У Франції можуть легалізувати евтаназію для невиліковно хворих дорослих людей. Відповідний законопроєкт представлять у квітні, повідомляє Bloomberg.

Щоб отримати дозвіл на евтаназію, хворим потрібно довести повну усвідомленість рішення. Евтаназію погодять за умови, коли пацієнт відчуває фізичний або психологічний біль, який неможливо полегшити, а також отримає схвалення медиків.

Відповідно до законопроєкту евтаназію не застосовуватимуть до пацієнтів із психологічними чи нейродегенеративними захворюваннями, які можуть вплинути на здатність ухвалювати рішення. Зокрема, ідеться про людей із хворобою Альцгеймера.

Законопроєкт почнуть обговорювати в травні 2024 року. Також у Франції планують збільшити бюджет допомоги хворим на мільярд євро впродовж десяти років, наразі він становить 1,6 мільярда євро.

 

У 2023 році після тривалої боротьби Португалія ухвалила закон, що легалізує евтаназію для людей, які переживають великі страждання й мають невиліковні хвороби. Закон ухвалювали три роки через президента країни, який є «вірянином».

   

Нідерланди перші у світі легалізували евтаназію у 2002 році, згодом вони розширили дозвіл на припинення життя для дітей від 12 років. 

Також евтаназію легалізували в Бельгії, Люксембурзі, Швейцарії, Німеччині, Канаді, Колумбії, Іспанії, частині Австралії, деяких штатах США.