У Львові розпочнуть будівництво євроколії для вантажних і пасажирських перевезень між Україною й країнами Євросоюзу, повідомила Львівська ОВА.

Колію побудують на ділянці Мостиська – Скнилів від кордону з Польщею до Львова. «Ми зʼєднаємо нашу залізницю з європейською мережею. Це перший проєкт, ми будуватимемо його вже цього року разом із європейськими партнерами й донорами», – каже міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

На дільниці від Мостиськ до Скнилова потрібно реконструювати 72,9 кілометра колії 1520 міліметрів на колію шириною 1435 міліметрів. Станція «Скнилів» стане міжнародним залізничним хабом. Для розбудови хабу вибрали саме її, щоб уникнути перевантаження станції «Львів», через яку прямує більшість внутрішньодержавних потягів, додає начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Для будівництва підготовили необхідну документацію, також проєкт проходить оцінку впливу на довкілля. Наразі триває обговорення з інвесторами щодо наступних етапів реалізації проєкту.

Модернізувати дільницю від станції Мостиська до Скнилова допоможе Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Розпочати будівництво євроколії планували у 2020 році.

 

На початку 2022 року львівська міська влада, «Укрзалізниця», а також представники польських громад підписали меморандум про початок відновлення ділянки залізниці від «Рава-Руської». Загальний проєкт передбачає будівництво євроколії між Варшавою й Києвом через Львів.