Європейська мережа медичних лабораторій Synevo заявила про арешт, накладений на будівлю головного офісу й центральної лабораторії компанії в Києві, пише NV.

UPD. Synevo заявили, що невдовзі будуть змушені припинити діяльність головного офісу й центральної лабораторії. Це призведе до повної зупинки лабораторій компанії в Україні.

Компанія зазначає, що відповідне рішення ухвалив Личаківський районний суд міста Львова за клопотанням Державного бюро розслідувань (ДБР). Synevo зазначають, що це судове рішення є протиправним, незаконним і може вважатися тиском на бізнес.

«Кримінальне провадження, у межах якого наклали арешт на будівлю, ведеться за фактом начебто незаконного виведення з державної власності нерухомого майна в період з 2016 по 2021 рік. Водночас зазначене вище кримінальне провадження ДБР не має жодного стосунку ані до міжнародної групи Medicover, ані до будівлі, яка належить групі й на яку накладено арешт. Адже міжнародна група Medicover, в особі свого учасника – кіпрської компанії «Лінкмікс Холдінгс Лімітед», придбала будівлю ще у 2010 році у фізичних осіб», – кажуть у компанії.

На момент придбання будівлі компанією вона вже перебувала в приватній власності, тож не могла бути виведена з державної власності у 2016–2021 роках, додають Synevo. У компанії також кажуть, що після придбання провели реконструкцію будівлі, а під час робіт площу будівлі збільшили більш ніж утричі.

«За законодавством України після такої реконструкції будівля вважається новоствореною її власником-обʼєктом. Це також доводить неправомірність накладеного ДБР арешту», – коментують у Synevo.

У компанії стверджують, що ДБР наклали арешт без офіційного повідомлення й виклику представників компанії на відповідне судове засідання. Про арешт дізналися через появу відповідного запису в державному реєстрі.

UPD. У ДБР зазначають, що з 2022 року розслідують справу щодо незаконного відчуження комплексу державного підприємства з 2022 року. У 2022 році слідчим суддею за клопотанням прокурора накладено арешт на приміщення, де наразі створили головний офіс Synevo.

«Жодних слідчих дій щодо вказаного медичного підприємства, які б перешкоджали здійсненню його діяльності, не проводили й після накладення арешту на держмайно у 2022 році. Жодних перешкод у наданні медичних послуг не виникає й сьогодні», – додають ДБР.