Більшість громад не сортує відходи від руйнувань, а лише третина має місця для їх тимчасового зберігання згідно з опитуванням, яке провела громадська організація ReThink.

Серед 159 опитаних громад інформацією щодо площі забудови пошкоджених обʼєктів володіють 40,25%, знають їх поверховість – 61,01%, а мають інформацію щодо загальної площі пошкоджених обʼєктів – 49,06%.

Решта громад не володіють такою інформацією або мають її частково, зокрема у Чернігівській та Херсонській області в окремих громадах документацію втратили внаслідок активних бойових дій.

Місця тимчасового зберігання відходів від руйнувань (МТЗ), які передбачені постановою Кабміну №1073, створені у менш, ніж третині громад, що взяли участь в опитуванні.

Водночас 33,33% опитаних зазначили, що мають неперевезені відходи до МТЗ, а переважна більшість громад (125 зі 159-ти опитаних) не сортували відходи за видами матеріалів. Лише 8,18% відзначили, що фіксували інформацію щодо обсягів відходів від руйнувань пооб’єктно (відповідно до адреси).

Фахівці отримали відповіді від 257 громад з 19 областей України. Найбільш активну участь в опитуванні взяли громади з Сумської, Донецької та Львівської областей. Водночас відповіді не отримали від громад Волинської, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської областей.

Для проведення дослідження використали дані, надані 61,87% громад, оскільки решта у відповідях зазначили, що не мають руйнувань, спричинених війною, або ж їх анкети не мали достатньої інформації для аналізу, зазначають у ReThink.

 

У липні 2023 року ГО Zero Waste Alliance Ukraine запустили платформу «Місто нуль відходів». Там передбачили окремий розділ, де пояснюють, як відходи від руйнації можна застосовувати в процесі відбудови.