Міністерство культури України надало телеканалам телемарафону «Єдині новини» статус критично важливих для економіки.

Відповідний статус дає право на бронювання від мобілізації певного відсотка співробітників. Статус критичного підприємства отримали АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» («Суспільні Новини»), ТОВ «Ми – Україна» (телеканал «Ми – Україна»), ТОВ «ТРК «Студія 1+1», «1+1 Продакшн» (телеканал «1+1»), ДП «Парламентський телеканал «Рада»ТОВ «МК ТРК» (ICTV) і ПрАТ «Телеканал «Інтер».

До критично важливих також віднесли пересувні державні цирки ЗапоріжжяХарковаОдесиДніпраКривого Рогу й Національний цирк України, «Державну циркову компанію України», «Пересувний цирк України» й ін.

Також на початку 2024 року відповідний статус отримали представники Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайн медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», а також Національної спілки журналістів України тощо.

UPD. Виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв назвав хейт щодо бронювання працівників культури неповагою до них і «примітивною оцінкою їх суспільного значення, як і загалом значення культури в країні, що воює». 

За його словами, пересувний цирк – це «не вуличне шапіто, як хтось малює у своїй уяві, а професійний колектив висококласних майстрів своєї справи». Водночас дирекція підприємства подала на бронювання 14 працівників, що становить менше, ніж 10% від загальної чисельності.

«Це 11 виконавців найскладніших циркових жанрів і ще три технічні працівники, які нероздільно пов’язані з артистами й без участі яких вистави просто не відбуваються», – пише Карандєєв.

Він також зазначив, що «українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації й опорою національної безпеки України, тому частина працівників цієї сфери теж заброньована».

UPD. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив переглянути перелік об’єктів і підприємств критичної інфраструктури.

«Потрібні чіткі й зрозумілі критерії, щоб ні у військових, ні в суспільства не виникало жодних питань, чому ті чи ті люди є заброньованими в нашій державі», – коментує прем’єр-міністр. 

 

Верховна Рада 27 січня 2023 року затвердила порядок бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації, а також критерії для підприємств, за якими вони вважатимуться критично важливими для економіки.

   

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) розбиралися, як відбувається бронювання, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.