У італійському місті Трієст планують знести житловий район, щоб побудувати на його місті нові енергоефективні будинки, пише The Mayor.

На місці знесених будівель побудують зі стійких матеріалів нові будинки, які спричинятимуть менший викид вуглецю та краще зберігатимуть енергію. Також планують встановити сонячні панелі.

У такий спосіб автори проєкту прагнуть подолати функціональну застарілість району. Наразі у районі розміщено вісім будівель, які вміщають чотири магазини та 16 житлових будинків. Загальна площа приміщеннь становить 4417 м2 з енергоспоживанням на опалення 131 кВт·год/м2.

Відновлене житло буде закріплене за малозабезпеченими та літніми мешканцями. Роботи планують завершити до кінця 2026 року. Програма є частиною європейської ініціативи New European Buahaus.

Міста Трієст, Гернінг у Данії та Рига в Латвії виступають тестовими прикладами ініціативи. Потім у межах проєкту розглянуть, як ці моделі можна застосувати в чотирьох інших містах-учасниках: Сетубалі, Белграді, Сарагосі та Стамбулі.

 

Місто Славутич Київської області планує перейти на 100% відновлювальних джерел енергії у всій громаді. Серед можливих проєктів – встановлення міні-ТЕЦ, яка працюватиме на місцевому паливі, на деревині та відходах від неї.