Національна премія Global Teacher Prize Ukraine оголосила про початок збору анкет вперше від початку повномасштабного вторгнення.

Global Teacher Prize Ukraine щорічно відзначає найкращих вчителів з 2017 року, але з 2022 року відбір не проводили, зосередившись на документуванні історій вчительства воєнного часу.

Організатори премії та громадська спілка «Освіторія» шукають педагогів, які зробили видатний внесок у професію, учнів і суспільство, а також тих, чия професійна майстерність потребує гідного визнання, зазначають автори премії.

Також відзначать педагогів у кількох окремих номінаціях, зокрема «Молодий
учитель», «Учитель-новатор», «Вибір українців» та інших. Один з учасників отримає спеціальну відзнаку «Вибір серцем».

Заповнити заявку може учитель або його друзі, колеги, учні чи їхні батьки. Збір анкет триває до 8 липня на сайті Global Teacher Prize Ukraine. Головного переможця визначатимуть кілька експертних груп у чотири етапи.

Церемонія нагородження відбудеться у Міжнародний день учителя 5 жовтня. Головний переможець отримає один мільйон гривень для власного освітнього проєкту, а також можливість стати учасником світової премії Global Teacher Prize.

 

У 2022 році національна премія Global Teacher Prize Ukraine пройшла у новому форматі. Відібрані історії вчителів опублікували на сайті «Освіторія». А фіналом збору історій стала презентація проєкту у телевізійному форматі на День вчителя.

   

У 2023 році до десятки фіналістів Global Teacher Prize вперше ввійшов українець Артур Пройдаков. Згідно з інформацією, оприлюдненою організаторами, після окупації Луганщини Пройдаков залишив рідне місто Кадіївка, де викладав у педагогічному коледжі, і працював спочатку на Сумщині, а потім у школі Midgard Києві.