У Києві відкрили офіс реєстру збитків, завданих російським вторгненням в Україну, повідомив президент України Володимир Зеленський.

У реєстрі збиратимуть заяви на компенсації постраждалим внаслідок російської агресії, а також докази. Потім сформують Компенсаційну раду, яка розглядатиме звернення, а Компенсаційний фонд виплачуватиме відшкодування.

Міжнародний реєстр збитків прийматиме заявки з квітня. «Запуск реєстру збитків – це перший крок у процесі створення міжнародного компенсаційного механізму», – каже генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Держава подаватиме в Міжнародний реєстр інформацію про те, що профінансувала втрати, завдані агресією РФ. Також людина може напряму звернутись до реєстру через «Дію», якщо не отримала компенсацію за втрати.

У київському офісі працюватимуть близько десяти людей, зокрема юристи та комунікаційники. Згодом планують впровадити подачу заяв на відшкодовування через місцеві ЦНАПи, зазначає «Суспільне».

Він стане частиною механізму компенсації, який допоможе стягнути з Росії відшкодування відповідно до міжнародного права, зокрема за рахунок російських активів. Штаб-квартира реєстру збитків знаходиться в Гаазі, офіс у Києві відкрили для підтримки робочих звʼязків з українськими органами влади.

 

У травні 2023 року Рада Європи створила міжнародний реєстр збитків, яких Росія завдала Україні з початку повномасштабного військового вторгнення. Реєстр збитків від російської агресії діятиме в Нідерландах. У ньому реєструватимуться докази шкоди й позови про відшкодування шкоди або поранень.