На Полтавщині відкрили перший в області «Центр життєстійкості», повідомляє Полтавська ОВА.

«Центр життєстійкості» облаштували за принципами безбар’єрності та доступності. Там надають послуги для ветеранів, волонтерів, ВПО й усіх, хто потребує психосоціальної підтримки. Простір також призначений для зборів громади й громадських активностей.

Наразі до центру найчастіше звертаються переселенці, люди, які втратили рідних, а також сім’ї з дітьми. Людина, яка потребує допомоги, спершу має відвідати індивідуальну консультацію із фахівцем, а потім долучитись до групових занять.

«Центр життєстійкості» у місті Глобине працює з березня 2024 року. Впродовж місяця понад 350 людей долучилися до сімейних та індивідуальних консультацій, груп взаємопідтримки, тренінгів та навчання із самодопомоги.

Найближчим часом на Полтавщині планують відкрити ще сім просторів. Центри уже працюють для мешканців Волочиської, Любарської, Глобинської, Кобеляцької та Шишацької громад.

Проєкт реалізують у межах програми ментального здоровʼя «Ти як?» Олени Зеленської. До участі в ньому долучилися 143 територіальні громади, їх кількість планують збільшити до 200 громад.

 

«Центри життєстійкості» хочуть створити в кожній українській громаді, відповідний законопроєкт підписав Кабмін. Перші пілотні центри вже працюють із січня.

Фото: Полтавська ОВА