Єврокомісія схвалила план реформ, запропонований урядом України в межах програми Ukraine Facility, який визначає умови отримання 50 мільярдів євро фінансової допомоги впродовж 2024–2027 років.

План визначає 69 реформ і 10 інвестицій, розбитих на 146 якісних і кількісних показників. Реформи, запропоновані в межах Плану щодо України, охоплюють 15 сфер, зокрема енергетику, сільське господарство, транспорт, «зелений» і цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси й децентралізацію.

Вони спрямовані на посилення макроекономічної й фінансової стійкості України, покращення управління, підвищення спроможності й ефективності адміністрації, підзвітності судової системи, на підтримку розвитку приватного сектору й економічного зростання.

Фінансування допоможе Україні підтримувати адміністрацію, виплачувати зарплати й пенсії, надавати основні державні послуги й займатися відновленням і реконструкцією.

Очікують, що кілька реформ допоможуть Україні на шляху до вступу до ЄС через приведення українського законодавства відповідно до норм Євросоюзу, зазначають на сайті.

Затвердити план планують впродовж місяця, після чого Єврокомісія зможе виділити Україні до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування. Надалі кошти за цією програмою виділятимуть за умови виконання узгоджених кроків щодо реформ.

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль передав затверджений урядом план для Ukraine Facility президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн 20 березня.   

Раніше редакція The Village Україна разом з економістом Центру економічної стратегії Максимом Самойлюком пояснювали, як наша економіка виживає під час війни, які є ризики і що відбувається з курсом гривні.