Найдієвішим способом уникнути грипу та ускладнень від нього є вакцинація. Редакція розпитала в імунологів про принцип дії вакцини, наскільки ефективна та безпечна вакцина проти грипу.

Віра Гаєвська

лікарка-імунолог, кандидатка медичних наук

Як створюють вакцину

Штами вірусів, які містяться у вакцинах проти грипу, підбирають упродовж року на наступний епідеміологічний сезон. У США існує спеціальний інститут, який вивчає поширеність видів грипу, їхні підвиди та прогнозує, які штами будуть найпоширенішими наступного сезону.

На основі цих досліджень для кожного регіону в липні-серпні підбирають ті підтипи вірусів, які будуть містити ці вакцини, й тоді вже виготовляють сам препарат.

Вакцина проти грипу щороку змінює свій склад. Зараз в Україні доступні два види: «Ваксігрип-Тетра» та «Джісі Флю». Вони абсолютно безпечні та захищатимуть нас увесь сезон.

Наприклад, вакцина Джісі Флю» на сезон 2018-2019 року містить три типи вірусів: це тип A/Michigan, A/Singapore і тип B/Colorado. Що цікаво, штам Мічиган – це майже той самий вірус, який у 2012 році називали «свинячим грипом», однак модифікований і складніший.

Тому цього року особливо радять звернути увагу на вакцинацію від грипу.

Кому обов’язково потрібно вакцинуватись

Обов’язково потрібно проводити щеплення від грипу лікарям, учителям, людям похилого віку, вагітним жінкам у 2-3 триместрі та людям з імунними захворюваннями, що приймають спеціальну терапію.

Також вакцинацію від грипу варто робити людям із хронічними захворюваннями легенів та легеневими патологіями, наприклад, бронхіальною астмою, та людям із серцево-судинними захворюваннями. Всі вони є в групі ризику.

Побічні ефекти вакцини

Перед вакцинацією обов’язково треба піти на прийом до сімейного лікаря чи терапевта. Спеціаліст визначить, чи можна робити щеплення, та з’ясує, чи немає в пацієнта алергії на компоненти вакцини.

Вакцина проти грипу є однією із найбезпечніших. Це вбитий вірус, який має мінімальні побічні дії. Зазвичай це може бути місцева реакція на місці ін’єкції: почервоніння та печіння.

Також допускаються загальна слабкість, незначні прояви інтоксикації, тобто озноб або незначне підвищення температури. Але всі ці симптоми не завдають шкоди і повністю зникають упродовж 2-3 днів.

Одним із найнебезпечніших ускладнень, яке може бути після вакцини – це алергія на один із компонентів. Це може бути набряк гортані, який супроводжується утрудненим диханням, запаморочення. При таких симптомах потрібно якнайшвидше звернутись до лікаря.

Чи може вакцинована людина захворіти

Вакцина проти грипу починає діяти за 15-20 днів після щеплення. За цей час організм встигає виробити антитіла до штамів вірусу. Але у цей період також можна захворіти на грип, навіть той, від якого провакцинувались. Бо організм ще не виробив потрібного захисту. Тому щеплення радять робити у жовтні, до початку епідемсезону захворюваності на грип.

Через саму вакцину захворіти нереально. У препараті використовують інактивовані (вбиті) віруси, які не можуть заразити людину. Вони лише навчають імунну систему, як правильно захистити організм від того чи іншого штаму грипу.

Вважається, що ефективність вакцини проти грипу становить близько 50%. Людина може заразитись вірусом після вакцинації, наприклад, коли організм недостатньо багато виробив антитіл або коли концентрація вірусу була дуже великою. Але тоді симптоми будуть легкими і хвороба мине, як звичайне ГРВІ.

Найважливіше, від чого захищає вакцина – це ускладнення, які можуть бути дуже небезпечними, а іноді призводять до смерті.

Як отримати вакцину

Спершу потрібно обов’язково сходити на прийом до терапевта чи сімейного лікаря. Він огляне та з’ясує, чи немає у людини протипоказань або алергії на один з компонентів вакцин. Українські лікарі також призначають загальний аналіз крові, щоб убезпечити себе від негативних реакцій на вакцину. Однак за міжнародними протоколами це не є обов’язковим.

Якщо у пацієнта немає протипоказань до вакцини, лікар виписує рецепт і пацієнт повинен сам купити препарат в аптеці. Вакцина проти грипу є платною, бо щеплення проводять за бажанням людини і воно не внесено до календаря обов'язкових щеплень. Її вартість становить близько 300 гривень, залежно від виробника. Вакцин є достатньо, і вони представлені у багатьох аптеках, тож купити їх легко.

Після покупки треба повернутись у вакцинальний кабінет, де й зроблять щеплення.

Дуже важливо при купівлі вакцини дотримуватись правил транспортування. Вона може зберігатись без холодильника протягом двох годин. Якщо більше – втрачає свої властивості. Тому доцільно брати із собою сумку-холодильник для перенесення вакцини, також такі холодильники можуть видавати аптеки під заставу.

Боятись вакцинуватись у державних поліклініках не варто, адже вакцину ви купуєте самі.

Вакцинація від грипу для дітей

Ольга Логвінова

лікарка-педіатр, імунолог

За рекомендаціями Центру профілактики захворювань США, вакцинацію від грипу варто проводити дітям від 6 місяців. Із тих препаратів, що зараз є в Україні, лише «Джісі Флю» дозволяють використовувати для таких маленьких дітей. Інший препарат – «Ваксігрип-Тетра» – призначений для дітей від трьох років.

Ці вакцини є абсолютно безпечні та перевірені. Однак у їхньому складі є білок курячого яйця, який дуже часто може провокувати алергію. В інструкції препаратів вказано, що людям з його непереносимістю не радять проводити вакцинацію.

Останні дослідження доводять, що білка у вакцинах настільки мало, що він не викликає жодних реакцій. Проте в інструкціях це поки що вказують, тому дітям з алергією на курячий білок краще утриматись від щеплення. Всі інші алергії у дітей, наприклад, на шоколад чи цитрусові, не є протипоказанням до вакцинації.

Після проведення щеплення протягом трьох днів у дітей можуть виникати певні симптоми, які вважаються нормою. До таких симптомів належать незначне підвищення температури, ломота у м’язах, може виникати нудота чи розлад шлунка.

Це відбувається тому, що вакцина містить у собі біологічно активні речовини, які й призводять до такого ефекту. Якщо реакцій немає взагалі – це також норма і означає, що в дитини хороший імунітет.

Також важливо, щоб на час вакцинації дитина була повністю здорова та не мала загострення хронічних хвороб. Тоді щеплення краще перенести на той час, коли стан дитини нормалізується.

Вакцини проти грипу є неживими, і щеплення ними можна проводити в один день з іншими неживими щепленнями. Але я б усе-таки радила робити їх у різні дні, щоб простежити реакцію організму на кожну із вакцин. Бо якщо на одну із них може розвинутись алергія, то важко буде визначити, на яку саме.

На жаль, щеплення від грипу не є обов’язковим, але є певні групи дітей, яким ця вакцина показана. Насамперед  робити щеплення від грипу потрібно дітям шкільного віку, які багато часу перебувають у місцях великого скупчення людей.

Крім того, обов’язково потрібно вакцинуватись дітям із хронічними недугами, із серцево-судинними захворюваннями, з вадами розвитку дихальних шляхів. А також дітям, які часто хворіють на пневмонію чи бронхіт.

Ці всі рекондації пов’язані із тим, що у цих дітей після грипу можуть виникати дуже серйозні ускладнення. Тому їм потрібно вакцинуватись передусім.