контроль»

Метою нашої організації є інформування людей про доступ до якісних, безпечних, ефективних та доступних лікарських засобів. Ефективність застосування препаратів на основі медичного канабісу доведена і дозволена в країнах із набагато жорсткішим рівнем контролю якості лікарських засобів, ніж в Україні.

На жаль, трапляються ситуації, коли вилікувати пацієнта неможливо, але це не означає, що він повинен страждати від болю. Більший вибір знеболювальних препаратів для пацієнтів, зокрема на основі коноплі, покращить якість життя і самих пацієнтів, і їхніх родин. Тому ми підтримуємо ініціативу законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини.


Сергій Адамчук

співзасновник БФ «СтопРак»

Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу – це реалізація їхнього права на медичну допомогу. При сьогоднішній ситуації в медицині, особливо щодо допомоги важкохворим, потрібно вийти на рішення, які допоможуть підвищити ефективність лікування та якість життя цих людей.

Це нормальна світова практика, зокрема у Великій Британії, Нідерландах, Італії та інших країнах. Звичайно, як і будь-які медичні препарати, вони можуть мати побічний ефект, тому лікарі повинні виважено призначати їх пацієнтам.


Уляна Супрун

виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я

Застосування наркотичних речовин у будь-яких цілях, навіть у медичних – складна тема. Тому нею легко маніпулювати, навіть коли йдеться про життєво потрібну допомогу пацієнтам.

На сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було застосовувати в медичних та наукових цілях. Чи виправдане таке використання? Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так.

Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його в медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика.

Медичний канабіс має і побічні ефекти – запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинну та дихальну системи. Тож лікар передусім зважує користь і ризики застосування таких медикаментів і призначає їх лише у разі крайньої потреби.

Доступ пацієнтів до препаратів на основі коноплі – це реалізація їхнього права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині.

(Власний коментар щодо легалізації медичного канадісу Уляна Супрун опублікувала на Facebook)